• 瀏覽: 3,251,336
  • 回覆: 6,850
  • 追帖: 315
+313
引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 03:51 PM 發表

美國點解要急?

美國真係唔急。因為蘋果可以重回世界第二,蘋果亦可以預計係大陸得到更大份額。尋晚佢新U A14就係大陸引起討論。

所以其實美國唔急,美國亦無話要反面,美國重想加大投資Tim. ...
咁即然美國唔急,佢自然有唔急嘅理由嘛!

呢個理由咪就係佢選擇唔敢斷供華為,等蘋果响中國繼續有得玩!

佢唔反面,中國又反面來做咩?

結論就係,美國唔敢斷供華為!

當然,以上所講,只係以目前形勢來講!遲啲會點,再睇!

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 03:57 PM 發表

如果你針對美國話唔敢反面, 事業人地而家真係無話要反枱.

而且美國又無話唔批許可証, 人地只係嘆慢版, 睇華為慢慢消失係大部份市場, 可以點呢?
可況不可靠實體清單問題, 關鍵係世上無一個華為供應商主動斷貨, 而係佢地聲清係已向美國政府申請出口許可, 非常樂意向華為維持業務運作, 敢問如何對企業動刀呢?
係大陸美企的涉及個人資料處理, 早就同內地合資及用大陸的營運商, 例如蘋果公 ...
中國制造2025,同中國傳統制造業,有咩唔同?

一個係同歐美日高度競爭嘅產業,一個係同歐美日高度互補嘅產業。

你可以慢慢體會呢兩者對中國同西方嘅意義。

底線思維,奉陪到底,係態度,係決心!你覺得响呢種態度同決心下,中國又知唔知鬼佬玩咁咩?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 05:15 PM 發表

咁即然美國唔急,佢自然有唔急嘅理由嘛!

呢個理由咪就係佢選擇唔敢斷供華為,等蘋果响中國繼續有得玩!

佢唔反面,中國又反面來做咩?

結論就係,美國唔敢斷供華為!

當然,以上所講,只係以目前形勢來講!遲啲會點,再睇! ...
事實係, 美國已經行動上斷供華為, 但蘋果繼續有得賣呢
但人地美國又無話唔批許可証, 即係未斷供, 你又無講錯

所以, 事實你無錯, 美國實際已斷供, 但政策無斷供, 但華為經營上面對緊極大困難而已

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 05:30 PM 發表

事實係, 美國已經行動上斷供華為, 但蘋果繼續有得賣呢
但人地美國又無話唔批許可証, 即係未斷供
咁咪即係美國把口兇狠,身體好誠實嘍!

佢根本就唔敢斷供華為,咪用呢啲手段幫自己留返少少面子嘍!~~~即係美國婊子又要做,貞節牌坊又想要!

你咁都唔明?

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 05:22 PM 發表

中國制造2025,同中國傳統制造業,有咩唔同?

一個係同歐美日高度競爭嘅產業,一個係同歐美日高度互補嘅產業。

你可以慢慢體會呢兩者對中國同西方嘅意義。

底線思維,奉陪到底,係態度,係決心!你覺得响呢種態度同決心下,中國又知唔知鬼佬玩咁咩? ...
如果你都總結到其意義, 所以咪解釋到點解華為事實被斷供, 9月有一千個STEM相關的中國研究生被美國取消簽証

而底線思維,奉陪到底,係態度,係決心, 自然唔再係企出去打嘴炮, 而係講實際點應付呢D挑戰
你話美國唔高調講野, 緊係啦, 人地點會認要斷供中國呢, 人地事實上無話要斷供, 係行動上已經表現出離而已
企業唱白, 政府唱黑而已

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 05:34 PM 發表

咁咪即係美國把口兇狠,身體好誠實嘍!

佢根本就唔敢斷供華為,咪用呢啲手段幫自己留返少少面子嘍!~~~即係美國婊子又要做,貞節牌坊又想要!

