• 瀏覽: 11,547
  • 回覆: 87
+5
個人覺得超音速巡航可有可無

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-1 03:13 PM 發表
快一定好過慢
唔同戰術,有時需要快機
有時需要作戰半徑大的機
相互補足

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-8-1 05:13 PM 發表
快一定好過慢
唔同戰術,有時需要快機
有時需要作戰半徑大的機
相互補足
有就當然好啦,如果冇都冇乜所謂。

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-1 15:13 發表
空優無理由唔要超巡,反而f35 b c 更似低空偷轟地面目標。
按美國佬所講,b c超音速時機熱度升高,可以搜索出,咁A型,f22,j2p, su57有無講過?

引用:
原帖由 little-fish 於 2020-8-1 06:11 PM 發表

空優無理由唔要超巡,反而f35 b c 更似低空偷轟地面目標。
按美國佬所講,b c超音速時機熱度升高,可以搜索出,咁A型,f22,j2p, su57有無講過?
超巡定義是什麼?

超音速巡航?
超幾多倍音速,
巡航是什麼意思同用處?

F22 好似係 超音速2倍巡航

純好奇!

又好消息,又突破了,幾年前已經超越美國,而家不得了不得了,各國警告不準使用

引用:
原帖由 little-fish 於 2020-8-1 18:11 發表

雖然話戰機會按需要採取高/低路綫,低空阻力高同降低感知視野,咁發揮唔到隱形機優勢

F-35A係唯一無實施超音速限時,至於F-22之類要長期超巡,機體會造得更加硬淨當然亦更貴

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-8-1 18:17 發表

超巡定義是什麼?

超音速巡航?
超幾多倍音速,
巡航是什麼意思同用處?

F22 好似係 超音速2倍巡航

純好奇!
超音速巡航係指戰機唔靠加力,只用乾推就能維持大於1.2馬赫飛行,加力油耗最高,超巡較低,經濟巡航最省油

0.9~1.2馬赫之間跨音速區,飛機追上音速會面對音障同大量波阻力,1.2馬赫以上先會完全擺脫阻力區

超巡除左減少超音速油耗,重可以提高導彈發射動能增加射程,只係1.2馬赫動能就比0.8馬赫高出1.5*1.5=2.25倍

F-22可以維持1.6馬赫超巡45分鐘,呢個速度下動能比0.8馬赫高出2*2=4倍

引用:
原帖由 機龍 於 2020-8-1 06:44 PM 發表

超音速巡航係指戰機唔靠加力,只用乾推就能維持大於1.2馬赫飛行,加力油耗最高,超巡較低,經濟巡航最省油

0.9~1.2馬赫之間跨音速區,飛機追上音速會面對音障同大量波阻力,1.2馬赫以上先會完全擺脫阻力區

超巡除左減少超音速油耗,重可以提高導彈發射動能增加射程,只係1.2馬赫動能就比0.8馬赫高出1.5*1.5=2.25倍

F-22可以維持1.6馬赫超巡45分鐘,呢個 ...
講起4倍

內銀改黃金投資槓桿為4倍

一萬美金當五萬用
有無興趣?

假期,放開心情……!

引用:
原帖由 機龍 於 2020-8-1 18:44 發表

F-22可以維持1.6馬赫超巡45分鐘,呢個 ...
之前睇過有外國人寫F35A 超巡係取巧,要先開after buner後突破音速後熄後燃,才能維持超音速,正確否?

引用:
原帖由 little-fish 於 2020-8-1 07:35 PM 發表

之前睇過有外國人寫F35A 超巡係取巧,要先開after buner後突破音速後熄後燃,才能維持超音速,正確否?
冇記錯 台風同殲20都係咁

冇F119就只可以咁

哪家渦扇發動機不是油老虎,莫名其妙。

引用:
原帖由 little-fish 於 2020-8-1 19:35 發表

F135引擎旁通比0.56係偏高,排氣速度唔足以直接加速至超巡

F-35要“超巡”方法同三代機一樣,所謂Zoom and Boom招數,飛機卸載(0升力)俯衝至超音速,然後收油衝刺15分鐘左右,阻力會令飛機降到亞音速

美軍官話都係用Dash形容呢個動作,唔認爲係真正超巡

引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-1 03:13 PM 發表
逃命時要, 俾超音速戰機追時, 佢做到你做唔到就會好高機會被打低
美國五代機時, 仲可以講可有可無, 但當中國五代出現,而中國做到, 美國做唔到, 就會好大件事

其實, F22都係緊緊做到, 但F35就做唔到30分鐘
但兩隻機做完, 油又甩, 引擎又損壞嗰隻囉.

美國戰機冇可以耐受高速巡航30分鐘所產生的超高熱度科技,

但中國就有這項技術, 中國攻克了, 所以成就到第6代戰機, 更預在下年初正式試飛,  但美國呀, 繼續研究吧

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]