• 瀏覽: 3,691
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
租金過高會打壓社會生產力,呢個係全世界不同既經濟學家大致上都同意既
實業回報低過資產回報,資本就會不事生產
就算係堅持生產既資本,都會因為回報率長期拉開而被邊緣化
做廠既十年後資產增長一半,買樓收租既資產增長五倍,原本大家咁高咁大,宜家收租既資產變成做廠既四倍,點頂?
非常簡單既邏輯

地產霸權構成係好複雜,包括大量囤地既地產商,亦包括收租既大小業主。
但要化解好簡單,增加供應就得了,只要可以堅持,贏硬
只要有充足供應,地產商只能老老實實做好佢地起樓既本份,錢可以賺,但要靠產品,唔係靠資產
大既地產霸權一樣睇得通呢一點,所以咪有譚凱邦之流出黎
佢講既野當然唔會有問題,自以為覺醒既港豬亦buy呢套,收租甚至自住既小業主更加係利益相關,起碼唔會唱反調
問題只係出在佢不願多提或一筆帶過既野上面
或者佢只係港豬中比較願意出位既真心膠黎,都唔知自己係地產霸權扯線公仔呢個事實

當然無左地產霸權,仲有金融霸權
老董當年靠供應重創地產霸權,一樣搞唔起實業,因為金融霸權仲係度,仲要係香港既命脈,too big to fail
而佢都因為得罪太多小業主要腳痛落台

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-30 01:27 PM 發表
租金過高會打壓社會生產力,呢個係全世界不同既經濟學家大致上都同意既
實業回報低過資產回報,資本就會不事生產
就算係堅持生產既資本,都會因為回報率長期拉開而被邊緣化
做廠既十年後資產增長一半,買樓收租既資產增長五倍,原本大家咁高咁大,宜家收租既資產變成做廠既四倍,點頂?
非常簡單既邏輯

地產霸權構成係好複雜,包括大量囤地既地產商,亦包括收租既大小業主。
但要化解好簡單,增加供應就 ...
所以話呢 , 我果D劣質文案寫出來 , 就係為左引W兄呢種優質網友 !!!

我見到最驚喜既論點就係 , "小業主" 都係E+香港樓價問題既共謀 ...
簡單來講 , 就係就係買樓前天天鬧政府  鬧地產商 , 但買左樓之後呢???
係人前都會鬧下 , 但實際只想樓價繼續標升 !!!

W兄真係一言驚醒夢中人 ... 老董下台唔只係因為得罪地產商 ,
而且係得罪埋人數眾多既 "小業主" , 地產商 + 大小業主佔香港經濟比重
真係分分過70-80% , 唔怪得搞土地問題咁難搞 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-29 08:10 AM 發表
本片係以美國科赫家族為例子 , 講解美國既財閥係點控制政府政策 ,
佢地係世界最大既未上市公司 , 所以實際財富不可估量 ...
影片前半係講科赫家族既發家史 , 我地可以直接跳到 5:08 :

係奧巴馬在任期間 , 科赫家族出資既民間智庫卡托研究所 ,
就專門發表同奧巴馬唱反調既意見 ... 科赫家族影響政府既手段有三 :
1. 投資民間智庫 ; 2. 投資大學 ; 3. 投資公民 ...
有一句說話能解釋到
(槍打出頭鳥)

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2020-8-30 03:32 PM 發表

有一句說話能解釋到
(槍打出頭鳥)
多謝高兄回覆 ... 但小弟唔係好明 , 可唔可以解釋下???

引用:
原帖由 ice0625 於 2020-8-29 03:46 PM 發表
中國古代已經有先見之明,一句富可敵國已經可以解釋一切,既然可以敵國就更加可以控制國家,用以控制或者取代當權者
同意 ... 中國古代行抑商主義 , 但其實去到明朝中後期 ,
其實商人群體影響力己經好大 ... 係崇禎末年全國收到既總稅款
竟然不及順治入關後幾年 , 僅半壁江山下稅款既一半 !!!

原因係東林同富商合謀逃稅 , 而清兵直接利刃架頸  唔交唔得

中國資本有限自由化 , 資本唔可能反過來控制(可以影響)政府 ,
或者係唔錯既方法 ...

其實中國人有一個觀念,就係權力係有錢人手上,人民就冇好日子過,真的嗎?

如果係咁點樣解析美國,英國,同埋其他歐洲國家情況?
好明顯佢哋日子過得好過權力喺宗教手上,好過權力在共產主義幹部手上。

真相就係權力永遠都係一班人手上,而對老百姓來講,只不過係分唔分俾你姐!!

中國歷史上東晉,你以為啲人,生活過得好差咩?軍事上發展又落後?

事實好似唔係咁囉,肥水之戰,證明貴族政治,軍事發展並冇落後!

正如美國真正權力係一班有錢人手上,佢嘅軍事發展,落後咩?

講得再殘酷啲,你老竇老母有錢,唔肯同你分,你都係想作反㗎啦!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-30 09:09 PM 發表
其實中國人有一個觀念,就係權力係有錢人手上,人民就冇好日子過,真的嗎?

