• 瀏覽: 565
  • 回覆: 8
諗番SARS 雖然巿面好仆街, 但香港人都係比較團結,一致抗疫 we shall overcome

今日係蛋散,各有各做,再加埋中美夾埋搞香港 令香港愈來愈難做 社會明顯分裂成2派

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-7-26 08:06 PM 發表
諗番SARS 雖然巿面好仆街, 但香港人都係比較團結,一致抗疫 we shall overcome

今日係蛋散,各有各做,再加埋中美夾埋搞香港 令香港愈來愈難做 社會明顯分裂成2派 ...
而家呢人道德水平已經退化。
由政治影響是非判斷。好難再融合。
入九運離卦係咁,離中空,分兩極。
不是以人的意志為轉移,只能減低衝突已經很好,還說合作,

就解決疫情求助中央醫療系統上幫忙也變成政治之爭,怎合作抗疫。

引用:
原帖由 lewark 於 2020-7-27 07:00 AM 發表

就解決疫情求助中央醫療系統上幫忙也變成政治之爭,怎合作抗疫。 ...
應該又要鬥一鬥 睇下邊個集團勝出
大家無中間點

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-7-27 08:43 AM 發表

應該又要鬥一鬥 睇下邊個集團勝出
大家無中間點
唔使鬥, 其實內地根本無必要派人幫你.
首先, 內地既 醫護都會擔心, 如果特區政府非強力要求,
相信未必太多人想黎. 其次, 香港既醫護如果搞得掂當然最好,
搞唔掂自然要搵幫手, 如果搞唔掂,
又死都唔肯放手, D 人都仲唔醒, 咁就唯有自己受吧.

引用:
原帖由 lewark 於 2020-7-27 07:00 AM 發表

就解決疫情求助中央醫療系統上幫忙也變成政治之爭,怎合作抗疫。 ...
所謂求助

唔好忘記個源頭

武漢肺炎本身就係啲中國人食蝙蝠搞出嚟

惹到全世界都係

再者中國醫生信唔過

啲證書隨時淘返嚟

另外係收利是收茶錢做野,烏煙瘴氣

瘟神易請難送

同自由行一樣

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2020-7-27 09:29 AM 發表

相信未必太多人想黎. 其次, 香港既醫護如果搞得掂當然最好,
又死都唔肯放手, D 人都仲唔醒, 咁就唯有自己受吧. ...
咁你要諗諗個因果

「如果」政府啲抗疫政策係有效、合理

就唔會社區大爆發

無社區大爆發又何須擔心醫療系統負荷不來

問題係政府

唔封關

俾人免檢疫入境周街走

唔爆到九彩先奇

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2020-7-27 09:29 AM 發表

又死都唔肯放手, D 人都仲唔醒, 咁就唯有自己受吧. ...
耿係要好多$$吸引人黎,然後又自編自導話國家救港,
不過聽講國內醫療好訓練求其, 武漢死一大堆醫務人員, 香港醫務人員/病人唔驚? 
所以免啦

引用:
原帖由 laiwingnang3 於 2020-7-27 10:35 AM 發表

耿係要好多$$吸引人黎,然後又自編自導話國家救港,
不過聽講國內醫療好訓練求其, 武漢死一大堆醫務人員, 香港醫務人員/病人唔驚? 
所以免啦 ...
哈哈, 好快就到香港醫護架啦, 個個為小圈子利益唔理香港人生死.
希望你都快D 得到祝福啦

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2020-7-27 10:52 AM 發表

哈哈, 好快就到香港醫護架啦, 個個為小圈子利益唔理香港人生死.
希望你都快D 得到祝福啦
其實好多國家醫療人手不足去應付, 但都無需要請大陸醫護人員, 
人地亦冇好似大陸咁狂死醫護人員

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]