• 瀏覽: 19,064
  • 回覆: 474
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-2 01:51 PM 發表

美國自身矛盾、治疫失當、種族問題、冷戰思維,都是世界大戰的計時炸彈,隨時都可能爆炸,傷及無辜!自以為是最偉大的國家,其實暗藏殺機,最為黑暗,和平只流於口號形式,勾心鬥角,早已經積累了大量負面思維,不利國運,可見其殞落之日,生死有天命,錯不在人家。 ...
這就是問題.

一個瀕死之人, 自然不介意和別人攬炒, 反正輸了也是死.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:02 PM 發表

中國戰艦下水規模,每年等同一個國家數量,咁仲唔夠快?而且同美軍開戰,必定係海戰喎?
失去制空權, 戰艦在反艦飛彈飽和攻擊面前, 只是靶子.

問題不是戰艦, 是五代機的數量, 特別是五代轟炸機.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:09 PM 發表

琉球有足夠數量戰機去對抗?無油回航仲有跑道安全降落咩?共軍乜咁忍手?玩放生嗎?
老美已放棄要求日笨不能擁有攻擊性武器, 仲賣了一百架F35俾日笨去裝備他們的航母.

以後可以叫回日自做日軍了.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:13 PM 發表

又基地?講到中國任劏咁,仲唔炸到你飛起就有鬼囉。
中國要打老美所有亞洲基地, 都係一樣.

五代機, 和東風17, 東風26一樣, 暫時是幾乎防無可防的.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 02:21 PM 發表

失去制空權, 戰艦在反艦飛彈飽和攻擊面前, 只是靶子.

問題不是戰艦, 是五代機的數量, 特別是五代轟炸機.
海機可飛得幾遠喎?怕佢乜先?隨非航母已靠近中國源岸姐。要回收戰機真係講咁易咩?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 02:23 PM 發表

老美已放棄要求日笨不能擁有攻擊性武器, 仲賣了一百架F35俾日笨去裝備他們的航母.

以後可以叫回日自做日軍了.
日本唔怕核報復?講都唔信為美國做爛頭卒囉。你當日本人係傻的嗎?

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:29 PM 發表

海機可飛得幾遠喎?怕佢乜先?隨非航母已靠近中國源岸姐。要回收戰機真係講咁易咩?
唔明你想講乜.
老美已有艦載無人加油機, 中國自己也剛實現一架艦載機空中替另一架艦載機加油.
而且, 好似LRASM咁, 射程可達1000公里 (可能鷹擊也是).  而且, 日韓台空軍基地也可以提供地勤支援.

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-8-2 02:32 PM 發表

日本唔怕核報復?講都唔信為美國做爛頭卒囉。你當日本人係傻的嗎?
咁中國怕唔怕老美核報復?  如果怕, 咁常規兵力打不過時, 是否就要投降?

現在所有地球人的疑問大概是, 老美為了保住美元霸權, 會去到幾盡.

所以, 中國必需要營造出一種美元快將崩潰的氣氛, 令各國爭相要求老美還債, 這樣才可反客為主, 爭取主動.

現在老美要關掉抖音, 中國也要主動做出反制, 才不會讓老美輕視.

引用:
原帖由 derek2020 於 2-8-2020 14:18 發表

這就是問題.

一個瀕死之人, 自然不介意和別人攬炒, 反正輸了也是死.
香港黃絲與西方人很想中國落敗,可是實情就並沒有令他們達到幻想。

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 01:02 PM 發表

若然老美被擊沉一艘航母就會停戰撤退, 你說的就對.
但若老美拼著沒了第七艦隊和所有亞洲基地也要打掉全部中國海空武力, 再迫中國做第二個日本和廢掉中國美債, 就是另一件事.

所以這一戰, 中國沒有退路, 老美也一樣.  真打得成, 就是相互保證摧毀.  除非, 中國能在網絡戰和制電磁權方面大勝老美, 那樣就能補五代機數量上的不足, 若能搶得制空權, 解放軍到時想打甚麼就打甚麼, 老美 ...
如果你咁講就完全攬炒啦 根本冇退路 就只有核戰 我都係嗰句 美國夠膽咁樣搏嘅 咪同佢搏囉 仲有乜嘢選擇 你計算我都可以計算 美國如果重兵航空母艦過嚟中國 咁中國亦都可以喺南海島嶼周圍部署潛水艇 聲納 咪睇下搵唔搵到航母嘅方向囉 應即係地對艦艦對艦導彈 東風景彈道導彈唔同 兼職導彈係打美國艦隊 東方係打航母 只要喺美國航空母艦離開美國開始部署 南海島嶼嘅潮濕環境 絕對可以克服 任你點樣講 美國開始行航空母艦過嚟嘅一刻 中國就可以大手預備 一樣係優勝㗎 知你講台灣嘅戰爭心態 明知殺戮係一隻大水牛 冇得打 你估 真係為蔡英文博命嘅有幾多 我諗一半都冇 如果開出條件 投行者既往不咎 更加有官職 你話台灣有幾多個會搏命 堅持要打嘅 咪同佢打囉 唔好講大陸一孩政策 解放軍行軍嘅紀錄 自己有眼睇㗎 何況打一場唔會輸嘅仗 有乜可能會怕 你諗得太多餘呀

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 01:02 PM 發表

若然老美被擊沉一艘航母就會停戰撤退, 你說的就對.
但若老美拼著沒了第七艦隊和所有亞洲基地也要打掉全部中國海空武力, 再迫中國做第二個日本和廢掉中國美債, 就是另一件事.

所以這一戰, 中國沒有退路, 老美也一樣.  真打得成, 就是相互保證摧毀.  除非, 中國能在網絡戰和制電磁權方面大勝老美, 那樣就能補五代機數量上的不足, 若能搶得制空權, 解放軍到時想打甚麼就打甚麼, 老美 ...
如果你仲要講制空權 咁就唔係港航空母艦 係睇下邊個國家畀機場美國用呀 如果真係能夠打中航空母艦 仲講乜嘢制空權 飛機喺邊度嚟飛 唔好同我講b2轟炸機喺關島起飛呀 起飛之後有去冇回頭呀

中國在軟實力上, 實在是太爛了, 明明自己的硬實力已經很硬, 郤讓人以為中國還是好欺負.

既然老美要斷掉往來, 那便斷吧!  馬雲不是說過, 中國市場這麼大, 單是做自己生意已經做不完嗎?  說真的, iPhone也可能會分享中國用戶資訊呀, 把iPhone踢出中國市場吧! (反正也需要更多市場空間給華為發展).

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-8-2 02:35 PM 發表

唔明你想講乜.
老美已有艦載無人加油機, 中國自己也剛實現一架艦載機空中替另一架艦載機加油.
而且, 好似LRASM咁, 射程可達1000公里 (可能鷹擊也是).  而且, 日韓台空軍基地也可以提供地勤支援. ...
大戰竟然用加油機?乜你咁攪笑架,宜家係對付中國喎?你估打緊啲二打六弱國?想有去無回嗎?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-2 02:45 PM 發表

香港黃絲與西方人很想中國落敗,可是實情就並沒有令他們達到幻想。
令你失望了, 我並非黃絲, 我也不想中國落敗.

我只是把數字攤在你面前, 若你能證明我的數字不能反映現實, 那只是代表我的認知不夠全面.

數字還數字, 軍隊的決心, 士氣, 領導層的決策水平, 還有天時, 運氣等, 都是不可測的因素, 所以打仗才沒有必勝.  但數字就是數字, 騙不了人.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]