• 瀏覽: 7,702
  • 回覆: 46
鹵味果啲最遠只有35公里左右,比中國產品落後太多了 !

呢啲倉底貨要清下了,以後生產個啲要2百公里火箭炮先係主力。

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2020-9-13 10:21 發表
卡車炮比履帶自走炮實用得多!
各有所長

卡車炮靠輕量化換取低成本同運輸機動力

履帶炮多地形越野能力佳,裝甲及擕彈量更爲充足

上船都好方便? 

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-13 04:51 PM 發表
上船都好方便?
開船黠瞄準先?

引用:
原帖由 機龍 於 2020-9-13 02:15 PM 發表

各有所長

卡車炮靠輕量化換取低成本同運輸機動力

履帶炮多地形越野能力佳,裝甲及擕彈量更爲充足
PCL-181備彈30發, 已經同PLZ-05睇齊呢.

引用:
原帖由 心水清 於 2020-9-13 01:48 PM 發表
呢啲倉底貨要清下了,以後生產個啲要2百公里火箭炮先係主力。
身管炮主要負責中近程點壓制, 火箭炮負責中遠程面壓制 (雖然使用制導炮彈亦可以做點壓制)
身管炮每炮成本較低, 火箭炮每次齊射成本好高
.....

短時間內火箭炮唔太可能完全取代身管火炮.

引用:
原帖由 亞裔閹割犬1842 於 2020-9-13 12:34 PM 發表
鹵味果啲最遠只有35公里左右,比中國產品落後太多了 !
無論規模,裝備,戰歷, 中國炮兵認第2, 無人敢認第1.

嚇下人無問題嘅, 用嚟打仗的話, 未到目標距離之前先落地休息.

成龍批死佢會自己爆㗎.

引用:
原帖由 Vetvizan 於 2020-9-13 20:03 發表

PCL-181備彈30發, 已經同PLZ-05睇齊呢.
PCL-181備彈多過同類卡車炮,凱撒式18發,弓手式炮塔內藏21發

PLZ-05路面速度較低,勝在有自動裝彈,平均射速八發、爆發射速15秒三發

坦克 都得?
何況 上得船, 都係 幾十個 貨櫃 咁上?
引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-13 05:05 PM 發表

開船黠瞄準先?

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-9-14 11:43 PM 發表
坦克 都得?
何況 上得船, 都係 幾十個 貨櫃 咁上?
靠撞。

現代炮戰,講求跑,打幾炮就要跑(戰術轉移),空中偵對地面炮擊偵測其易,否則空對地一顆集束就ko一連炮兵。
軍器損失事小,損失精貴炮兵事大,難即時補充。
睇佢用車載,自家主場機動還可以。但還要空軍庇護。

坦克靠撞?
引用:
原帖由 stormy10 於 2020-9-14 11:53 PM 發表

靠撞。

咁多飛機文

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]