好明顯佢哋日子過得好過權力喺宗教手上,好過權力在共產主義幹部手上。

真相就係權力永遠都係一班人手上,而對老百姓來講,只不過係分唔分俾你姐!! ...
今次討論真係好開心 , 因為見到各位都好有深度 , 甚至比自命有料既史區
見解更加獨到 !!! (希望唔好比史區版友見到拉 ^.^")

對於狂兄既見解 , 我先POST一下自己幾個月打既文字 :
(講緊遠古邦國  城邦)
===========================================
其實這個我有些研究 , 通常農業文明都傾向帝國制 , 帝皇和平民很多時是一夥的
要對抗的中間的封建貴族/官僚階層(至少朱元璋是這樣說) ;
貿易文明都是共和 , 但很大程度是 "元老們" 的共和 , 也就是貿易文明本身 ,
那些商業大佬
===========================================

我同意狂兄所講 , 一定會有班人掌握權力 , 問題就係權力 , 係邊個手上對我地好D

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-29 02:48 PM 發表
瘋狂批評美國嘅金主民主制度,其實冇咩意義!!

問題係可唔可以建立一個,比美國更完善,更穩定嘅制度,從過去幾十年歷史角度黎睇,共產主義好明顯冇辦法建立一個比資本主義更穩定,更完善嘅制度。

回到香港嘅問題,不停批評地產霸權,其實都冇咩意義,關鍵係地產霸權倒台後,香港係咪會更好,係咪會更穩定!!

長痛短痛,地產霸權如 ...
今天中國的制度明顯優勝,金權正字下10個富人可影響各策,但在中國沒可能🤔🤔

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-29 10:54 PM 發表

所以點解我叫 "財閥政治" ...
傷講還未到財閥級數,泡菜才是表表者🤔🤔

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-30 09:15 PM 發表
中國歷史上東晉,你以為啲人,生活過得好差咩?軍事上發展又落後?

事實好似唔係咁囉,肥水之戰,證明貴族政治,軍事發展並冇落後!

正如美國真正權力係一班有錢人手上,佢嘅軍事發展,落後咩? ...
你咁講 , 我反而有少少疑問 ...

我個人認為貴族政治其實未必產生庸材 , 反而佢地培訓更優良 ,
比叫口號  專心搶眼球既生物 , 大機率更加優勢 , 例如係狂兄所講既軍事
(不過提一提 , 北方苻堅軍雖然係胡人 , 但佢地一係貴族政治)

但人民生活呢???
從道理上睇 , 世族其實同歐洲中古貴族相近一樣 , 佢地治下百姓也一樣 ,
即係話形同農奴 , 我唸唔會算好好 ...

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-31 09:16 AM 發表

傷講還未到財閥級數,泡菜才是表表者🤔🤔
其實都差唔多架拉 ...

你唸下香港得700萬人 , 竟然養到某多人入到福布斯富豪榜 ,
而且人地三星  LG果D係出口產業 , 幫國家賺外匯 ;
香港果D基本係塘水滾塘魚滾出黎 ... 你咁唸下就知幾大拉

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-30 09:09 PM 發表

真相就係權力永遠都係一班人手上,而對老百姓來講,只不過係分唔分俾你姐!! ...
如果狂兄係想講,歐美民主國家普遍生活水平較高,我其實有幾句想講,
但可能政治唔係咁正確。。。

我唸起我有次比d傳教人員強行傳教,佢地就係咁講:
你睇下,歐美高生活水平國家都係信上帝架(唔理天主 基督定東正拉!)
所以,係咪因為信上帝而生活水平高呢?

以我理解,其實唔係因為民主而生活水平高,而係有米左先去要求權力;
現代民主制度起源於英國,但當時係有繳稅下限,無繳一定稅款無得投,
有得投既連人口2-3%都無,係絕絕對對既新興資本階層,對舊貴族既權力挑機

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-31 11:36 AM 發表

你咁講 , 我反而有少少疑問 ...

我個人認為貴族政治其實未必產生庸材 , 反而佢地培訓更優良 ,
比叫口號  專心搶眼球既生物 , 大機率更加優勢 , 例如係狂兄所講既軍事
(不過提一提 , 北方苻堅軍雖然係胡人 , 但佢地一係貴族政治)

但人民生活呢???
從道理上睇 , 世族其實同歐洲中古貴族相近一樣 , 佢地治下百姓也一樣 ,
即係話形同農奴 , 我唸唔會算好好  ...
苻堅南下時候,北方已經統一,貴族對佢嘅影響,其實已經好細!絕對唔係好似羅馬啲咁嘅執政官,出戰係得到議會同意!!

奴隸問題,並唔係貴族政治創造嘅,宗教權力下嘅奴隸制度,更加殘酷。例如佛教管治下嘅,西藏。

其實師兄你都無謂追問,因為中國歷史都好少貴族政治,我同你講東晉,順水係因為我真係諗不起其他時代,中國文化權貴政治。

事實上我對東晉好多嘢都唔係咁熟。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]