• 瀏覽: 5,153
  • 回覆: 60
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-6-30 07:46 PM 發表

你地唔明白,在沒有國安法之前,必須特首林鄭提出要求駐軍協助,如果特首不提要求,習近平都唔可以強行指派軍隊,現在有國安法就不再受特首制約,國安公署署長可根據情況直接向中央軍委申請派軍隊,當然出兵責任由中央承擔了,特首就沒有要求軍隊協助的責任。 ...
你呢個解釋可以,但都係要軍委主席下命令先可以調動解放軍

引用:
原帖由 BrooocoBarco 於 2020-6-30 06:15 PM 發表
無咁簡單,有權調動解放軍就一個,中央軍委
理論上各個國家的國安人員大部分係軍人。

引用:
原帖由 yudi100 於 2020-6-30 09:39 PM 發表

你完全不懂我國的政體,政治制度。
我國最頂端的職位有這么幾個:
1. 國家主席,是國家元首,是政府職位,由人大選舉產生,基本上是虛職,不直接參加政府管理,但是他可以任免國務院總理、副總理等,等同于國外的總統組內閣。沒有指揮解放軍的權利。
2. 國務院總理,是政府首腦,是政府職位,由國家主席提名,全國人大投票通過,再由國家主席任命,具有實權,國家事務基本上由國務院進行管理,各級地方政府 ...
現時呢種體系,係集合幾千年中國文化歷史智慧!

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-6-30 04:53 PM 發表
香港國安法,明確規定國安法高於基本法,國安公署有權調動軍隊鎮壓恐怖分子,不需特首要求,所以駐港解放軍可以依法參加香港鎮暴行動,只需與港警方協調便可。 ...
等你班不街仔圍中聯辦咁過癮啊啦。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-6-30 05:42 PM 發表

對付黑暴使乜出軍隊?你估習大大係川建國同志咩!
兜底,點知黃絲會唔會用機關槍。

有感於國民警衞軍指揮權的弊端,交中央軍委方便利落,也減輕特首壓力。

大陸啲野你估佢吾到。
是軍委主席丶或軍委會指定某些委員,無人知。即係下令發射DF,不可能只有一個人有權。
老毛也曾發電報給華野,如事態緊急,由總前指揮決定,不必請示。
不要心存僥倖!

出手機會唔大

引用:
原帖由 輝一輝鳥 於 2020-7-1 04:42 PM 發表
出手機會唔大
唔想亂,殺雞警猴。

引用:
原帖由 場外吶喊人 於 2020-6-30 07:47 PM 發表

還有
解放軍聽黨指揮
咁 黨總書記 可否指揮 解放軍?
你不知道中國主席是三權歸一嗎?

當然好,難道見恐佈襲擊唔幫拖!

治軍 只能是 軍委主席!!! 

中共的江山, 中共的天下, 中共的管治!!!
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-1 11:46 PM 發表
治軍 只能是 軍委主席!!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]