你咁都唔明? ...
人地要立牌坊, 係怕比借口中國制裁企業
但人地事實係做緊嫖子, 要係中國數錢之餘, 事實上己經斷供華為

好似蘋果咁, 咪把雲業務擺左系雲上貴州, 其他業務都同中國合資, 無借口比中方制裁

你都知中國2025對西方社會的挑戰, 咁你應該明點解好似蘋果咁, 比少少甜頭中國企業, 完全聽中方政策, 重而無借口去限制蘋果中國業務呢樣野, 但結果又會系, 蘋果可以把所有核心開發職位擺晒係美國本土, 事實同美國政府一唱一和, 攻城略地

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 05:39 PM 發表

人地要立牌坊, 係怕比借口中國制裁企業
但人地事實係做緊嫖子, 要係中國數錢之餘, 事實上己經斷供華為

好似蘋果咁, 咪把雲業務擺左系雲上貴州, 其他業務都同中國合資, 無借口比中方制裁 ...
咩叫事實?

如果美國連技術性手段都唔玩,徹底封殺華為,呢啲,就叫事實斷供!

你慢慢體會咩叫底線。如果中國响美國仲供應華為芯片嘅情況下,就出手升級貿易戰,咁中國嘅底線又係邊?

華為識變陣避圍堵,蘋果就唔可以?而家中國仲未對美國開戰,憑乜嘢唔俾蘋果參與中國市場?

建議你認真思考下“中國市場”對美國嘅意義!呢啲好緊要嘅嘢,你一啲都唔了解,咁唔得㗎!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 05:53 PM 發表

咩叫事實?

如果美國連技術性手段都唔玩,徹底封殺華為,呢啲,就叫事實斷供!

你慢慢體會咩叫底線。如果中國响美國仲供應華為芯片嘅情況下,就出手升級貿易戰,咁中國嘅底線又係邊?

華為識變陣避圍堵,蘋果就唔可以?而家中國仲未對美國開戰,憑乜嘢唔俾蘋果參與中國市場?

建議你認真思考下“中國市場”對美國嘅意義!呢啲好緊要嘅嘢,你一啲都唔了解,咁唔得㗎! ...
中國對美國的意義係搵錢而已, 因為個個都搵大錢
但調轉, 幾乎沒有外資係投資美國實際而得到甜頭, 因為唔成功就輸錢走, 成本就罰到你輸

另外, 好似英特爾AMD, 如可開刀呢?
而事實上華為已經無法得到晶片, 而貿易戰如何升級, 我未睇得通, 因為微軟蘋果全部都唱白, 無借口拎去開刀
我個人唔明白點解你認為華為重可以得到佢必要先進制程的晶片, 但事實就唔係咁樣

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-9-16 01:07 PM 發表

華為是否最終被斷供,可以從以下幾點觀察:
1)美國的復供命令的發出。這一點,首先,時間,要以美國時間為準。再說,美國時間9月15日,現在才剛剛過。特朗普這次會不會重復去年大阪G20時的那一手,遲兩天才發佈消息,要再觀察。
2)中國政府的反制措施,有否推出,是另一個觀察點。說白了,即使美國什麼都不說,中國方面也肯定會說,會做!中國會否給幾天寛限期給美國,也可以再觀察。

雖然我認為美國這次還是 ...
大家不用想太多華為斷供的問題。

其實華為本身是手機公司嗎? 不是的。 只係近年佢手機做起左,大家又多留意左。
即使今天斷供了,華為手機部業務死曬。 吾通等於華為會死? 不會的。
華為現在核心業務是5G設備, 美國針對佢都係依部分。 如果真係因為手機,咁小米,vivo 應該要有份

華為早就是政治問題, 政治問題就不論華又好,供貨比華為的廠商都好,都係身不由己。

但話分兩頭,華為被斷供就死得,咁即係中美兩國在這方面,美國還是領先太多,那中國就只有引進更多相關人才去改變局面,否則今日死華為,明天又死另一個。

針對芯片阿爺有兩步棋可以行
1. 解放台灣,將台積電光刻機充公,就算唔識用起碼別國都冇得用
2. 限制稀土供應

引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-16 06:23 PM 發表

其實華為本身是手機公司嗎? 不是的。 只係近年佢手機做起左,大家又多留意左。
即使今天斷供了,華為手機部業務死曬。 吾通等於華為會死? 不會的。
華為現在核心業務是5G設備, 美國針對佢都係依部分。 如果真係因為手機,咁小米,vivo 應該要有份

