• 瀏覽: 19,037
  • 回覆: 474
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 02:37 PM 發表

咁中國怕唔怕老美核報復?  如果怕, 咁常規兵力打不過時, 是否就要投降?
你點知美國實幫佢核報復先?段估無辛苦嗎?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 02:17 PM 發表

英雄所見略同, 唯一的分別, 就是我認為, 第一個軍事上的關鍵點不是2020, 而是2023-2025, 至少要等中國量產足夠的殲20, , 轟20, 和暗劍.  現在中國是量產殲16來彌補殲20的不足.  但殲16始終不是五代機, 隔代機交手, 交換比太高, 沒大作用.  都2020年了, 我們不能再以人海戰術來彌補技術差距.  現今一個飛行員的性命太寶貴了. ...
乜你認為而家仲要打人海戰咩 中國無人機大國嚟㗎喇 最新嘅彩虹已經服役 如果可以喺南海島嶼 用無人機離監控 美國夠唔夠膽打佢落嚟呀 打就宣戰 唔打嘅話 又驚佢攻擊 位置又完全暴露 再衰啲講 如果中國好似奧巴馬咁講 南海島嶼受到攻擊 同美國航母受到攻擊嘅結果一樣 就係核戰 咁樣你估美國仲夠唔夠膽攻擊呀 呢樣嘢唔係中國度先㗎 喺奧巴馬講先㗎 航母受到攻擊等於核戰 咁南海島嶼受到攻擊 同樣係核戰 就睇下美國佬夠唔夠膽玩囉

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:16 PM 發表

師兄,東風21d發射,好似一次必定要用三支架,並不同東風26每次一支。
多謝指教 師兄唔講我都唔知 軍事知識 其實唔係好充足 不過點都要同佢哋 討論博奕一下

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 02:47 PM 發表

如果你咁講就完全攬炒啦 根本冇退路 就只有核戰 我都係嗰句 美國夠膽咁樣搏嘅 咪同佢搏囉 仲有乜嘢選擇 你計算我都可以計算 美國如果重兵航空母艦過嚟中國 咁中國亦都可以喺南海島嶼周圍部署潛水艇 聲納 咪睇下搵唔搵到航母嘅方向囉 應即係地對艦艦對艦導彈 東風景彈道導彈唔同 兼職導彈係打美國艦隊 東方係打航母 只要喺美國航空母艦離開美國開始部署 南海島嶼嘅潮濕環境 絕對可以克服 任你點樣講 美國 ...
如果老美硬了心要打實體戰, 中國的確是沒有退路, 那亦代表老美的經濟已經藥石無救, 所以下了攬炒的決心.

而就算不用航母, 美軍已打開始在日韓基地用F35A代替F16.  而為了避免橫需賀第七艦隊被全滅, 又或者, 用第七艦隊的全滅來換取老美全國上下一心對中國開戰, 老美的第一波攻擊應先會由這些地方發起 (反正也應該沒有機會起飛第二次了), 當然, 還有關島的B-1B.

你說南海島嶼嘅潮濕環境絕對可以克服, 咁點克服呢?  之前永興島的紅旗9事件, 你怎麼看?

如果美軍不來, 或者已敗, 你說的呆灣假設便可成立.  但如中美一開戰, 台灣第一件事要做的, 就是宣佈獨立.

而你所說的, "打一場唔會輸嘅仗", 你的信心從何而來?  對敵方戰力的評估, 應是從嚴.  你怎樣看到, 這場仗中國不會輸?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-2 02:45 PM 發表

香港黃絲與西方人很想中國落敗,可是實情就並沒有令他們達到幻想。
兄弟 我同佢傾過好多次 佢唔係黃絲 但係佢對美國嘅實力有啲誇張 咁我亦都正常咁同佢討論大家可以點樣部署 佢話台灣戰意如虹 咁我一樣駁佢 一場輸緊嘅戰爭 乜嘢嘅戰意都冇用 要講句投降嘅話 台灣乜都唔使改變 我諗台灣捉蔡英文出嚟交畀共產黨都會

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 02:48 PM 發表

如果你仲要講制空權 咁就唔係港航空母艦 係睇下邊個國家畀機場美國用呀 如果真係能夠打中航空母艦 仲講乜嘢制空權 飛機喺邊度嚟飛 唔好同我講b2轟炸機喺關島起飛呀 起飛之後有去冇回頭呀 ...
一旦開戰, 日韓台的機場, 自然會開放給老美使用, 印度的機場也有可能.

