• 瀏覽: 5,767
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
世界上根本沒有天賦人權這回亊。任何國家或地方,參選權與投票權都有限制。何來天賦人權?為了保障國家/地方利益,慎防外力干預。非國民連捐款也有所限制。所謂自由平等,說說也該害羞。只有不知廉恥的怪胎才會瑯瑯上囗、白痴才會相信。
美國一向是一黨專政,總統和政黨都是導具而已。特朗普是怪胎,他把“美國一黨向推銷的民主”放在美國上演,展示了“真普選”的魔力。

自作自受

一黨原來有失蹄
迎來朗普好東西
且將民主自家演
大國花旗兩極撕

當只有一個人時民主可行,多過一個人就只能按規則🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 10:43 發表
當只有一個人時民主可行,多過一個人就只能按規則🤔🤔
兩個人都得;我屋企就好民主,乜都系老婆一人一票決定。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 11:27 AM 發表

恭喜師兄 能真正體驗 咩叫民主🤔🤔

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 11:27 AM 發表

基本上師兄一反屋企已經可以體會幾種制度的好處,威權, 一黨制,民主,城邦,唔知太座有冇容許財政自主呢?🤔🤔

真正的民主系少數服從多數
是少數人為了多數人犧牲自己的利益
但而家的民主系
要滿足所有人

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:37 發表

恭喜師兄 能真正體驗 咩叫民主🤔🤔
民主好東西
深知因愛妻
從來憑一票
黃腫不消蹄

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 11:42 發表

基本上師兄一反屋企已經可以體會幾種制度的好處,威權, 一黨制,民主,城邦,唔知太座有冇容許財政自主呢?🤔🤔
財政肯定自主,收入全數上繳,她全權自主。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 03:22 PM 發表

民主好東西
深知因愛妻
從來憑一票
黃腫不消蹄
家有民主真幸福👍

引用:
原帖由 tkgb1981 於 2020-9-3 12:01 發表
真正的民主系少數服從多數
是少數人為了多數人犧牲自己的利益
但而家的民主系
要滿足所有人
理論上民主系服從多數,包容少數(講下冇話唔得)。
亊實上就系兩極分化,相互牽扯。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 03:24 PM 發表

財政肯定自主,收入全數上繳,她全權自主。
中央 調配,你作為地方官應該好好 貢獻🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 15:29 發表

中央 調配,你作為地方官應該好好 貢獻🤔🤔
民主之下冇計。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-9-3 03:33 PM 發表

民主之下冇計。
民主機制選了無得改,反民主會家變🤔🤔

所謂民主
美國大選都維持超低投票率
上屆五成三左右
有接近一半人冇出黎投票
點解?
最大原因,兩大黨推出候選人都唔鐘意
點投得落手
或者覺得兩個都係仆街,投唔投冇差別
所以只要係五成三中得票超過三成就可以當選
即係話美國總統民意基楚,係少數人選出黎的總統
何況美國仲有世界獨一無二的選舉人票制度
結果有普選贏左,但選舉人票輸左,贏普選輸大選的荒謬制度

以前有個台灣政治評論員認為
民主制度要真正反映民意
是否在投票選項中,除左候選人,可以加入不同意呢兩個候選人的選項
當選者可以從投票中得知,有幾多人反對佢做總統
唔好老屈沉默不投票就一定係接受呢個選舉結果
歐洲國家其中啲國家有法律規定,除非特殊原因
國民義務一定要去投票,否則就會受罰
或者有優惠政策作為投票誘因,鼓勵民眾去投票
將投票率提升到接近百分百
有反對所有候選人"以上皆非"選項可以投
咁先叫做勉強接近真民主

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-9-3 15:38 發表

民主機制選了無得改,反民主會家變🤔🤔
如果有辦法民主改得好,攞諾貝爾獎都仲得。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]