• 瀏覽: 997,975
  • 回覆: 7,252
  • 追帖: 242
+807
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-7-1 11:50 AM 發表
警務處維護國家安全部門可以從香港特別行政區以外聘請合格的專門人員和技術人員,協助執行維護國家安全相關任務。
https://m.guancha.cn/politics/2020_07_01_555931.shtml
香港警務處可聘請特區以外人員協助執行維護國家安全相關任務

唔錯 ...
退役解放軍/武警/國安人員

引用:
原帖由 moonkaru 於 2020-7-1 03:13 AM 發表

嘩,個字幾層樓高,乜團體咁大製作?
有船家支持放喺船上定點? 嗰邊係泊船架喎, 咁大塊好似好阻掟

推介新產品俾大家,最新上市

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2020-7-1 11:42 AM 發表

師兄, 知你係有心人, 想指出不足之處, 但係你成日講負面野, 呢個世界冇全美, 講得多就變做適得其反. 連我都唔講雲吞面, 不如係今日香港回歸23年記念日及國安法生效首日, 大家積極向前望, 放下懷疑, 支持國家去幫助香港重歸正路, 令我地這些中國香港人(雖然我只是曾經), 重新昂首向前! ...
第一次係你嘅留言度按讚

其實我心入面果句: 睇野為乜睇得咁負面呢? 今餐唔夠辣下一餐咪加辣D囉。

香港嘅大律師, 離開左香港就連劈屎都不如, 唔通佢地有本事係英美澳加同當地嘅地頭蟲爭食?

就算大家都係行普通法, 唔好講要重新進修考試獲得執業資格, 剩係單單上庭講英文都難倒一班人啦! 面對住法官同陪審員全部都係native speakers, 香港律師嘅港式英語真係聽到佢地耳都側呀!

仲有人脈呢? 邊度搵客呀?

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-7-1 11:36 AM 發表

師兄,啲錢梗係用嚟做水腳啦!眾志班兄弟咪...中箭囉!黑白兩道嘅人都要亂佢,就係呢啲人!
哈哈,差人揾人未必揾得到,但係如果條數大得滯,古惑仔刮友你着草着到呀麻褲啷都刮你出嚟。。。
除非呀爺開聲否則死梗!!!
吾爾開希閃去美國咁多年點解唔洗死。。。
1>呀爺當佢係中國人,留佢一命。
2>佢除咗收頭炮個小小銀外,無刮到油水走。
3>無群黑社會
河童
1>佢係越南仔,呀爺就算唔收佢皮亦絕對唔會保佢,分分鐘分享佢衛星定位比各位有需要人士。
2>佢週圍刮油水兼托水龍。
3>佢除埋香港古惑仔堆外,據聞有美國3k、越南幫及台灣幫,
仲要托水龍,唔做野。。。
呢啲小人物呀爺該尤得佢(自生自滅)唄。。。
而呀周同學咁鍾意做(乞依日本雞),就。。。 哈哈。。
〈今天在下開始有點開心得滯〉失禮失禮
🙏🙏🙏

引用:
原帖由 ina_macau 於 2020-7-1 11:51 AM 發表

放工即刻去買!
我係商務買左限量珍藏版,最後一本了

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-1 12:00 PM 發表

哈哈,差人揾人未必揾得到,但係如果條數大得滯,古惑仔刮友你着草着到呀麻褲啷都刮你出嚟。。。
3>無群黑社會
河童
1>佢係越南仔,呀爺就算唔收佢皮亦絕對唔會保佢,分分鐘分享佢衛星定位比各位有需要人士。
3>佢除埋香港古惑 ...
周同學為了炆煮豉油必須做那隻奉獻自己的雞。去搵自慰隊一邊也媽嗲一邊叫五大齋波請求小本出動自慰隊拯救二百幻無理非。到時阿爺派船送晒班人峻公海,班無理非同佢一齊也媽嗲囉!以後唔好再返黎中國香港!

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-1 12:00 PM 發表

3>無群黑社會
河童
3>佢除埋香港古惑 ...
周同學已經被日本人插爆了

引用:
原帖由 Herme 於 2020-7-1 12:06 PM 發表

周同學已經被日本人插爆了
仲要唔帶condom 🙃咁插

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-7-1 11:17 AM 發表

依家先係第一步,去到實際操作先係真正考驗

唯有睇下第一單案會係點,希望不會好似居港權官司被成功偷雞
現在係需要第一單官司去為國安法立威,睇吓那位有這個榮幸,名留青史。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-1 11:23 AM 發表

之前講過,國家國安機關就係監軍,有這監軍在,誰敢亂來!
今次亞爺嘅目標,係用國安法重新整治香港嘅司法體系。國安法中很多的條文,其實本港法例都有相類似的,但因為過去一年來嘅判決或處理,很多時都不大政理想,導致特區政府受到很大程度的制肘,不能有效管治香港。
例如有組織地去破壞交通設施,以前政府只能用刑事毀壞去控告,由法院判決及量刑,而結果就好容易變成呢度好多師兄們所講嘅法官治港印象。但現在政府可以選擇用國安法處理(特首委派法官,量刑有最低標準,不能司法覆核等等),香港就可以變回行政主導嘅情況,正式回歸中國,成為中國其中一個城巿。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2020-7-1 12:04 PM 發表

周同學為了炆煮豉油必須做那隻奉獻自己的雞。去搵自慰隊一邊也媽嗲一邊叫五大齋波請求小本出動自慰隊拯救二百幻無理非。到時阿爺派船送晒班人峻公海,班無理非同佢一齊也媽嗲囉!以後唔好再返黎中國香港! ...
其實呀爺好心軟㗎!
比晒機會佢哋著草㗎,最近可以去呆灣、越南同呀三國度,前排仲特登話比全世界知要走就快啦!
7月中開始南海至台灣海峽有大型真槍實彈演習,有乜危險就唔好啦!
另,提前畀各位去晒呆灣先,大家都知啦(導彈)唔平㗎嘛!集中資源用可以慳啲嘛。。。節儉係中國人嘅傳統美德,集中用係一個地方唄!
哈哈

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-1 11:59 AM 發表

第一次係你嘅留言度按讚

其實我心入面果句: 睇野為乜睇得咁負面呢? 今餐唔夠辣下一餐咪加辣D囉。

香港嘅大律師, 離開左香港就連劈屎都不如, 唔通佢地有本事係英美澳加同當地嘅地頭蟲爭食?

就算大家都係行普通法, 唔好講要重新進修考試獲得執業資格, 剩係單單上庭講英文都難倒一班人啦! 面對住法官同陪審員全部都係native speakers, 香港律 ...
常平兄, 多謝謬讚, 耐唔耐好喇, 如果唔係, 我會驕傲架.

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-1 10:49 AM 發表
警隊旗手,越尼越超重

為左香港既和平,負擔再重都唔怕

引用:
原帖由 jcfordiscuss 於 2020-7-1 11:42 AM 發表

師兄, 知你係有心人, 想指出不足之處, 但係你成日講負面野, 呢個世界冇全美, 講得多就變做適得其反. 連我都唔講雲吞面, 不如係今日香港回歸23年記念日及國安法生效首日, 大家積極向前望, 放下懷疑, 支持國家去幫助香港重歸正路, 令我地這些中國香港人(雖然我只是曾經), 重新昂首向前! ...
終於唔係食花生 奚落大家
第一次比個讚你