現在的問題, 是中國外交毫無吋進, 又不和別國結盟.  老美就不斷用各種事件, 拉攏盟友一齊圍攻中國, 用領土主權衝突來煽動中國周邊國家.  真打起來, 中國自然處於劣勢.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:52 PM 發表

大戰竟然用加油機?乜你咁攪笑架,宜家係對付中國喎?你估打緊啲二打六弱國?想有去無回嗎?
用加油機有何問題?  況且, 老美的是無人加油機.  而且你要打加油機, 也要先對付被加油的F35B.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:54 PM 發表

你點知美國實幫佢核報復先?段估無辛苦嗎?
我是說, 如中國打不過老美時, 又怕老美的核報復, 是否就不敢按下核按鈕?
甚至有人說, 中國很多官二代, 富二代在老美生活念書, 所以中共不會攻擊老美城市, 不會核攻老美, 你說對嗎?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:08 PM 發表

如果老美硬了心要打實體戰, 中國的確是沒有退路, 那亦代表老美的經濟已經藥石無救, 所以下了攬炒的決心.

而就算不用航母, 美軍已打開始在日韓基地用F35A代替F16.  而為了避免橫需賀第七艦隊被全滅, 又或者, 用第七艦隊的全滅來換取老美全國上下一心對中國開戰, 老美的第一波攻擊應先會由這些地方發起 (反正也應該沒有機會起飛第二次了), 當然, 還有關島的B-1B.

你說南 ...
如果只係同日本打 日本會死得好快 如果你話同台灣打都會輸 咁我都冇嘢同你講喎 拿拿林獨立啦 做人唔使驚得咁緊要 如果中國學你驚得咁緊要 打台灣都怕輸嘅話 咁咪只有成世做美國嘅奴隸 日本最強嘅時候 都打唔贏中國 今時今日做啲咁蠢嘅嘢 響中國嚟講真係咁筍嘅嘢 咁咪打返場囉 100隻f-35a戰機 相機場 出發嘅一刻 可能就冇機場降落 呢個就係我畀日本嘅意見 得沖繩一個基地 返日本本土已經冇油啦 照相機長短暫性破壞 幾個鐘內不能上落 咁樣啲飛機已經唔知可以去邊 我唔信日本咁蠢 聽美國講同中國打仗 日本人係唔係聰明 心裏有數啦 點會做啲自取滅亡嘅嘢

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 03:01 PM 發表

乜你認為而家仲要打人海戰咩 中國無人機大國嚟㗎喇 最新嘅彩虹已經服役 如果可以喺南海島嶼 用無人機離監控 美國夠唔夠膽打佢落嚟呀 打就宣戰 唔打嘅話 又驚佢攻擊 位置又完全暴露 再衰啲講 如果中國好似奧巴馬咁講 南海島嶼受到攻擊 同美國航母受到攻擊嘅結果一樣 就係核戰 咁樣你估美國仲夠唔夠膽攻擊呀 呢樣嘢唔係中國度先㗎 喺奧巴馬講先㗎 航母受到攻擊等於核戰 咁南海島嶼受到攻擊 同樣係核戰 就 ...
現在是老美想打多過中共想打.  都打算開戰了, 甚麼機當然也要打下來.  而且, 用無人機打航母, 到現在都沒有人試過, 不知道成效如何.  但無人機的武裝都是對地用的, 彈頭威力也很細, 用來攻擊能讓重型戰機升降的航母甲板, 或有多層防水隔艙的船身, 效用也存疑.  打甲板上的F35也許會有效一些.

