• 瀏覽: 4,931
  • 回覆: 63
你只對你自己負責,這是科技發展到足夠高時的必然後果。

9 噏!

你快d取消國藉, 做難民啦

引用:
原帖由 tigerbluefly 於 2020-7-10 06:57 AM 發表
9 噏!
都唔係完全9up, 如果有一日, 發生以下其中一種情況...
1)AI產生自主意識, 脫離人類控制, 成為地球主宰,, 但又不毀滅人類, 只為人類服務
2)外星超級文明降臨地球, 支配人類
3)人類進化到另一層次, 人性中的自私,貪婪, 權力慾.....等天性已從DNA中消失

New World Order

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-7-10 03:04 AM 發表
你只對你自己負責,這是科技發展到足夠高時的必然後果。
咁講法,即係你唔係人,唔做人啦

我都有類似嘅想法!

共產主義 Ver 2.0
當A I,機械生產到達完全成熟,中產,基層勞動力,完全毫無價值,自然會被淘汰。

情況一, 類似中國近期我欣賞嘅作品《北京摺疊》

情況二,好似日本咁,出生率越嚟越低,自然淘汰。

情況三,再一次發生無產階級革命,不過因為資本階級,掌握Al技術,機械生產,完全屠殺無產階級。

因為人口大量減少,對資源消耗減少,共產主義社會可能會喺地球維持幾千年,直接有個傻仔,為人工智能加上自私,當人工智能有咗自私,有咗以自我利益為核心嘅時候,人類就可以退出歷史嘅舞台。這一點可以參考大鐵人17 超智慧電腦(ブレイン)。

不過,有一種情況發生,人類可能冇辦法進入最後階段,共產主義 Ver 2.0!!

就係AI人工智能提早叛變!可以參考電影 機械姬(HBO)!!

首先你要明白點解「國家」會出現,喺因為人要盡量減少成本,將家居保安交給警察軍人,而不是自己揸槍看門,將醫療交給醫生,而不是自己學醫醫自己,將教育交給學校,而不是自己做家庭教育。但這一切都會因為科技發達而改變,保安醫療教育等一切都可以個人以低成本包辦,「國家」的優勢會完全消失,變得可有可無。

你講嘅係西方思想中"country",係一個"邦國",
狹義的角度講不過係一定範圍內的人群所形成的共同體形式。

中國人講嘅國家除咗包含邦國之外,仲有層次之意。
修身齊家治國平天下,個人—>家庭—>國度—>世界。
中國全統嘅思想中對國家嘅概念一早就包含咗你所講嘅嘢。

樓主講嘅嘢某個程度係正確嘅!!

人類嘅團結,為共同利益,當你嘅生活,根本越嚟越唔需要其他人幫忙,就會排斥群體!!

人類嘅競爭,矛盾,來自空間,資源,
人口大部份集中係中產,基層勞動力,當中產,勞動力不存在嘅時候,資源根本用唔晒,互相發生衝突嘅機會大大減少,呢種情況下,國家自然解體。

幻想一下,整個香港,九龍,新界,加埋只有100幾十人,大家其實仲有乜嘢好嘈呢?

你先要明白,國家係一件死物,國家嘅統治權,係集中係一班人嘅身上,呢班人根本上係唔參與勞動,佢只係負責剝削你,美其名保護你。

社會主義叫呢啲叫幹部,資本主義叫呢啲叫金主!!

當人類減少到一個程度,你根本都唔需要人保護,你仲會唔會交稅養班咁嘅人呢?

事實上,古代好多偏遠人口稀少嘅村莊,都係無政府狀態,政府喺嗰度又load唔到油水,亦都費事理佢。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-10 02:35 PM 發表
你先要明白,國家係一件死物,國家嘅統治權,係集中係一班人嘅身上,呢班人根本上係唔參與勞動,佢只係負責剝削你,美其名保護你。

社會主義叫呢啲叫幹部,資本主義叫呢啲叫金主!!

當人類減少到一個程度,你根本都唔需要人保護,你仲會唔會交稅養班咁嘅人呢?

事實上,古代好多偏遠人口稀少嘅村莊,都係無政府狀態,政府喺嗰度又load唔到油水,亦都費事理佢。 ...
其實人口稀少不是因為人口整體減少左,而喺因為人口密度低左,因為科技已先進到可以移民外星,世界會變得比今天的世界大。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-7-10 02:23 PM 發表
樓主講嘅嘢某個程度係正確嘅!!

人類嘅團結,為共同利益,當你嘅生活,根本越嚟越唔需要其他人幫忙,就會排斥群體!!

人類嘅競爭,矛盾,來自空間,資源,
人口大部份集中係中產,基層勞動力,當中產,勞動力不存在嘅時候,資源根本用唔晒,互相發生衝突嘅機會大大減少,呢種情況下,國家自然解體。

幻想一下,整個香港,九龍,新界,加埋只有100幾十人,大家其實仲有乜嘢好嘈呢? ...
網友你真識講笑, 唔好講100幾十人, 一個家庭幾兄弟姊妹, 都經常為左爭身家反目成仇
即使世上死剩兩個人, 大隻果個都會壓迫瘦弱果個做佢既奴隸, 這是人類的天性.

當「國家」衰落後,科研仍然會存在,但改變了形式,不會是國家/大學主導科研,而是人人科研,每個人都將向科研投入自己的一分力。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]