• 瀏覽: 4,066
  • 回覆: 55
曾經的夢,響往民主世界的大同

由占中事件,到近年黑暴的反政府暴動,亦未平息我對和平,民主的響往

但近日的臺灣,印度,親美同盟向中國施壓,終令到我民主的心寒了

所謂的民主選中的各國領袖,不就是美國手下的一條咬人狗,美國一聲令下,大家一齊樸向中國,盡管你知道是蹚渾水,做做樣,只吠不咬

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求首相離任了?

你搞民主,你不服從美國命令,人家玩爛了的選舉游戲,用文宣假消息引導你選民投票,威脅做就給你對家勝出,你敢不敢不服從?

到今年香港的831太子,黑暴弱智拜鬼都算了,居然又炒作孕婦

孕婦啊,坐地下了啊,天跌下來了

整整一年的暴動,上水被黑暴掟磚枉死的,被暴徒刻意燒傷的,被黑暴群拉群摸的平民婦女,831在車廂被黑暴噴滅火泡沫的老人

上述這些暴行,黑暴敢提嗎?

這樣污嘈的所謂民主,多謝了,我不要

香港呢隻民主白老鼠玩得差唔多啦,如果再玩落去真係死㗎啦!

年青嘅時候我都認為一個地方有民主選舉制度,會令到人嘅思想更加多元化,喺實用科技上都會有更大嘅突破!!

事實唔係咁,香港20幾年,乜嘢產業都衰退,淨係政治選舉產業發展,呢個咁嘅產業,越發展香港越仆街!!

真係鄧小平啱,真係乜都可以開放,只有政治權力,軍隊,不能開放!!
政治權力不開放,社會保持穩定,各行各業,百花齊放!!

事實上英國佬嗰陣時都係咁姐,麥理浩都係咁做,一個好政府,公平嘅政府,比民主制度更實際,更好!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-9-2 03:17 PM 發表
香港呢隻民主白老鼠玩得差唔多啦,如果再玩落去真係死㗎啦!

年青嘅時候我都認為一個地方有民主選舉制度,會令到人嘅思想更加多元化,喺實用科技上都會有更大嘅突破!!

事實唔係咁,香港20幾年,乜嘢產業都衰退,淨係政治選舉產業發展,呢個咁嘅產業,越發展香港越仆街!!

真係鄧小平啱,真係乜都可以開放,只有政治權力,軍隊,不能開放!!
政治權力不開放,社會保持穩定,各行各業,百花齊放!!

事實上英國佬 ...
香港以前99.9%市民反共,但依家好多香港人開始醒,所以黑暴勢力去開展年青新力軍

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 03:01 PM 發表

由占中事件,到近年黑暴的反政府暴動,亦未平息我對和平,民主的響往

但近日的臺灣,印度,親美同盟向中國施壓,終令到我民主的心寒了

所謂的民主選中的各國領袖,不就是美國手下的一條咬人狗,美國一聲令下,大家一齊樸向中國,盡管你知道是蹚渾水,做做樣,只吠不咬

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求 ...
十分贊同!你嘅原創嗎?我可以轉載到其他平台嗎?

引用:
原帖由 萬家怪異OL 於 2020-9-2 05:00 PM 發表

十分贊同!你嘅原創嗎?我可以轉載到其他平台嗎?
絕對原創,歡迎轉載

多謝師兄捧場

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 05:05 PM 發表

絕對原創,歡迎轉載

多謝師兄捧場
應該多謝你,傳播正能量義不容辭!

引用:
原帖由 萬家怪異OL 於 2020-9-2 05:11 PM 發表

應該多謝你,傳播正能量義不容辭!

除咗投票個吓叫民主有幾時民主過.當特道選舉超過半數市民認為可接受時.假民主派反對.超過半數人認為假民主派不應延任.假民主派又諸多推擋民主禾凸

吓, 爭取民主你估真係為咗爭取民主? 作反係中國人嘅文化. "爭取民主"只係一個理念, 實際想要嘅其實係反政府運動.

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2020-9-2 03:01 PM 發表

美國肺炎一直以來,一直不服從美國向中國施壓的日本首相,也得黯然下臺,這是民主?日本誰個公民要求 ...
不要就對了,別人的垃圾我們要來。。。。。。😅

識玩的人當一盤生意來做🤔🤔

引用:
原帖由 captkkk 於 2020-9-2 05:20 PM 發表
所謂自由民主, 只係邪教.
呢D十戒,黃癡瘋都無可能做得到

瞞徒偷渡首船都是大陸做的

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-9-2 06:11 PM 發表
除咗投票個吓叫民主有幾時民主過.當特道選舉超過半數市民認為可接受時.假民主派反對.超過半數人認為假民主派不應延任.假民主派又諸多推擋民主禾凸 ...
所謂的民主選舉,其實就是小數服從多數,同民主個名根本不卦勾

真正民主應該以民為本,滿足所有民眾

亦因為無辦法達到,所以政客一直文宣小數服從多數就是民主

有無民主政府夠膽俾民眾投票要不要交稅?我肯定多數支持不交,邊個政府敢搞呢類投票丫?

民主.....

引用:
原帖由 正字 於 2020-9-2 08:09 PM 發表
吓, 爭取民主你估真係為咗爭取民主? 作反係中國人嘅文化. "爭取民主"只係一個理念, 實際想要嘅其實係反政府運動.
尤其可以乃英,美,香港人更加喜歡

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]