• 瀏覽: 1,030
  • 回覆: 10
指鹿為馬  主角= 趙高。
-----
77盧溝橋事變:日軍藉口 有一個日本兵被俘虜 而發動戰爭。
----
粵語片 有一些奸角,藉口汽車“拋錨”,乘機把女主角。。。
---
反送中運動。。。
1. 警察暴力
2. 官員+ 警察記者會 的言論 令市民譁然。
=====
我的評論:
這是幾個因素的總和:
---權力使人腐化;
---人性惡毒的一面;
--- ratchet effect;
---Lucifer 效應。

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-8 06:35 PM 發表
指鹿為馬  主角= 趙高。
-----
77盧溝橋事變:日軍藉口 有一個日本兵被俘虜 而發動戰爭。
----
粵語片 有一些奸角,藉口汽車“拋錨”,乘機把女主角。。。
---
反送中運動。。。
1. 警察暴力
2. 官員+ 警察記者會 的言論 令市民譁然。
=====
我的評論:
這是幾個因素的總和:
---權力使人腐化;
---人性惡毒的一面;
...
你又唔記得食藥?
點解我成日叫你食藥? 因為睇你啲言論,很等你係儍。你真係可憐。

引用:
原帖由 z1022 於 2020-8-8 06:38 PM 發表 你又唔記得食藥?點解我成日叫你食藥? 因為睇你啲言論,很等你係儍。你真係可憐。
如果你繼續貶損每一個帖子的樓主,將會交給版主處理。
如果你是認真熱心政治議題,你只有最後一個機會討論一樓的論點【除非你交出理性的態度】。
請自重!

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-8 06:47 PM 發表

如果你是認真熱心政治議題,你只有最後一個機會討論一樓的論點【除非你交出理性的態度】。
請自重! ...
不是眨損,係関心樓主。而家香港已經好少関愛

引用:
原帖由 z1022 於 2020-8-8 06:52 PM 發表 不是眨損,係関心樓主。而家香港已經好少関愛
懂不懂中文:
1.討論一樓的論點;
2.交出理性討論的有營養內容。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-8 07:10 PM 發表

懂不懂中文:
1.討論一樓的論點;
2.交出理性討論的有營養內容。
你嘅評論係胡言亂語一片混亂所以唔到我懷疑

好答你 :

逃犯條例中。。
1. 警察冇暴力
2. 官員+ 警察記者會 記者胡言亂語的言論 令市民譁然 (包括我)。
=====
樓主的評論:係對
這是幾個因素的總和:

---權力使人腐化 - 例如 : Trump
---人性惡毒的一面-例如 : Trump

回覆 z1022
謝謝你。
你的機會已經用完。
-------
各位瀏覽者:
請繼續討論,提供如何改善民族性的寶貴意見。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-8 06:47 PM 發表

請自重! ...
有病唔係貶意,人哋都係關心你啫,並唔係要貶損你,不過有病真係要記得準時食藥,勇敢樂觀面對

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-8-9 02:36 PM 發表 有病唔係貶意,人哋都係關心你啫,並唔係要貶損你,不過有病真係要記得準時食藥,勇敢樂觀面對
懂不懂中文:
網友們【如果不想面壁】 ! 邀請你們提供:如何改善民族性的寶貴意見。

反送中唔係運動, 係走狗逆賊配合外國勢力, 以暴亂,破壞, 謠言, 謊話為主幹, 意圖奪權嘅違法罪行!!!
警察係用武力去制止暴徒, 縱火, 破壞公共設施, 虐打市民, 危害公眾安全!!!!
官員+4點警察記者會, 全面公開暴徒走狗惡行, 市民得知一直被騙, 當然嘩然, 既嘆自己愚蠢, 更恨被走狗逆賊愚弄, 被控制思想而助其行惡.......

zamora
你藉著隱名之便,大放厥詞。
本帖子是論 ‘碰瓷’: 由  指鹿為馬 +77事變+ 粵語片 到反送中運動。
重點是:

幾個因素的總和:
---權力使人腐化;
---人性惡毒的一面;
--- ratchet effect;
---Lucifer 效應。

懂不懂?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]