• 瀏覽: 1,995,770
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 克人憎 於 2020-8-26 01:55 PM 發表

請分享保護弱者高見?
兩個選擇,一係自己做強做大自我保護。
又或者承認自己是弱者,靠向強者受保護,千祈唔好以為你同強者平起平坐。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-8-26 06:14 PM 發表

正乜鬼解丫, 如果水入面有幾條鱷魚, 又有幾多個人會跳落水救人丫? 肯落水救人嘅都係因為估計過跳落水救人自己冇乜損失所以先會做, 如果換轉過情境係要一命換一命, 除非本身已經厭世, 邊有人會肯? (當然我唔排除真係有D頭頂有光環嘅人會咁做, 但呢D應屬例外而唔係常態掛?) 心理學已解釋altruism (無私/利他主義)其實係社會維繫一個"幫助別人後將來別人也會幫助自己"的信念, 又或者係 ...
如果你會跳落鱷魚潭度去救人,咁我就可以接受你話呢個唔係正解!

如果你唔會,又何必問埋啲咁嘅問題呢!

你講咁多嘢,都只係證明你唔會咁做,除非你已厭世啫!咁即係講咗等於冇講,因為你所講嘅嘢,都已經係常識,除非唔係!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-26 05:31 PM 發表

差唔多…不過隻牛都仍然不得其髓…但佢其他嘅講得夠狠夠準, 一刀放血! (遠超於K兄嘅一針見血)

如果你要將佢分類化去引用嘅話, 就係用自然法則, 一切自然界不變嘅定律, 都為之森林法則。

生物會生老病死、 弱肉強食、弱小動物群體聚集壯大力量、物界中從來冇公平、生育培育延續後代(所以中國人口龐大係一個要素)…呢D都係森林法則中嘅定律。
...
呵呵……

牛牛今天又班門弄斧,搞到moon姐唔高興啦!

當然,比起moon姐,我牛牛嘅眼光,又邊及moon姐你嘅一成?

响個壇度,邊個唔知你moon姐係一姐,一姐講嘢,幾時輪到我牛牛話“No”呢?

所以,moon姐請以後儘情發揮你一姐本色,睇邊個唔順眼,即管行使你強者嘅支配權,我唔阻你!

妒忌心會蠶食智慧? 你本身分析能力高上程度嫁喎…

你係道咁多年就會見到, 我一直以事論事, 對事吾對人。有時候翻查自己嘅對話, 先至發覺原來我時常, 同某人前陣子因意見不同拗到火紅火綠, 今個月又會共同進退去分享睇法。

你有不足嘅地方, 我提出下都吾俾?你講得好嘅, 我亦有同意丫。 你係呢度咁多年, 有冇見過我讚過一個人, 話佢比K兄講得更到肉?你係第一個!

至於你一直嬲嬲豬嘅, 係我多年嚟都拉黑你丫嘛 

我係政治版只拉黑過兩個人, 一個係你、另一個係5蚊雲吞麵。原因, 只有一個, 我覺得你哋衰格成日會發神經, 突然no point撩交嗌, 我吾想再同你哋哎交, 直接拉黑隔離係最好嘅方法。而且, 我永世吾會復白任何人。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-26 07:48 PM 發表
妒忌心會蠶食智慧? 你本身分析能力高上程度嫁喎…

你係道咁多年就會見到, 我一直以事論事, 對事吾對人。有時候翻查自己嘅對話, 先至發覺原來我時常, 同某人前陣子因意見不同拗到火紅火綠, 今個月又會共同進退去分享睇法。

你有不足嘅地方, 我提出下都吾俾?你講得好嘅, 我亦有同意丫。 你係呢度咁多年, 有冇見過我讚過一個人, 話佢比K兄講得更到肉?你係第一個!

...
Whatever……

引用:
原帖由 yyk562 於 2020-8-26 06:30 PM 發表

兩個選擇,一係自己做強做大自我保護。
又或者承認自己是弱者,靠向強者受保護,千祈唔好以為你同強者平起平坐。
自強自我保護即接受樓主K君渡向。
示弱靠向強者是否接受強者壓榨?
兩極出現,是過去弱者另創天地,定立新法則。

引用:
原帖由 孺子牛 於 2020-8-26 07:59 PM 發表

Whatever……
哈哈哈, Whatever……  輿牛兄並排, 深感榮幸. 如想百尺竿頭, 可能要改口3蚊雲吞面. 話時話, 小弟對香討操作認識不大, 拉黑是否表示你曳曳, 我唔同你玩? 即係我睇唔到你D野, 但你可以睇到我D野? 咁拉黑多幾件,容乜易變做收音機電台台主? 又如果我成為被最多人拉黑既會員, 香討會唔會俾個獎我? 哈哈哈, 諗起都

