• 瀏覽: 540,389
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 clinph 於 2020-9-15 12:47 PM 發表

中印外長喺俄國會面, 已經俾哂印度下台階啦。印度再唔退, 真係想自己國家四分五裂?印度建國八字地支寅申巳亥四驛馬齊全, 內部有分裂嘅factor, 今年又行庚子金水衰運... ...
其實同中國軍事衝突,對印度冇咩好處,坐低同中國慢慢傾好過。

引用:
原帖由 E4YQ 於 2020-9-15 04:04 PM 發表

咁亞爺要快少少問下呢個娘婆有關於馬道長為首屎髮界惡行喇.
這類問題唔會由凸首在傳媒公開討論,港媒西媒唔怕借機會挑撥挖坑,但林鄭唔會睬佢哋,而內哋傳媒唔會咁冇分寸。

請從神壇走下來2

屈穎妍

上星期,特首林鄭出席行會會議前見記者,談到近日香港人對法官判決引起的爭議時,如是說:

「行政主導,不等如可以干預司法獨立……基本法第85條明言法庭在審判時不受任何干涉……近期,社會上對法庭裁決有意見,但我一如既往呼籲市民尊重法庭裁決,不要肆意評論每一件案件,法官有宣誓作出聲明的,他們都是按法律證據進行審判……」 

如果,宣了誓就不會做錯、就永遠忠誠,那世上該不會有婚外情、包二奶的事了。

其實,陳方安生、王永平當年都宣過誓,又如何呢?當一個人立場偏了、心腸變了、腦袋麻了,發幾多誓都於事無補。

多年來,香港人都尊重法官、相信法官、甚至畏懼法官,我在媒體寫文章幾十年,高官巨賈政黨權貴都敢批評,但有兩個範疇,卻絕少觸碰,就是司法界和黑社會,就算我敢寫,報社也不敢登。

香港有法例,講明在法官審案期間,大眾不得非議,否則就屬藐視法庭及妨礙司法公正。所以即使媒體的法庭新聞,只有事實的陳述,不會也不能有額外的評論。大部分法庭新聞報導,甚至連法官名字都不會登,原告、被告、證人都有名字,惟獨提到法官就只得「裁判官」三個字。

傳著傳著,不知怎的,也不知何時開始,這條法例的演繹變成了:法官不能批評、法庭的判案不容質疑。

媒體把關人因怕惹官非,對於法官,也盡量少寫少提,久而久之,司法界漸漸成為香港一個新字頭,權力大到連特首都不敢過問。

打官司是打身家的金錢遊戲,小市民一般不敢觸碰,故對司法界最多由敬變畏,明明見到不公義的事,都不會揚聲,避之則吉算了,直至,去年的黑暴、今年的判決,市民徹底憤怒了。

那天,一位律師朋友問:「告訴我,香港哪一條法例是不准批評法官?」我們這些蟻民,真係唔知。他說:「我翻遍香港法例,其實從來沒有一條是不能批評法官的,只得一條是『法官審案期間不得評論』,審完,當然可以批評,若法官行為有問題,就更加可以鞭撻。」

法官是人,人無完人,正如神父、牧師都會犯法犯錯,有上帝監察的神職人員尚且會走歪,無人監察的司法部全部都是聖人?不會吧?

市民批評法官,不是要打擊司法系統,相反,我們希望完善司法系統。司法人員高高在上、無王管、無人敢鬧太久了,是時候,從神壇走下來,重回人間,接受社會監察。

http://www.etnet.com.hk/mobile/t ... rs/watwingyin/67961

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-9-15 04:15 PM 發表

跟阿三做過生意/打過交道就知道,佢哋唔講信用,所謂合約可以隨意曲解 ,遇上弱者就得勢不饒人,遇上強硬惡人就死皮賴臉,糾纏不休。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-9-15 16:20 發表
請從神壇走下來2

屈穎妍

上星期,特首林鄭出席行會會議前見記者,談到近日香港人對法官判決引起的爭議時,如是說:

