• 瀏覽: 1,482
  • 回覆: 43
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-16 10:52 AM 發表

很棒!這才是理性討論。
好了:請說說 中華蘇維埃共和國 是否分裂國家。
請問連中共都唔肯確認,係要由1949年自稱建國至開始計起年份咁奇,為何並非你所講之年份來計算?請解釋了解吓真正原因好嗎?而且點解國號名稱會變為(中華人民共和國)?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-7-16 11:18 AM 發表 好在你都識講當年。但最終結果嘅你唔講?
你大約半小時之前出言侮辱我,現在又稍為離題。
你已經瀕臨面壁。
再來一次:
請為樓上侮辱用詞道歉。
然後說說:中國共產黨起初是不反對 分裂國家,而願意國土分治的。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2020-7-16 11:33 AM 發表 咪波縮囉!幾年前波縮同你講嘅一樣。
衰到要執法輪L口水尾!anyway, 最近感覺你有陣輪味。
你這個賬號已經第N次違反版規-- 議論會員。
請道歉。
-----
本帖子的主旨,分裂與否。你支持哪些。
你有三次機會。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-7-16 11:37 AM 發表 請問連中共都唔肯確認,係要由1949年自稱建國至開始計起年份咁奇,為何並非你所講之年份來計算?請解釋了解吓真正原因好嗎?而且點解國號名稱會變為(中華人民共和國)? ...
朋友,你離題了。
本論壇有吹水版的。
-----
本帖子是探討 “雙重標準”問題。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-16 11:46 AM 發表

你大約半小時之前出言侮辱我,現在又稍為離題。
你已經瀕臨面壁。
再來一次:
請為樓上侮辱用詞道歉。
然後說說:中國共產黨起初是不反對 分裂國家,而願意國土分治的。 ...
如果你覺得係侮辱,我都無計喎!
作為一個大學生連思考能力都無?

起初係為奪權而立嘅明目。
既然權力確立,俾你做領導會容許嗎?

起初我願意和國民黨平分中國權力,但國民黨已經不成氣候。我還需要顧及國民黨嘅感受?
呢樣唔係理論囉!

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-7-16 11:52 AM 發表 如果你覺得係侮辱,我都無計喎!
作為一個大學生連思考能力都無?起初係為奪權而立嘅明目。既然權力確立,俾你做領導會容許嗎?
你從一樓開始說:
我哪一句話語讓你覺得 你說的“作為一個大學生連思考能力都無”。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-16 11:49 AM 發表

你這個賬號已經第N次違反版規-- 議論會員。
請道歉。
-----
本帖子的主旨,分裂與否。你支持哪些。
你有三次機會。
連法輪L口水尾都要執。。低質囉!

系鍾意廟你喎!點呀?
投訴我囉,我分多,吾care!

柒頭!ban我 喇!

後續:樓主ban左我,又想我再討論。。幾白痴都有!

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-16 11:56 AM 發表

你從一樓開始說:
我哪一句話語讓你覺得 你說的“作為一個大學生連思考能力都無”。
你又一次離題了。

作為大學生要正確面對歷史而唔係反對歷史。

邊個政黨輸贏歷史已經寫咗!

引用:
原帖由 nigel2014 於 2020-7-16 11:59 AM 發表 連法輪L口水尾都要執。。低質囉!
系鍾意廟你喎!點呀?投訴我囉,我分多,吾care!柒頭!ban我 喇!
你的另外倆機會-- 說說一樓的論點。
可以用你另一個分身行使。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-7-16 12:00 PM 發表 你又一次離題了。作為大學生要正確面對歷史而唔係反對歷史。
邊個政黨輸贏歷史已經寫咗!
很明顯你是不會道歉的了。
----
其他網友,歡迎加入討論--
五代十國 》-- 國土分裂
南北朝 》-- 也是
民初》軍閥割據
。。。。
然後》》》中華蘇維埃共和國

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-16 11:51 AM 發表

朋友,你離題了。
本論壇有吹水版的。
-----
本帖子是探討 “雙重標準”問題。
點雙重?我淨知道毛澤東如果失敗,后果係必死無疑,從來要反現政權,遊戲規則係后果自負喎。

重點係點解稱為中國嘅地方可以在大分裂下大統一?

點解漢族在外族入侵/統治下還能容合其他民族嘅文化?
點解5000多年嘅中華文化,即有"漢化",而沒有像北美澳紐等地被西化?

答案其實好簡單,中華文化一直在進化,中國亦一直在進步。
落後嘅時候,中國會被分裂,會被侵佔。
領先嘅時後,會統一,會富強。

中國有弱,有錯嘅時候,
但5000年來嘅歷史告訴我們一個事實
——只要包容異族民化,中國就會統一;只要謙俾改錯,中國就會強盛。

歷史嘅小細節,可作踏腳石般參考,但不能當絆腳擋前路。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-7-16 11:16 AM 發表

本帖子的潛台詞:
中國共產黨當年也是分裂國家。
所以當年國民黨要內戰,收拾共產黨

就像北京現在要收拾港獨一樣,天經地義!

你有本事就贏北京,沒就收爹拉

正義性永遠都是由勝利者書寫,就像當年如果納粹贏了,納粹也會宣揚自己的正義,不過證明一個事實,納粹能勝,而且長久存在,必然很多人認同他的理念及管制

你為何不好好了解下,點解共產黨能管制中華大地70幾年,民心沒動搖?

真像你說的甘差,一推就倒了,就像小說裡面當初韋小寶問陳近南,點解要反清復明

金庸他老才是看透世情之人,你嘛……,老頑固一個

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]