• 瀏覽: 3,408
  • 回覆: 33
+2
每次見到D無腦黃屍講 "中共係法西斯係納粹" ,
我就唔住笑出黎 , 小弟今次就試講下中共  黑暴兩者之間 ,
邊個試法西斯  納粹多D拉 :
======================================
首先 , 小弟雖然都自認係一個歷史迷 ,
但屬於 "周身刀  無張利" 果一種 , 所以如果有錯請原諒

如果無記錯 , 納粹黨係開始既時候 , 其實只係一個小黨 ,
甚至無咩人覺得 , 佢會成為主流政黨之一 ,
一開始時最重要既事件 , 就係組織青年人搞 "街頭勇武" ,
而佢地既對手係同樣 "勇武" 既共產黨

納粹黨其實係點取得政權???
呢個要從德國政治大背景講起 , 事實上係一戰前德國既頂層
就係由封主轉化而來既 "容克" 階層 ...
呢班人佔據左大半專業人士位置 , 包括律師等 ,
當然最重要既係軍官位置 ... 甚至一戰投降都係容克們決定

一戰之後 , 政局由容克和新崛起既資本階級控制 ,
但因為民主選舉 , 以及社會主義思潮既擴張 ,
共產黨將一定會取得政權 ... 係資本階級來講無野衰過共產
所以佢地寧願扶助種族主義政黨 "納粹"
(當然 , 共產同納粹既興起 , 都建基於1929年經濟危機拉)

納粹黨就係係呢種 , 有資本家進貢黑金  有專業人士背書 ,
甚至係警察執法上 "嚴打共產  放過納粹" 既情況下 ,
先一步步壯大 ...
======================================
今次內容短左少少 , 但我覺得有兩樣野大家要記住 ...
納粹係德國如果無其他人扶持 , 佢就只會一直係個邊緣政黨 ;
而納粹既崛起 , 就係資本家進貢黑金  有專業人士背書 ...

點呢 , 呢個畫面係咪似曾相識???!!!

其實我想大家知道 , 黑暴果一套就希特拉  墨索里尼果一套 !!!
如果佢地真係當政 , 真係大家等住GG !!!
(雖然無呢個可能)

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-4 08:53 AM 發表
我就唔住笑出黎 , 小弟今次就試講下中共  黑暴兩者之間 ,
邊個試法西斯  納粹多D拉 :
但屬於 "周身刀  無張利" 果一種 , 所以如果有錯請原諒

如果無記錯 , 納粹黨係開始既時候 , 其實只係一個小黨 ...
勇武 假新聞 極度本土,呢D根本就係法西斯特色!

的確係咁!!

其實香港而家呢班咁嘅死曱甴,根本亦都唔係支持民主自由,事實上,純粹想搵個口號姐,佢哋對民主制度,一竅不通。

佢哋鍾意嘅特朗普,亦都有着獨裁者特性,用冇法律群眾路線。
冇法律群眾路線,核心思想,唔好同我講法律,順水同你講群眾嘅利益!
為了幫群眾爭取利益,嚴格來講殺人放火,不擇手段,都係正確!

大部份革命,都係以呢一套理論發動!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-4 02:49 PM 發表
的確係咁!!

其實香港而家呢班咁嘅死曱甴,根本亦都唔係支持民主自由,事實上,純粹想搵個口號姐,佢哋對民主制度,一竅不通。

冇法律群眾路線,核心思想,唔好同我講法律,順水同你講群眾嘅利益!

大部份革命,都係以呢一套理論發動! ...
因為佢哋嘅真正套路,冇法律群眾路線,
所以,如果回教佬肯幫佢哋,佢哋唔介意話真主萬歲;
印度佬可以幫佢哋打中國,佢哋即刻歡迎,支持印度;
根本冇乜嘢道德底線。

破壞,利用831打死人騙局,放火燒死人,乜嘢都冇所謂,最緊要係贏!!

比呢啲咁嘅人,真係得到政權,中國一定仆街過而家!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-4 02:49 PM 發表
的確係咁!!