「行政主導,不等如可以干預司法獨立……基本法第85條明言法庭在審判時不受任何干涉……近期,社會上對法庭裁決有意見,但我一如既往呼籲市民尊重法庭裁決,不要肆意評論每一件案件,法官有宣誓作出聲明的,他們都是按法律證據進行審判&he ...
問題係法官可以解釋法律
可以由無罪解釋到有罪

否則點會惡到話要用藐視法庭罪去告批評法官既人

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-9-15 04:20 PM 發表
請從神壇走下來2

屈穎妍

「行政主導,不等如可以干預司法獨立……基本法第85條明言法庭在審判時不受任何干涉……近期,社會上對法庭裁決有意見,但我一如既往呼籲市民尊重法庭裁決,不要肆意評論每一件案件,法官有宣誓作出聲明的,他們都是按法律證據進行審判……」 

如果,宣了誓就不會做錯、就永遠忠誠,那世上該不會有 ...
林鄭咁樣回應記者……唔知佢係天真嬌 ? 定係存心替假髪人辯護 ?
好心佢……講少句當幫忙,越講越亂 ! 既然普羅市民都質疑"私髮界"判案不公,就由得市民去批評,只要不是干預審判中的案件就沒問題,畢竟假髮人在香港獨大咗好耐,受市民監察批評亦合情合理,何需咁快跳出嚟幫佢地辯護。…… 令人質疑林鄭嘅動機 ?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-9-15 05:01 PM 發表

問題係法官可以解釋法律
可以由無罪解釋到有罪

否則點會惡到話要用藐視法庭罪去告批評法官既人
藐視法庭這條例早就應該廢除,完全是用來打壓反對聲音。

引用:
原帖由 clinph 於 2020-9-15 12:47 PM 發表

中印外長喺俄國會面, 已經俾哂印度下台階啦。印度再唔退, 真係想自己國家四分五裂?印度建國八字地支寅申巳亥四驛馬齊全, 內部有分裂嘅factor, 今年又行庚子金水衰運... ...
正如你所說印度今年真係行正大衰運,起碼有三重危機疊加。
印度 GDP 好大部份係農業產值,收成好的年份,印度 GDP 會好睇,遇上天災年份,農產品欠收就會影響 GDP。今年印度北部遇上 27年來最大蝗蟲災害,蝗災之下農業受到打擊。
第二危機係上半年新冠疫症令全球絕大部分國家經濟陷入泥潭,第一季連中國經濟都難以避免出現倒退,第二季中國 GDP 回復增長,而其他國家通通陷入更深泥氹,印度 GDP 比起去年同期第二季倒退接近 30%,今年全球經濟睇怕好難有復甦可能 - 唯一例外的中國應該可以保持增長,印度的經濟危機深不見底。
第三危機,印度疫情已超越巴西成為第二大疫症確診數量,以印度的醫療條件及政府執行能力,睇嚟疫情遠遠未見底。雖然印度人命如草芥,就算死三幾百萬人都波瀾不驚,但外資會卻步,社會經濟運作始終會受到極大影響。

國家危機重重,墓地老仙政府無力解決國內問題,於是係將矛盾轉移向外,跟中國爭執,挑撥印度國內民粹情緒,注意力集中在外部矛盾。如果中國稍微退讓,印度傳媒大吹大擂自己大勝,於是舉國歡騰,如果印度大敗,國內同樣會舉國癲狂,所有國內自身痛苦都唔記得,一腔熱血激憤傾向中國,墓地老仙就會呼籲全國上下團結,一心抗禦外敵。
但問題是中國為乜要為你墓地老仙火中取栗 ? 中國唔係印度有能力惹得起的對象,幾年前的洞朗事件已經對印度手下留情,印度不知死活,三番四次挑釁,再不知進退的話,始終有一次引火自焚。

印度北部今年嚴重蝗災

https://youtu.be/7VIxjG8u4bA

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-15 04:07 PM 發表

應該唔係全身麻醉,全身痲醉要由麻醉師負責,做胃鏡同大腸鏡這類檢查只在普通診所內做,我估係少量鎮靜劑之類,瞓一陣就醒返。
呢種應該係靜脈注射.