核戰這種東西, 是用來唬人, 老美和中共到時有沒有那種決心, 誰都不知道.

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-2 03:18 PM 發表

如果只係同日本打 日本會死得好快 如果你話同台灣打都會輸 咁我都冇嘢同你講喎 拿拿林獨立啦 做人唔使驚得咁緊要 如果中國學你驚得咁緊要 打台灣都怕輸嘅話 咁咪只有成世做美國嘅奴隸 日本最強嘅時候 都打唔贏中國 今時今日做啲咁蠢嘅嘢 響中國嚟講真係咁筍嘅嘢 咁咪打返場囉 100隻f-35a戰機 相機場 出發嘅一刻 可能就冇機場降落 呢個就係我畀日本嘅意見 得沖繩一個基地 返日本本土已經冇油啦  ...
其實, 我反而想知, 你對解放軍軍力的信心何來?  我已把數字擺在你面前, 為何你仍認為中國能打得過老美?

如果單靠東風遠火就打得過老美, 美元早就崩了, 中共那用苦苦防守?

當年的中國人很興講遠火洗地, 其實, 在未有制導能力之前, 遠火的威火並沒有這麼大.  如果單靠遠火就可洗地, 根本中共就毋需發展遠火的制導能力 (現在已去到第N代, 除了制導, 還可以分彈頭做大範圍精確攻擊).

東風也是, 末段回到大氣層後, 20馬赫速度的攻擊是很難攔截, 但也代表它能變軌的能力也很受限, 一旦航母跑出它的變軌範圍, 它便打不到 (LRASM也一樣, 飛了1000公里之後怎樣找到不知移到那裡去的航母, 也是個問題).

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:26 PM 發表

其實, 我反而想知, 你對解放軍軍力的信心何來?  我已把數字擺在你面前, 為何你仍認為中國能打得過老美?
你嘅數字我有睇 我亦都有反駁你講嘅嘢 南海島嶼已經做咗好多防潮嘅地方 你認為未解決 但係中央 南海島嶼影嘅相 有好多已經係有蓋你睇唔到嘅地方 飛機亦都已經需去島嶼 相信會越來越頻密 咁點解你必定要認為中國唔夠美國打呢 而家係美國長途跋涉嚟挑釁中國 難道你認為真的要做懦夫 明明有得打嘅情況 都要示弱

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 03:22 PM 發表

現在是老美想打多過中共想打.  都打算開戰了, 甚麼機當然也要打下來.  而且, 用無人機打航母, 到現在都沒有人試過, 不知道成效如何.  但無人機的武裝都是對地用的, 彈頭威力也很細, 用來攻擊能讓重型戰機升降的航母甲板, 或有多層防水隔艙的船身, 效用也存疑.  打甲板上的F35也許會有效一些.

核戰這種東西, 是用來唬人, 老美和中共到時有沒有那種決心, 誰都不知道. ...
你又錯喇 你睇唔到我講乜嘢咩 用無人機巡視南海周圍嘅海岸 如果美國想打嘅話 自然會打佢落嚟 咁你咪即場宣戰囉 要開火都有個開始 都無人損傷嘅時候 佢打無人機落嚟 等同宣戰 何況一開火 點都會暴露位置啦 絕對係有賺冇蝕

中國在某些科技領域, 已經彎道超車, 這是真的.
中國海軍每年下餃子的量, 等若一國海軍規模, 這也是真的.

但我們的軍隊, 最近才真正現代化, 數字化, 體系化, 海軍才剛建軍, 航空發動機仍是死穴, 完全沒有現代戰爭的實戰經驗, 也是真的.

中國的強項, 對比老美, 是經濟和產能.  但在高端軍事科技和作戰經驗方面, 還有一段很長的距離要追趕.

我不打算長他人志氣, 也不想滅自己威風.  但比不上的地方就要正視, 不能盲目自信.  

兵者, 國之大事, 死生之地, 存亡之道, 不可不察.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]