• 瀏覽: 18,984
  • 回覆: 474
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-4 01:22 PM 發表
邊有咁快回收台灣姐?起碼仲有十至二十年時間部署,至可能會郁手呢。建成航母都要有排融合訓練啦,點會咁快就上戰場喎,而且需要強勁航母戰機配合,明知真正對手係美軍,點會輕出比對手藉口攻擊咁蠢。 ...
20年太長, 現在的天然獨已經開始佔呆灣民意大多數, 這樣下去, 很可能會發生福島或克里米亞事件.
人心不歸, 收回呆灣後反會是一個麻煩點.
武統且早不且遲, 我認為, 最多只可等5年.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-4 02:12 PM 發表

係都第二位總統去做,佢已時日無多,要連任到再去推論未遲啦。
南海就是競選策略, 中國就是助選員.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-7-23 13:45 發表
老美瘋了, 自浸浸的美國優先開始, 針對中國, 確切點說, 針對中共成為老美政壇的政治共識, 只看誰能做得更瘋.  能做得最瘋的, 當然是儍浸.  昨天便出現了關閉中國領事館, 變相驅逐外交人員的新聞.

最近這許多許多對華強硬的跡象, 我認為, 有兩種可能.

一是延續浸浸的極限施壓政策, 要令中共不戰而降, 簽訂不平等條約, 讓浸浸可以邀功, 讓老美再次偉大.

另一種可能, 就是 ...
想下冇問題,不過我睇卵死佢唔敢。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 02:04 PM 發表
今日看到一篇周刊的文章,令我重新明白,南海是一個重大爆發點,是成立的。

重點是,老美先否定九段線,是為發起攻擊埋下伏筆。再派2個航母戰鬥群到此演集,從而引誘解放軍到附近演習,就可進行模糊操作。

假戲隨時可以真做,若浸浸真有此心,可真的向人工島發起襲擊。

中方的最直接回應,唯有東風。但一直以來,東風都沒有經過實戰成功的例子,雖有震懾力,但破壞力仍有待驗證。

相反,如果中國真的 ...
呢啲文章 根本點講都得 東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死 我唔知乜嘢道理 如果中國艦艇 喺美國境內被打沉 要派更多 戰艦去畀美國打沉 乜嘢道理 制裁嘅話 順理成章 但係擺明打到航空母艦嘅話 都仲要派海軍去受死 我真係唔知乜嘢道理 打唔到嘅 南海島嶼 同美軍打一場海戰 仲要檢討東風第一次點解會打唔到 修正之後 有冇機會再可以打中航母 呢啲就真係實質可能發生啦

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-4 03:06 PM 發表

呢啲文章 根本點講都得 東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死 我唔知乜嘢道理 如果中國艦艇 喺美國境內被打沉 要派更多 戰艦去畀美國打沉 乜嘢道理 制裁嘅話 順理成章 但係擺明打到航空母艦嘅話 都仲要派海軍去受死 我真係唔知乜嘢道理 打唔到嘅 南海島嶼 同美軍打一場海戰 仲要檢討東風第一次點解會打唔到 修正之後 有冇機會再可以打中航母 呢啲就真係實質可能發生啦 ...
我沒有說過,東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-4 02:45 PM 發表
想下冇問題,不過我睇卵死佢唔敢。
如果佢唔敢, 中國就可以順利和平崛起了.
這是最好的結果.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 03:25 PM 發表

我沒有說過,東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死。
原來講嘅民意逆轉 之前美國繼續同中國對抗 唔係再派軍隊過嚟 就當我誤會咗 如果打沉條航母之後 都只係經濟制裁 兩國不相往來 咁問題根本就唔大 就算全中國人過下苦日子 都冇所謂 反正過苦日子嘅 除咗中國 美國都係

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 15:39 發表

如果佢唔敢, 中國就可以順利和平崛起了.
這是最好的結果.
依家中國,八國聯軍一齊來都未驚過。打殘佢地,賠償由清朝起計數。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-4 03:49 PM 發表

依家中國,八國聯軍一齊來都未驚過。打殘佢地,賠償由清朝起計數。
你也是憑信心兩個字,所以覺得老美不會夠中國打?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 16:11 發表

中美相隔半個地球,若相約在中間打,美國勝。但中國不會到中美之間開打,只會守住家門。在中國周邊開打中國必勝,因為陸基導彈對航母,中國導彈可以無限量供應,美艦在中國3,000里範圍之內即被全數清除。美國的生產力與補給力遠遠不及中國。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-4 15:06 發表

呢啲文章 根本點講都得 東風如果真係打沉一條航母 美國會派人繼續嚟送死 我唔知乜嘢道理 如果中國艦艇 喺美國境內被打沉 要派更多 戰艦去畀美國打沉 乜嘢道理 制裁嘅話 順理成章 但係擺明打到航空母艦嘅話 都仲要派海軍去受死 我真係唔知乜嘢道理 打唔到嘅 南海島嶼 同美軍打一場海戰 仲要檢討東風第一次點解會打唔到 修正之後 有冇機會再可以打中航母 呢啲就真係實質可能發生啦 ...
打海戰當然唔只東風導彈,中國仲有大把嘢招呼美國航母戰鬥群。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 04:11 PM 發表

其實如果美國夠打就一早打咗啦, 仲使乜同你講咁多咩, 就算拉攏其他西方國家,日本, 韓國等都係表面上支持, 未必真係會同美國聯手出兵打中國的, 打起上嚟真係大家齊齊攬炒咖, 冇著數既野邊個做呀

本版最膠一個貼, 非此莫屬.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-4 04:11 PM 發表

我咪同你分析過囉 單打獨鬥 美國 過到嚟中國 美國輸嘅機會好大 所以我同你討論 你堅持要講日本會參戰 但係日本參戰嘅理由 你都答我唔到 我話日本有亡國嘅機會 講埋出嚟 你又係答我唔到 既然係咁 你認為單打獨鬥都有機會贏嘅 講出你心目中嘅打法 咁樣先至係沙場推盤呀嘛 你話我哋盲撐中國 你又何妨唔係盲撐美國呢 你話美國有數據 美國幾時同個中國咁嘅份量國家打過呀 你話中國冇數據 中國幾十年冇打過仗 就攞東風嚟講 你都要搵隻航母畀佢打 先知打唔打中㗎 唔係點講都冇用

11月前開戰?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]