• 瀏覽: 3,406
  • 回覆: 33
+2
引用:
原帖由 三級警司 於 2020-9-5 08:55 AM 發表

最重要一句,就是法西斯是對共產主義崛起的反動,罵共產黨是法西斯豈不是跟敵人同化?
班靚仔唔好好讀書根本就無概念,什麼法西斯/共產/社會/資本主義通通唔識🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-5 10:07 AM 發表

班靚仔唔好好讀書根本就無概念,什麼法西斯/共產/社會/資本主義通通唔識🤔🤔
偉大的衛國戰爭時期,獨國人為解決兵源不足,以「對抗布爾什維克」為旗幟招募佔領區甚至是POW加入SS

於是連天竺人加入了SS,也有鮑斯當了天竺汪精衛

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-9-5 10:40 AM 發表

偉大的衛國戰爭時期,獨國人為解決兵源不足,以「對抗布爾什維克」為旗幟招募佔領區甚至是POW加入SS

https://live.staticflickr.com/4355/36101048914_ ...
長知識🙏🙏

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-4 11:25 PM 發表

法西斯同納粹,都係反共產反社會主義反人道主義...一定係大右派.....
中央政府係實行社會主義同人道主義,係擺明偏左,點可能法西斯...
班黃黑友響度鸚鵡學舌,人講佢又講..... ...
最大鑊係我邊都有人咁講。。。佢中大畢業,做左十幾年野,40碎又返去讀書,e+讀到碩士。。。
所以我覺得盲毛都唔係問題,係自己以為自己好叻,但其實內心憤青果d最L大鑊😅

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-4 06:32 PM 發表

其實我作為一個歷史系畢業生 , 一直係估唔到法西斯主義會出現 ,
尤其估唔到係香港首先出現 ...
甚至係上年(或者214年佔中)之前 , 我都仲未體會到書本所寫既 "法西斯鬥爭"
"社會暴力行為" "納粹宣傳" 等等實際係咩樣 ... ^.^"

甚至有一段時期(要數返上中學拉) , 仲覺得希特拉幾型 !!! ^.^"

係呢兩年先知咩係 "口號式政治" "社會暴力" ...  ...
其實我唔係讀歷史嘅,睇歷史係因為後生嗰陣時,想開發電腦遊戲,想喺歷史入邊搵故事。

從我嘅角度黎睇,所謂嘅文明,制度,就係一個系統。

其實希特拉 納粹係社會主義政黨嚟!
其實我係咁理解嘅!!

法西斯主義即係獨裁主義,
社會主義或者共產主義,其實都係獨裁主義,
獨裁主義,包容性好低,最終會發動戰爭。

因為我唔係讀歷史嘅,所以我好多基本思維,或者邏輯,同你真正讀歷史唔同,如果有唔同意見,我唔介意你用粗口招呼我!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-5 01:05 PM 發表

其實我唔係讀歷史嘅,睇歷史係因為後生嗰陣時,想開發電腦遊戲,想喺歷史入邊搵故事。

其實我係咁理解嘅!!

納粹主義即係獨裁主義,
獨裁主義,包容性好低,最終會發生戰爭。

因為我唔係讀歷史嘅,所以我好多基 ...
應用係而家嘅情況!

從新聞觀察,中國都應該唔會走貴族的政治路線。

特朗普有嚴重嘅獨裁主義思想,所以佢對中國嘅包容性其實好低,如果美國今後嘅歷史發展,係以特朗普為藍本嘅話,中國 美國未來嗰幾十年,必然一戰!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-5 01:08 PM 發表

應用係而家嘅情況!

從新聞觀察,中國都應該唔會走貴族的政治路線。

特朗普有嚴重嘅獨裁主義思想,所以佢對中國嘅包容性其實好低,如果美國今後嘅歷史發展,係以特朗普為藍本嘅話,中國 美國未來嗰幾十年,必然一戰! ...
侵侵既基本盤就係白人右派 ... 係架 , 睇落好似好反時代咁 ,
但衰就衰在班白左太 "政治正確" , 係密爾沃基果單鎗擊案既黑人係通輯犯來架 !!!
而且本來就係要捉佢 ... 係美國有好多個案係疑犯開一車門 , 拎鎗KO警察架羅 !!!
結果班白左又咩一等良民路過論 , D假新聞同曱甴一樣咁衰 ,
我怕就係怕D白人太反感班白左同暴動 , 嬲嬲地走去支持民粹侵咋 ...

