• 瀏覽: 539,916
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-2 11:19 PM 發表

加埋健康碼配搭使用
要做檢測先有健康碼
到時要有健康碼先搭到車,食到野

唔做大陸嗰個都得,慢慢等2000私院檢測
健康碼,我唔覺得港府敢推,私隱大過天。

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-8-2 23:24 發表

健康碼,我唔覺得港府敢推,私隱大過天。
以林鄭尿性都係凶多吉少

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-2 11:15 PM 發表

知道又點
鬼叫中央漏招
大陸又唔派人入警察,律政司,搞得專門部門就應該派大陸人入去
搞到國安法唔湯唔水
國安法生效先剛剛一個月,冇追溯期,你就可以下定論國安法唔湯唔水?起碼嚇到班仆街雞飛狗走,又發出通緝令通緝幾條曱甴頭,等佢哋一世都唔敢番嚟,律政檢控專員條黃狗劈炮唔敢再撈,公眾唔知道枱面下仲有幾多嘢做緊,國安部門亦唔會透露,唔通你期望日日幾十架旅遊巴四處拉班人番去,搵個集中營鎖起佢哋?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-2 11:37 PM 發表

國安法生效先剛剛一個月,冇追溯期,你就可以下定論國安法唔湯唔水?起碼嚇到班仆街雞飛狗走,又發出通緝令通緝幾條曱甴頭,等佢哋一世都唔敢番嚟,律政檢控專員條黃狗劈炮唔敢再撈,公眾唔知道枱面下仲有幾多嘢做緊,國安部門亦唔會透露,唔通你期望日日幾十架旅遊巴四處拉班人番去,搵個集中營鎖起佢哋? ...
中央已經認真處理香港問題 ! 駱生絕對唔係做吓樣就算相信佢要直接同最高層匯報 ! 國安公署都成立咗夠膽揸流攤 ?!
林鄭都要每月交報告 ! 師兄講得對 ! 我地慢慢就會知道好戲連場了 !

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-8-2 11:19 PM 發表

加埋健康碼配搭使用
要做檢測先有健康碼
到時要有健康碼先搭到車,食到野

唔做大陸嗰個都得,慢慢等2000私院檢測
希望yc們有d志氣,幫襯翻私家醫院。
國產試劑同國內醫護留翻俾我地用就得。
免得佢地日日擔驚受怕會送中,如果有回鄉証嘅yc驚送中仲搞笑,自己一早主動送左啦

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-2 11:37 PM 發表

國安法生效先剛剛一個月,冇追溯期,你就可以下定論國安法唔湯唔水?起碼嚇到班仆街雞飛狗走,又發出通緝令通緝幾條曱甴頭,等佢哋一世都唔敢番嚟,律政檢控專員條黃狗劈炮唔敢再撈,公眾唔知道枱面下仲有幾多嘢做緊,國安部門亦唔會透露,唔通你期望日日幾十架旅遊巴四處拉班人番去,搵個集中營鎖起佢哋? ...
認同。大把時間同班人玩。見到d人敢怒不敢言,只可以fb hashtag兩下就慘,唔忿氣嘅其實應該bno去英國。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-2 23:37 發表

起碼大陸都要派人入警察律政司
依家全部用返晒香港人黃色律師,根本無效用

依家淨係俾律政司拖住唔告又無反對保釋都估到效用不及預期

國安法既設計係要令人有恐懼感覺,依家同預期效果有出入

自從國安法實施之後,反對派的取向成為各界其中一個注目點,隨著大批反對派候選人被取消參選立法會的資格後,他們又該何去何從?
國安法寫得清楚明白,也道出了中央的底線,就是不能與國外勢力一起顛覆國家主權,亦不能用任何手段癱瘓香港的施政,所以某人或某政黨有份參與上述行為,中央都會嚴加打擊。
既然紅線已劃,再來就是看一眾反對派該如何回應,就像公文黨,三番四次有成員跑到美國英國,要求對方制裁香港,明顯就是越過了中央的忍耐範圍。
除此之外,他們還公然宣稱會在選得新一屆立法會議員後,徹底癱瘓立法會,聲稱無論任何議案,他們都會一一否決,於是中央定下的兩條底線,公文黨都一一觸及,那中央,又有何理由繼續讓其生存,難怪會有滅黨之說。
張曉明曾說過,中央不是要香港再沒反對派,中央也不是有心為難香港的反對派,但反對歸反對,當去到奪權這一步時,就不能不管。
所以反對派今後所做的,是將焦點重新放到民生議項上,而不是瘋狂的政治上腦,置民生事項於不顧,沒有人要求他們事事順從,但也不能去到事事都反的地步。
要在國安法訂立後生存,反對派就得明白那些事可做,那些事不可做,要得到立法會那十多二十萬元月薪,也得做點實事出來,讓中央讓巿民看到,他們不是跑來騙飯吃。
如果他們打算繼續在立法會內拉布,繼續日日潑屎搗亂,繼續謾罵下去,那他們的下場,就是永久消失於立法會,無論香港還是中央,也不需要只顧拿錢而不工作的廢物,請反對派的所有人好自為之。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-3 06:25 AM 發表
自從國安法實施之後,反對派的取向成為各界其中一個注目點,隨著大批反對派候選人被取消參選立法會的資格後,他們又該何去何從?
國安法寫得清楚明白,也道出了中央的底線,就是不能與國外勢力一起顛覆國家主權,亦不能用任何手段癱瘓香港的施政,所以某人或某政黨有份參與上述行為,中央都會嚴加打擊。
既然紅線已劃,再來就是看一眾反對派該如何回應,就像公文黨,三番四次有成員跑到美國英國,要求對方制裁香港,明顯就是越過 ...
呢班垃圾錢就識收
嘢就唔做,

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-8-1 07:50 PM 發表

張五常話 終於有機會再踏入香港
張五常?黎智英個老友

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-8-3 06:25 AM 發表
既然紅線已劃,再來就是看一眾反對派該如何回應,就像公文黨,三番四次有成員跑到美國英國,要求對方制裁香港,明顯就是越過 ...
反對派有恃無恐,因為有一大班選民支持,主要包括年青人,和一班持有外國護照的居港人士,我認識的一個這類人士,表明投票目的就是要搗亂議會,那些人留港只為享受香港福利在港賺錢,香港出了事便一走了之,他們理應沒有資格投票,所以除BNO外,中央有必要處理雙重國籍問題

引用:
原帖由 kw_lam 於 2020-8-3 10:05 AM 發表

反對派有恃無恐,因為有一大班選民支持,主要包括年青人,和一班持有外國護照的居港人士,我認識的一個這類人士,表明投票目的就是要搗亂議會,那些人留港只為享受香港福利在港賺錢,香港出了事便一走了之,他們理應沒有資格投票,所以除BNO外,中央有必要處理雙重國籍問題 ...
只能二選一

引用:
原帖由 天下壹 於 2020-8-3 11:27 AM 發表

只能二選一
希望快些無雙重國籍
咁班友就玩唔到

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-8-3 08:39 AM 發表

張五常?黎智英個老友
一向反中唱衰中國的老友為了自己
竟然要自我送中,

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]