大部份革命,都係以呢一套理論發動! ...
其實我作為一個歷史系畢業生 , 一直係估唔到法西斯主義會出現 ,
尤其估唔到係香港首先出現 ...
甚至係上年(或者214年佔中)之前 , 我都仲未體會到書本所寫既 "法西斯鬥爭"
"社會暴力行為" "納粹宣傳" 等等實際係咩樣 ... ^.^"

甚至有一段時期(要數返上中學拉) , 仲覺得希特拉幾型 !!! ^.^"

係呢兩年先知咩係 "口號式政治" "社會暴力" ... 小弟FB多數FRI其實都係黃屍
係 "燒人案" 果排仲見到咩 "半生熟" "唔夠熟" "特技人" 既言論 ,
真係覺得好恐怖 ... 我真係唸 , 個真香港黎???

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-4 11:16 AM 發表
其實我想大家知道 , 黑暴果一套就希特拉  墨索里尼果一套 !!!
如果佢地真係當政 , 真係大家等住GG !!!
(雖然無呢個可能)
當年佔中前後,係高登已經有班人思想上跟左希特拉果套,當年呢班人主張如果香港獨立到,凡係親共者處死,而當呢班人慢慢長大,感染埋其他差唔多年紀或者比佢地年紀小既人,就係黑暴既開始

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-4 04:13 PM 發表

因為佢哋嘅真正套路,冇法律群眾路線,
所以,如果回教佬肯幫佢哋,佢哋唔介意話真主萬歲;
印度佬可以幫佢哋打中國,佢哋即刻歡迎,支持印度;
根本冇乜嘢道德底線。

破壞,利用831打死人騙局,放火燒死人,乜嘢都冇所謂,最緊要係贏!!

比呢啲咁嘅人,真係得到政權,中國一定仆街過而家!! ...
上年年尾 , 班友己經話得到政權後 , 唔只要清洗警察 ,
仲要清洗 ... 如果真係比佢地上位 , 真係等住比納粹迫害拉 ...

仇外已經係法西斯主義一大特徵。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-4 11:14 PM 發表
仇外已經係法西斯主義一大特徵。
法西斯同納粹,都係反共產反社會主義反人道主義...一定係大右派.....
中央政府係實行社會主義同人道主義,係擺明偏左,點可能法西斯...
班黃黑友響度鸚鵡學舌,人講佢又講.....

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-4 10:38 PM 發表

上年年尾 , 班友己經話得到政權後 , 唔只要清洗警察 ,
仲要清洗 ... 如果真係比佢地上位 , 真係等住比納粹迫害拉 ...
...
恐怕佢地奪到權,老解宣佈唔供電俾香港+炸左青山發電廠同南丫島發電廠,恐怕已經要投訴......
佢地一無冷氣就"亡國"架啦.......

引用:
原帖由 ice0625 於 2020-9-4 08:25 PM 發表

當年佔中前後,係高登已經有班人思想上跟左希特拉果套,當年呢班人主張如果香港獨立到,凡係親共者處死,而當呢班人慢慢長大,感染埋其他差唔多年紀或者比佢地年紀小既人,就係黑暴既開始 ...
所以話 "曱甴要從小培養" 呢句話 , 佢地真係做到左 ...

反而董伯伯就真係老朦董 , 又 "校本條件" 又 "通識自訂教材" ,
連官方教育資源都送埋比人 , 真係唔食屎有假 ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-4 08:53 AM 發表
我就唔住笑出黎 , 小弟今次就試講下中共 黑暴兩者之間 ,
邊個試法西斯 納粹多D拉 :
但屬於 "周身刀 無張利" 果一種 , 所以如果有錯請原諒

如果無記錯 , 納粹黨係開始既時候 , 其實只係一個小黨 ...
最重要一句,就是法西斯是對共產主義崛起的反動,罵共產黨是法西斯豈不是跟敵人同化?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-9-4 11:26 PM 發表

恐怕佢地奪到權,老解宣佈唔供電俾香港+炸左青山發電廠同南丫島發電廠,恐怕已經要投訴......
佢地一無冷氣就"亡國"架啦.......
無姐姐洗廁所都搞唔掂🤔🤔

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-5 08:14 AM 發表

所以話 "曱甴要從小培養" 呢句話 , 佢地真係做到左 ...

反而董伯伯就真係老朦董 , 又 "校本條件" 又 "通識自訂教材" ,
連官方教育資源都送埋比人 , 真係唔食屎有假 ...
...
下面黃棺員推介時講到完美,教育唔咁快見到成效,教肉局夠膽死講傷港係三權分辣咁多年,有冇人提出質詢?🤔🤔

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]