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-8-25 12:30 PM 發表

在某一政策下''所有人一視同仁得到相同嘅對待'',如有例外要有充足理據。
有個位2升1,而決策人係某個人的世叔伯,你覺得會一視同仁嗎,你覺得世界公平嗎,如果公平老尾頭3位富豪總身家就唔會比1億底下階層總和多啦,如果公平愚港就不用比左英國啦,一視同仁係唔會有五隻手指都有長短啦

引用:
原帖由 wah2oo4 於 2020-8-25 10:06 PM 發表
以前人類不能飛 不能上太空 現在可以 舊有森林法則不斷打破!創造 算不算森林法則?
不能飛係你覺得的,幾千幾萬幾千萬年前的事我唔知你唔知,可能幾千萬年前就有火箭呢

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-25 11:28 PM 發表

非也。

道只係森林法則衍生出嚟嘅其中一樣嘢。

森林法則衍生萬物, 包括承認人性、獸性係世界嘅一部分。

但道說卻刻意逆天, 要剔除否定人性、獸性嘅一面。

我都從來跟隨大道, 去修身修心, 但就係人天生有獸性, 先至要修道。如果獸性從來吾存在, 我哋都吾洗努力去自修。

但你、我會修道理, 並非代表全世界嘅人都修。所以宏觀去睇大世界, 要用森林法則。 自己個人修為, 就 ...
森林法則,係地球食物鏈生態下的一個獨特法則,在茫茫宇宙中,地球只是一粒微塵。

靈魂係非物質性的自有永有,食物鏈、輪迴、因果,對靈魂來說,係非自然的擺弄,與靈魂的本質毫無關係。

我們被投放在這個生態圈,引發出我們的獸性,作為一個修練。不過這個食物鏈生態圈迫出的獸性太強,千百年來,好小人可以修行圓滿。

有朝一日,如果我們能夠利用地球上一些資源豐富的物質,製造出平價食物,更有強者保障大家都可以得到平價食物,大家不需要為了生存基本所需而行使獸性,大家可以有更大的空間選擇自己喜歡的生活,到時一個較和諧的森林法則將會出現,正如花叢中的蝴蝶,展現了對食物鏈易滿足的另一森林法則,甚至可以將下一代交給大自然,放手不理,造物者給大家的啟示,人類的一個可能出路。

不過這法則應改叫地球法則,人類早已走出森林,主導這個法則的不再是森林,在森林中唔會有世界命運共同體或合作共贏等新法則。相信阿爺會帶給世人新路向,阿爺已帶領非洲人脫離饑荒。

森林法則/地球法則只是一個地域性的法則,會隨著人類的文明而變,跟宇宙大道是不同層次。錯誤理解森林法則/道,會愈修愈痛苦。生命的主體,非物質性的靈魂,本性有冇人性、獸性,我唔係好清楚,以佛學的概念睇就應該無。一般人修行,係向著無獸性的本性出發,回複沒有獸性的本性,而不是執著獸性,一個被污染了的本性,不肯放手,所以唔會痛苦。

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2020-8-26 09:31 PM 發表

哈哈哈, Whatever……  輿牛兄並排, 深感榮幸. 如想百尺竿頭, 可能要改口3蚊雲吞面. 話時話, 小弟對香討操作認識不大, 拉黑是否表示你曳曳, 我唔同你玩? 即係我睇唔到你D野, 但你可以睇到我D野? 咁拉黑多幾件,容乜易變做收音機電台台主? 又如果我成為被最多人拉黑既會員, 香 ...
啊?

乜原來師兄你就係5蚊雲吞麵啊?

幸會!幸會!

師兄其實唔需要氣餒,其實呢度仲有一批沉默大多數,是非曲直大家自有認定。

我只係煩呢度有啲人,佢地願意奉邊個係KOL係佢地嘅事,願意當邊個嘅意見係金科玉律都係佢地嘅事,關我咩事?佢地自己覺得係寶嘅嘢,我一啲都唔覺得有價值,係咪唔得先?

點解佢地成日一睇到我有反對意見,就覺得我係有心挑機?係咪我一定都要認同佢地嘅金科玉律,先叫合羣?呢啲Die Hard Fans嘅思維,真係頂唔L順!

耐唔耐都要同班友開拖,真係好L煩!

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2020-8-26 09:31 PM 發表

哈哈哈, Whatever……  輿牛兄並排, 深感榮幸. 如想百尺竿頭, 可能要改口3蚊雲吞面. 話時話, 小弟對香討操作認識不大, 拉黑是否表示你曳曳, 我唔同你玩? 即係我睇唔到你D野, 但你可以睇到我D野? 咁拉黑多幾件,容乜易變做收音機電台台主? 又如果我成為被最多人拉黑既會員, 香 ...
哦…仲有……

拉黑我,只係你嘅系統以後會收起我篇文,但又收唔哂,右側仲有個下拉箭咀,有日你手痕,想知我寫咩,係咁易篤一篤個下箭咀,你又可以見到我篇文啦!