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-9-15 04:20 PM 發表
請從神壇走下來2

屈穎妍

「行政主導,不等如可以干預司法獨立……基本法第85條明言法庭在審判時不受任何干涉……近期,社會上對法庭裁決有意見,但我一如既往呼籲市民尊重法庭裁決,不要肆意評論每一件案件,法官有宣誓作出聲明的,他們都是按法律證據進行審判&he ...
我唔懷疑林鄭的忠誠,但佢有時確係唔識講嘢同有些事搞錯左,就好似之前叫官員唔好帶口罩事件咁樣.

林鄭叫唔好批評法官言論出左後,cy就係FB寫到:

附件

Screenshot_4.jpg(102.51 KB)

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-15 03:43 PM 發表

據說今次中印外長去莫斯科談判,中國劃出底線,印度再唔停止挑釁,中方就會大打出手而不留情面, 印度縮沙了。
印度偏遠地方俾d軍官管住 (我諗有d似中國古代諸侯割據咁), 呢d貪心利益至上嘅軍官會聽印度政府友笛嗎
印度縮唔縮都唔會有運行, 行緊幾十年好衰嘅大運, 唔分裂已經偷笑喇,仲想同中國鬥同中國平起平坐,真係好荒謬!

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-15 04:07 PM 發表

應該唔係全身麻醉,全身痲醉要由麻醉師負責,做胃鏡同大腸鏡這類檢查只在普通診所內做,我估係少量鎮靜劑之類,瞓一陣就醒返。
冇錯, 做胃鏡腸鏡唔需要全身麻醉, 只需要注射弱效鎮靜劑 (即抗焦慮藥), 放鬆病人。低劑量病人仍然清醒只係較迷茫,仍然可以回答問題,如推高劑量病人就會昏睡,但係唔係全身麻醉,唔需要用呼吸機。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-9-15 04:15 PM 發表

印度政府想傾, 但軍方未必想傾, 有某國出$利誘, Modi 個文人政府管得住班軍官嗎

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-15 05:52 PM 發表

印度 GDP 好大部份係農業產值,收成好的年份,印度 GDP 會好睇,遇上天災年份,農產品欠收就會影響 GDP。今年印度北部遇上 27年來最大蝗蟲災害,蝗災之下農業受到打擊。
第二危機係上半年新冠疫症令全球絕大部分國家經濟陷入泥潭,第一季連中國經濟都難以避免出現倒退,第二季中國 GDP 回復增長,而其他國家通通陷入更深泥氹,印度  ...
印度的邦本就離心離德,有衝突對軍頭而言只有好處沒有壞處,死幾個兵仔,錢又到手了,新式武器又到手了,何樂而不為?
我個人猜印度前線會佔著小部份中方實控線內的山頭,借風雪封山的時間內加固,所謂的聲明沒實質內容,可理解為誰控制的就是誰,而雙方都不願開第一槍打人.
莫大仙的權力沒那麼大,改革統一全國稅制都焦頭爛額就可猜到一二.

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-9-15 05:52 PM 發表

第二危機係上半年新冠疫症令全球絕大部分國家經濟陷入泥潭,第一季連中國經濟都難以避免出現倒退,第二季中國 GDP 回復增長,而其他國家通通陷入更深泥氹,印度  ...
下半年全球都要面對糧食危機,印度人口多, 貧窮人口又佔大多數,而家應該諗辦法積穀防饑嘛。中國都冇主動挑機,但係印度就用多多$去買武器,正如你所講,搞唔掂內政瘟疫, 就想轉移視線。所以行緊衰運嘅人(國家)往往都會作出錯誤嘅決定。
我就好欣賞習主席叫大家要惜食,唔好浪費吖嘛!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]