仲有呀 , "I CAN'T BREATHE" 單野真相都出左爐 ... 唔係話警察岩晒 , 但又至少
無D假新聞講得咁唔合理 ...
https://www.youtube.com/watch?v=F_RiE6TTrsU&t=1s

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-5 10:07 AM 發表

佢地梗係唔知拉 ... 佢地更加唔會 "勇武" "假新聞" 係納粹起家之始 !!!
無錯 , 納粹根本就係班納粹既祖師爺 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-5 05:53 PM 發表

佢地梗係唔知拉 ... 佢地更加唔會 "勇武" "假新聞" 係納粹起家之始 !!!
無錯 , 納粹根本就係班納粹既祖師爺 !!! ...
一班腦殘收錢講革命,笑死唔笑死🤔🤔

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-4 11:25 PM 發表

法西斯同納粹,都係反共產反社會主義反人道主義...一定係大右派.....
中央政府係實行社會主義同人道主義,係擺明偏左,點可能法西斯...
班黃黑友響度鸚鵡學舌,人講佢又講..... ...
法西斯同納粹者信唯一真神是必要條件。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-5 01:05 PM 發表

其實我係咁理解嘅!!

法西斯主義即係獨裁主義,
獨裁主義,包容性好低,最終會發動戰爭。

因為我唔係讀歷史嘅,所以我好多 ...
點會呢 , 你估我係D曱甴咩???

坦白講句 , 係現今世界單單講左或者右 , 己經唔可以明確咁指出該政黨既立場
至少都可以分為政治上既左右 , 同經濟上既左右 ...
而且好多極端民族主義政黨 , 其實都係行經濟左派路線 , 所以狂兄講得無錯架
當中包括德國納粹  意大利法西斯  白人南非(即係唔包D黑人)

但其實係政治學上咩叫右派都好難講 , 可以係復古主義  宗教主義  種族主義等

"法西斯主義  社會主義都係獨裁主義" 我唸絕對係主流想法 , 甚至學術界都係
但小弟所知就有人認為 , 細緻D咁分其實都唔算岩晒 ...
首先 , 小弟當年係大學有修過政治系 "政治理論"(大一新生修果種) ,
個教授就講個一種 "威權主義" , 算係係民主與獨裁之間(都可以話算非民主制度)
... 佢既解釋係獨裁其實有 "一個人的獨裁" 既意思 ,
但其實好多所謂非民主國家既政府 , 並無一個獨裁者 , 而係由一群人進行統治 ,
呢群人有意識形態立場 , 對民眾統治較鬆 , 百姓對公權力有一定祟拜
(你可以想像成學生對老師既順從)

實際運行起來 , 至少表面上有種 "父慈子孝  嚴師高徒" 既感覺 , 如果講人話 ,
就即係我地口中既 "家長式管治"

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-5 07:26 PM 發表
法西斯同納粹者信唯一真神是必要條件。
唔係好明 ... 你係講緊個人祟拜???

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-9-5 10:40 AM 發表

https://live.staticflickr.com/4355/36101048914_ ...
我都係無幾耐前先知 , 原來係印度係信奉社會主義 ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-6 10:21 AM 發表

唔係好明 ... 你係講緊個人祟拜???
義大利法西斯主義起於基督教國家。納粹德國嘅希特拉更係一個純正到無得再純嘅基督徒。
法西斯同納粹係無神論共產主義唯一天然敵人。

信唔信有上帝係法西斯,納粹主義同共產主義不可填平的溝。共產主義者要以消滅基督信仰為志。。

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-9-6 12:57 PM 發表
義大利法西斯主義起於基督教國家。納粹德國嘅希特拉更係一個純正到無得再純嘅基督徒。
法西斯同納粹係無神論共產主義唯一天然敵人。

信唔信有上帝係法西斯,納粹主義同共產主義不可填平的溝。共產主義者要以消滅基督信仰為志。。 ...
我本來唸法西斯  納粹咩唔係種族主義咩???

但唸唸下納粹反猶太人 , 而猶太人之所以係猶太人 , 係因為佢地信猶太教 ;
而現今德國執政黨係 "基督民主黨" , 係現今少數以 "基督" 行頭既政黨 ,
睇睇下又好似完全重疊咁喎 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]