• 瀏覽: 962
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-7-28 11:01 AM 發表

知道情況嘅自然明白西方尊貴國家一直都係將最下欄最無技術及對環境污染禍害最大嘅製造工序掟俾中國

難為啲中國人仲好似好得戚咁成日問人iphone邊度造... ...
互惠互利

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-7-28 10:48 AM 發表

如果專政國家出咗個希特拉,就會好麻煩,人民就無能力拉去落台,因無 制衡能力,到時就世界大亂
相反民主國家,市民及議會 用選票拖佢落台
大統領呢D極右派一樣大把紅脖子支持

引用:
原帖由 神燈大師 於 2020-7-28 11:03 AM 發表

互惠互利
資本家賺最大份
苦果紅脖子受晒
所以中國唔玩民主制係有道理
資本家利益同底層利益唔一致
畀資本家上台執政肯定賣國

引用:
原帖由 神燈大師 於 2020-7-28 10:21 AM 發表
當下老美與老共關係每況愈下, 輕質貿易關稅戰, 重則軍演對恃。

老美或老共都各有支持或反對客, 老共固之然缺點多, 但老美的缺點亦不少, 就兩者的價值觀而言, 各有長短之餘, 其實於世界秩序上互補長短。

老美固之然比較民主, 自由, 以及法治, 但問題是, 對普通人而言當然有效, 但卻讓國際性犯罪集團, 以及邪教集團可以走法律灰色地帶而壯大。

老共雖然比較專制, 法律經常一時一樣, 而且有錯 ...
樓主既世界觀, 脫離現實
首先西方國家歷史上都是追求及奉行世界霸權
由西葡到大英帝國到德日到老美, 都是以稱霸世界, 以剝奪其他國家資源來過活, 所以咩互利合作只是開玩笑

對老美而言, 所謂"互利合作", 即是臣服做我隻馬仔咁解,
所謂臣服, 就是政治上要認同老美既意識形態, 經濟上任老美予取予攜, 軍事上由老美支配, 自二戰後老美稱霸世界, 所有不肯臣服的, 一係就以軍事力量打擊, 一係以和平演變, 從內部瓦解.

中國一日不肯臣服, 就一日沒有互利合作的空間, 直至老美從世界霸主既神壇跌落來

所以中國要打敗尼個專制獨制國家美國,還天下之大平
引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2020-7-28 10:39 AM 發表
如果 專制政權強大,對世界係一個 威脅,並不是 貢獻

引用:
原帖由 L.C.F 於 2020-7-28 11:09 AM 發表

資本家賺最大份
苦果紅脖子受晒
中國嗰套亦不見得會令基層受惠

高官賺到腸肥腦滿

官階越高,貪得越勁

然後底層嗰啲甚麼山區兒童連乾淨水都無得飲

起學校又要人捐錢

(by the way啲錢捐咗上去,有幾多落入高官個袋,又是另一個謎)

引用:
原帖由 L.C.F 於 2020-7-28 11:09 AM 發表

資本家賺最大份
苦果紅脖子受晒
學差佬話齊, 唔完美可以改善😅

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-7-28 11:15 AM 發表

樓主既世界觀, 脫離現實
首先西方國家歷史上都是追求及奉行世界霸權
由西葡到大英帝國到德日到老美, 都是以稱霸世界, 以剝奪其他國家資源來過活, 所以咩互利合作只是開玩笑

對老美而言, 所謂"互利合作", 即是臣服做我隻馬仔咁解,
所謂臣服, 就是政治上要認同老美既意識形態, 經濟上任老美予取予攜, 軍事上由老美支配, 自二戰後老美稱霸世界, 所有不肯臣服的, 一係就以軍事力量打 ...
勢均力敵下, 霸者都休想妄動

以美國國格係需要敵人,才能將國內問題轉化,同能有借口研發出更多武器,賣更多武器

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-28 11:15 AM 發表
所以中國要打敗尼個專制獨制國家美國,還天下之大平
伊朗(中/露) vs 以色列(米)
10月禁令一過
中東決戰擊沉米航母

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]