• 瀏覽: 1,004,036
  • 回覆: 7,435
  • 追帖: 226
+1019
引用:
原帖由 hanE 於 2020-9-16 12:25 PM 發表

我去年尾係廣州搭巴士我冇乘車碼,家人有,但耐咗冇用搵唔到問司機,佢索性叫我哋唔使俾,需然我哋係可以唔俾了,但我哋去到邊搭公車都會照俾車費。 ...
我係深圳第一次搭巴士,又係唔識搞,司機見我搞好耐,都話唔使比算了。

有人日日話俄佬要投降!今日旗揚話俄佬買武器俾阿三係幫中國,佢講:

《俄羅斯給印度武器,刺激印度國內強硬派跟中國干,你說這是幫中國還是幫印度?》

旗揚系阿三的觀點同我一樣,我的圍點打援就要消滅周遭影響阿爺強大的力量,今日唔瓦解你,幾時瓦解你!

旗揚  9/16
中印邊境衝突本質上確實是中美問題,涉及兩個國際大V的最高戰略:特朗普為代表的的英美傳統霸主勢力要重現並鞏固老霸主的世界老大的地位,中國要發展成世界一極,無形中要打破英美老霸的圖謀,這種矛盾目前是對立的無解的。印度加入白隊是英美老霸國際戰略中的重要環節之一,這會阻滯中國崛起進程。中國崛起不可阻擋,但是進程可能會被阻滯。本來我們只要再有五年,三足中的中國一足就可以立起來。但是如果印度加入白隊,這個進程就可能會被延遲,或許會在十年、二十年之后,夜長夢多且成本較高。
所以,中印之間的邊界衝突絕不是領土之爭,而是中美兩大集團的國際戰略之爭。至于領土,首先他跑不掉,等中國強大到一定程度的時候,這些問題都會迎刃而解。那些地方都是鳥不拉屎的不毛之地,現在僅僅為了收回來這些領土,不惜和印度去大打一場,根本不值得。我們不惜一戰威脅印度,目的不在這些領土上,領土只是起摩擦的由頭。其次,就算現在印度把爭議領土都給你,你們就滿足了?就不打印度了?都太天真了。哪怕印度把爭議領土都給你中國,只要他還想死心塌地的倒向白隊,中國就要繼續打,沒理由找理由也要打。
我們希望用戰火來威脅印度投資環境,逼迫印度回歸亞洲。而印度為了保護投資環境,表面強硬,實質在退讓,避免邊境戰火。他們在與中國和巴基斯坦邊境衝突中都吃了大虧,死傷好多人,為了國家大計,印度一直忍着,不敢反擊報復。這時候,俄羅斯給印度武器,刺激印度國內強硬派跟中國干,你說這是幫中國還是幫印度?

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-16 10:42 AM 發表
YC 就係咁!明明有地址,又係光明正大,依從法制扣押,卻要説甚麽秘密扣押
YC 語文能力水平之低不是一般的低
河童意思係要公開關押,即係喺大街示眾

大台報國家檢測隊經深圳灣口岸返回內地,回去後,全隊要隔離十四天!!!

重點,隔離十四天!!
香港還發夢有健康碼就不用隔離!發夢!以香港情況,誰給你健康碼!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-16 01:05 PM 發表
大台報國家檢測隊經深圳灣口岸返回內地,回去後,全隊要隔離十四天!!!

重點,隔離十四天!!
香港還發夢有健康碼就不用隔離!發夢!以香港情況,誰給你健康碼! ...
sad but true.

印方消息,中國有大量軍隊集結在藏南。如果是真,打印機應是 3D,甚至四維

引用:
原帖由 Gabbe 於 2020-9-16 01:04 PM 發表

好呀!可以掟爛蕃茄同臭雞蛋

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-9-16 12:40 PM 發表

金毛眼中又一個被中國收買既國際組織
侵侵一邊話老美好勁世界第一,另一邊又有被害妄想咁成日扮受害者俾其他國家機構逼害,係咪想要老美人精神分裂,同埋谷起老美人的愛國心,等佢易啲轉移視線...

返到自己做嘢嘅地方,基本上唔多見有人帶口罩,只係大部份商鋪做嘢嘅人會帶,可能之前喺香港帶慣左,返到嚟反而唔係好慣除低周圍去

引用:
原帖由 Gabbe 於 2020-9-16 01:04 PM 發表

我都想咁呀!亞爺應該直播審呢班蓄牲,清清楚楚俾大衆見到盧山真面目,咪到時又話假,俾家人同庭觀審全部都要真面目出鏡自報姓名與疑犯關係,咁咪冇得做假囉!

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-16 01:09 PM 發表
印方消息,中國有大量軍隊集結在藏南。如果是真,打印機應是 3D,甚至四維
唔係話落雪了?
還打得成嗎

引用:
原帖由 DaDaMiMi 於 2020-9-16 01:14 PM 發表

好呀!可以掟爛蕃茄同臭雞蛋
唉!冇得去掟呀!

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2020-9-16 01:07 PM 發表

sad but true.
師兄同我都成八個多月沒回過家了。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-9-16 01:05 PM 發表

重點,隔離十四天!!
香港還發夢有健康碼就不用隔離!發夢!以香港情況,誰給你健康碼! ...
祝願國家隊身體健康, 休息過後繼續服務大眾

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]