• 瀏覽: 7,649
  • 回覆: 80
+5
引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-13 02:16 PM 發表

啲人歌頌赤共就係咁囉
係你班不學無術既黃撚,自己比人洗腦都唔知乜事。
你班戇鳩仔一向都立場決定結果,講乜野統計學呢。
正常既學者睇統計,首先睇樣本,跟住睇方法,再睇邏輯,然後先判斷結論有無問題
你班茂利不過係睇結果符唔符合自己立場,不符立場就老作D野去攻擊做統計既人
之前鐘庭耀統計七一遊行,咪有D黃撚嫌個數字唔夠民陣吹得咁大,話鐘庭耀乃共

引用:
原帖由 ivan00000 於 2020-9-13 10:27 AM 發表
我唔係科學家,但我對科學理解係大膽假設小心求證,就算過往一些大理論如「相對論」「進化論」到現在都在不斷求證,不斷受質疑,科學理論就要千錘百鍊,才可以越辯越明,當時代不斷進步,這些理論隨時被新理論推翻,科學就是不斷探索,不可固步自封停頓不前,所以不需驚訝舊理論推翻已不信科學,其實係科學一個過程,推翻舊有理論證明科學在進步當中,有新理論建立才能推翻舊有理論。
這是本人才疏學淺的理解:lovelines ...
我覺得問題係,e+太多人係實驗結果既“可解釋空間”下功夫。。。

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-13 05:28 PM 發表

我覺得問題係,e+太多人係實驗結果既“可解釋空間”下功夫。。。
好多科學家為了自己立場利用科學

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-13 05:28 PM 發表

呢D 只係呃到外行人,內行既點會唔知果D 古惑。

問題就係點解呢D 外行人比人昆左都咁大聲。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-13 06:27 PM 發表

呢D 只係呃到外行人,內行既點會唔知果D 古惑。

問題就係點解呢D 外行人比人昆左都咁大聲。
咁百姓都係行外人姐,呃到行外人已經夠晒拉。。。😅

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-13 09:58 PM 發表

咁百姓都係行外人姐,呃到行外人已經夠晒拉。。。😅
無知同自大兩個都係比人呃既必要條件
無知係無法改變,一個人學到幾多門專業?
就算係一理通百理明,但真正入到專業門檻既人都係少數
差在點解宜家D人乜都唔識就懶醒
謬論經過一班傻仔圍爐就變成佢地幻想中既真理
以前無fb 呢D 圍爐地方,政府同學術精英掌握絕對既話語權,當然無問題,班傻仔無得圍爐,只能承認自己係傻仔
宜家完全唔同晒

教育根本無法扭轉呢個趨勢,正規知識體系教D野一板一眼,點及得fb 信人地鳩吹舒服?
呢個主題咪有條茂利將太極圖同一個物理實驗結果放埋一齊扮高深既
求其拉埋兩張圖鳩吹佢地之間既神秘聯繫容乜易
但係真正果個實驗,淨係要理解,起碼都要讀返兩三年基礎野,唔係根本唔知佢講乜
我搵返份實驗論文出黎,條茂利都唔知道係佢張圖既出處,死未?
聽人地鳩吹既速成謬論半個鐘就得咁舒服,班好逸惡勞既傻仔點會願意捱呢兩三年?

過份強調平等, 變成反科學/反專家!!!
美國是反疫苗/反科學大本營, 當然要付出代價, 有技術/資金/人才, 都要攪成咁, 上至總統下至平安猶如一頭豬, 活該!!!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-13 10:33 PM 發表

無知同自大兩個都係比人呃既必要條件
無知係無法改變,一個人學到幾多門專業?
就算係一理通百理明,但真正入到專業門檻既人都係少數
差在點解宜家D人乜都唔識就懶醒
謬論經過一班傻仔圍爐就變成佢地幻想中既真理
以前無fb 呢D 圍爐地方,政府同學術精英掌握絕對既話語權,當然無問題,班傻仔無得圍爐,只能承認自己係傻仔
宜家完全唔同晒

教育根本無法扭轉呢個趨勢,正規知識體系教D野一板一 ...
我明你講既野 , 但現實係咪只有你講既問題??? 唔係 ...

因為政治滲入學術太深 , E+講謬論既其實好多 , 係有正式職位既研究員 ...
特朗普政府就有一批 , 仲有香港果批 "案底會令你人生更精彩" 既律師 ,
問題唔係單單黃毛唔讀書 , 而係整個專業研究本身 , 都出現左立場化既問題

我都你所講果種問題 , 因為明顯仲有得救 , 但E+跟本變左成部野都立場化 ,
呢個世界就好難講到道理 ...

引用:
原帖由 sherming 於 2020-9-13 10:56 PM 發表
美國是反疫苗/反科學大本營, 當然要付出代價, 有技術/資金/人才, 都要攪成咁, 上至總統下至平安猶如一頭豬, 活該!!! ...
我睇過幾個視頻都講過 , 美國既基礎教育其實做得好差 ...

係 , 美國係有到高中既強制教育 , 但基本上完全只係形式上既有
畢業出黎一樣可以唔識計數 ...
教學資源好大比重去左精英高中 , 以及大學教育 , 形成美國進一步兩極

科學能證明事實,但科學大多人都不能理解,科學可以解釋地心吸引力,最後大家都是知道這個科學結果,但原理及背後理論大多數人都不知道,我們一般人也沒能力求證

所以不論是謊言或科學,對一般人來說也就是"資訊"! 可悲是人類需要被簡單誇張的"資訊"吸引,科學及證據是枯燥的

如你接受831有死人是很容易,因為只要有立場就可以831死幾十人更能刺激你的大腦
但不信者會思考,死的屍體去了那裡?怎樣運走,家人及朋友不知道嗎?等等,這些是對大腦來說是無聊的,比較枯燥的

沒錯,民主/自由本身就會是反科學/反專業
引用:
原帖由 sherming 於 2020-9-13 10:56 PM 發表
美國是反疫苗/反科學大本營, 當然要付出代價, 有技術/資金/人才, 都要攪成咁, 上至總統下至平安猶如一頭豬, 活該!!! ...

除統計/科學, 對機會率有基本認識同樣重要!!!
如果懂機會率, 就不會說口罩無用/戒煙無用/檢測, 因為不是百分百保證!!!
過多資訊反而令人消化不良而無知, 正是[五色令人目盲], 幾千年前智者老子己經這麼!!!

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 2020-9-14 10:40 AM 發表

我第1帖已經批中你地
最好整個科學局,統計局
好似屈李文亮SRAS-Cov-2造謠咁
限制資訊意見只准背誦官方版本
你地都係想咁啫係咪?
邊個講過你口中既野?
你自己幻想出黎?

你班茂利先係自設科學局而不自知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]