師兄想知點用,可以篤下我個頭像,去底部有個“黑名單”掣,一篤就知!

歡迎試用!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-8-26 09:51 PM 發表

有個位2升1,而決策人係某個人的世叔伯,你覺得會一視同仁嗎,你覺得世界公平嗎,如果公平老尾頭3位富豪總身家就唔會比1億底下階層總和多啦,如果公平愚港就不用比左英國啦,一視同仁係唔會有五隻手指都有長短啦 ...
呢句明明係 CP-KELVIN 講嘅,點解個個章住我,搞針對,佛都有火。

我之前都括號左一個例子,在法治上,大家都要守法,呢啲未係公平原則囉,咁簡單。

21呢啲係私人的人事嘢,唔係政府政策,你咁都唔識分。

''你覺得世界公平嗎?'' 之前已回過,
''世界係唔公平,但我地之前討論嘅,係一個文明社會(如香港)的政策制定係建基於公平原則''
唔該睇多啲先插。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-8-26 10:07 PM 發表

森林法則,係地球食物鏈生態下的一個獨特法則,在茫茫宇宙中,地球只是一粒微塵。

靈魂係非物質性的自有永有,食物鏈、輪迴、因果,對靈魂來說,係非自然的擺弄,與靈魂的本質毫無關係。

我們被投放在這個生態圈,引發出我們的獸性,作為一個修練。不過這個食物鏈生態圈迫出的獸性太強,千百年來,好小人可以修行圓滿。

有朝一日,如果我們能夠利用地球上一些資源豐富的物質,製造出平價食物,更有強 ...
你終於了解到森林法則為何物, 我就吾再多講呢樣野嘞。

我以我個人性格、心態(非現實)去傾, 咁我可以同你進一步討論。你以上做人嘅寄盼, 我個人大部分認同。雖然現實好殘酷, 我接受係因為我運用我嘅智慧、分析能力, 但並非等於我個人甘心情願。為此類同, 我呢生人同gamemaster拗咗唯一一次交(當然我冇可能有能力爭取到任何野)。

我認為, 森林法則係現實絕對嘅存在, 但我哋可以運用我哋嘅智慧、能力, 耍小聰明/耍無懶。例如健立安全網(豐衣足食、人人有工開、大家互助互愛、冇戰亂), 只要大部份平民(甚至人類)都活係呢個安全網之下, 大家可以盡量避免接觸到、要貼身面對森林法側嘅殘酷。 咁邊個去建立、維繫、守護呢個安全網呢? 咁就要辛苦黨、同埋一些有能力而樂意勇於負擔嘅人嘞! (其實中共依家係走緊呢個方向, 所以我哋仲有機會願望成真)

森林法側無法改變, 但亦可以某程度俾一班人去逃避現實。但幸福嘅人懂不懂惜福、體不體量頂住安全網嘅人, 亦係安全網能不能延續嘅最大因素。會唔會因為吾明呢個法則, 而走出嚟要求民主、自由、公平, 而親手破壞呢個樂園呢?(又回到人性問題) 呢D都係未知之數。

所以我只能夠形容, 呢D只係我同你嘅盼望、夢想。但如果現實係殘酷冷血, 而我哋吾願意去融入現實世界嘅話… 盼望, 然後盡自己努力去做, 係生命唯嘅一出路。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2020-8-26 11:27 PM 發表

你終於了解到森林法則為何物, 我就吾再多講呢樣野嘞。

我以我個人性格、心態(非現實)去傾, 咁我可以同你進一步討論。你以上做人嘅寄盼, 我個人大部分認同。雖然現實好殘酷, 我接受係因為我運用我嘅智慧、分析能力, 但並非等於我個人甘心情願。為此類同, 我呢生人同gamemaster拗咗唯一一次交(當然我冇可能有能力爭取到任何野)。

我認為, 森林法則係現實絕對嘅存在, 但我哋可以 ...
原始的森林法則係無法改變,但既然你將人類新創建的法則都視為森林法則,將新法則加了入去,整體的森林法則不就是改變了嗎?

當你執著於森林法則係無法改變,可能你的初心,係同我一樣,沒有將人類新創建的法則都視為森林法則。

由於你的初心局限在原始森林法則,忘卻了人類新創建的法則,所以森林法則是一個令你痛苦的法則。當森林法則加入了人類創建的弱化劑,已不再是那麼可怕。

有朝一日,人類修練完結,就不用再受食物鏈生態圈束縛,對非物質性的自有永有的靈魂來說,森林法則不是永恆的,只是一個場景。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]