華為早就是政治問題, 政治問題就不論華又好,供貨比華為的廠商都好,都係身不由己。

但話分兩頭,華為被斷 ...
所以,重點係要搞清楚一樣野,唔係美國要華為死就得死,或者美國要華為放棄手機就唔做手機。

關鍵係點樣可以唔好再寄望敵人敢唔敢斷供,而係自己有能力應對任何野。

如果有人認清左中國2025係會影響到人地碗飯,重寄望人地會手下留情?

鬥爭就係講底線,講原則!條底線設响邊,就係邊,你唔敢掂條底線,同你有冇第二條路行,係兩回事!

華為唔死得,係咪中國就可以唔講底線,唔講原則,龍門任搬?

其實道理就好簡單啫!只係唔知你明唔明個遊戲點玩啫!

華為死唔死老美不關心,老美只想打斷中國5G發展同相關配套。5G包含物聯網,影響未來10-20年相關發展,先行先定標準。

引用:
原帖由 054D 於 2020-9-16 05:57 PM 發表

中國對美國的意義係搵錢而已, 因為個個都搵大錢
但調轉, 幾乎沒有外資係投資美國實際而得到甜頭, 因為唔成功就輸錢走, 成本就罰到你輸

另外, 好似英特爾AMD, 如可開刀呢?
而事實上華為已經無法得到晶片, 而貿易戰如何升級, 我未睇得通, 因為微軟蘋果全部都唱白, 無借口拎去開刀
我個人唔明白點解你認為華為重可以得到佢必要先進制程的晶片, 但事實就唔係咁樣 ...
無睇到依段,回一回你最後那個問題。

美國之後開放番比華為,華為咪又有返高階芯片囉。

大家真係吾好覺得華為好重要。 現在咁多人支持華為,主要是華為已變成一個旗幟。

美國現在做的,主要是打擊華為在全球佔有的市場。 佢一樣知單靠中國單一市場佢正常都死吾去。 現在就係佢鐘意就賣比你,吾鐘意就叫人吾賣比你。 但就看到它的影響力。

中國外交部又好,商務部發聲一樣無用,依個就係現在的事實。

引用:
原帖由 neverdear 於 2020-9-16 06:23 PM 發表

但話分兩頭,華為被斷 ...
其實,有冇諗過點解中國要將“西方斷供華為”設為底線呢?

個問題其實唔止係華為一個嘅問題,而係中國手機响呢個世界生存嘅問題。

所以,要防止西方利用手上芯片領先中國嘅優勢,對中國手機生產商為所欲為,中國需要做嘅,就係要令到西方唔敢行呢一步!

要做到呢一步,响目前中國芯片技術處於劣勢嘅情況下,就需要國家動用埋市場力量、集中科研力量加快研發、仲要出動埋行政手段為中國手機加持,先可以有效阻嚇西方!

集中科研力量,大家都有講到。

用行政手段加持,可以看作中國目前就華為問題出面與美國硬槓。

反而市場力量這一點,大家好象都忽略了重要性!很多人都只在意西方的芯片比中國如何先進,那是不是西方芯片先進,就可以橫行無忌?如果是這樣,那這貿易戰還怎麼玩?

中國市場對西方企業的重要性,只就手機一項,就已可直接K.O.西方企業。要知道無論芯片多強,也是要用在手機上,然後賣個好價錢。沒有市場,西方的芯片再強,也沒用。

有了中國這個好市場,西方如果放棄,那麼西方的企業自己就得先死一半!蘋果三星高通等美國企業,如果真捨得中國市場,特朗普要玩死華為,也沒那麼難!

所以,片面放大西方芯片的技術優勢,卻忽略中國市場對西方的重要性,就不能很好地理解為什麼“中國要把斷供華為設成底線”。

現在的問題就是西方殺中國八佰,自損要一千,這才是西方不敢對華為胡亂斷供的根本原因所在。

只有讓西方感到害怕,才是防止西方為所欲為的最好辦法。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]