• 瀏覽: 949,281
  • 回覆: 7,451
  • 追帖: 258
+825
引用:
原帖由 bchan77 於 2020-6-15 04:34 PM 發表

馬兄,唔見阿爺提及追溯權,你估會係如何?
睇黎機會不大.

港澳辦鄧中華又說,立法既要與內地國安法、反恐法等全國性法律銜接,也要在法律概念、用詞用語和立法方式等兼顧香港社會的認受性。他強調,雖然兩地法律制度及司法體制有較大差別,但內地刑法制度原則與香港差別不大,包括「法不溯及既往」、程序公正、無罪推定,以及保障犯罪嫌疑人和被告人的辯護權等,有關原則都可以規定在立法中。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1532102-20200615.htm

引用:
原帖由 bchan77 於 2020-6-15 04:34 PM 發表

馬兄,唔見阿爺提及追溯權,你估會係如何?
宜家祗係講左好少大方向,唔使急!

引用:
原帖由 hanE 於 2020-6-15 01:54 PM 發表

即係要大家一齊嗌“立刻停止進口一切外國貨物?”🤔🤔🤔
超市好多外來冷凍海產,都經中國包裝。
凍肉舖就原箱過來,向後欄肢解或再向工場包裝如街簿。

Dele

引用:
原帖由 太大星 於 2020-6-15 04:56 PM 發表
收到這訉息
真的???

引用:
原帖由 太大星 於 2020-6-15 04:56 PM 發表

收到這訉息

https://kknews.cc/tech/5jlpbx8.html
只係online game之類虛擬付款,正常用qr code果啲比錢買野無影響

引用:
原帖由 MS.TAM 於 2020-6-15 04:58 PM 發表

真的???
未清楚

引用:
原帖由 RockMe 於 2020-6-15 03:35 PM 發表

沖繩的獨立聲音非常弱.
日本已大量人戶口移居沖繩.
政府又貼錢比沖繩.
而沖繩人亦滿意目前的小確幸生活.  發達就無份. 生活就ok.
所以沖繩獨立一直搞唔起. ...
梳球有個美軍基地,獨立咗唔比人趕走都要收地租,仲想收保護費咁爽呀,所以好難比佢獨立到

引用:
原帖由 2015627 於 2020-6-15 05:05 PM 發表

梳球有個美軍基地,獨立咗唔比人趕走都要收地租,仲想收保護費咁爽呀,所以好難比佢獨立到
沖繩有三四個美軍基地.
那霸. 普天間.....etc
附近小島嶼都有危險品倉, 打靶場. 雷達站...之類.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-6-15 04:41 PM 發表

睇黎機會不大.

港澳辦鄧中華又說,立法既要與內地國安法、反恐法等全國性法律銜接,也要在法律概念、用詞用語和立法方式等兼顧香港社會的認受性。他強調,雖然兩地法律制度及司法體制有較大差別,但內地刑法制度原則與香港差別不大,包括「法不溯及既往」、程序公正、無罪推定,以及保障犯罪嫌疑人和被告人的辯護權等,有關原則都可以規定在立法中。

https://news.rthk.hk/rthk/ ...
但仲有這一句

人大將制訂港版國安法,外界關注法例一旦實施後執法細節;港澳辦副主任鄧中華表示,法例要有震懾效果,「不能只是喊喊口號、做做樣子」,維護香港國家安全,特區政府有「主要責任」,執法和司法由特區完成,但在「極其特殊」的情況中央亦要保留對案件的管轄權,但他強調中央管豁的案件「少之又少」不會取代特區有關機構的責任,亦不會影響特區的獨立司法及終審權。

https://www.thestandnews.com/politics/港澳辦副主任鄧中華-國安法執法司法-主要責任在特區政府-中央應保留-極其特殊-情況管豁權/

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-6-15 03:45 PM 發表

剛剛收嘢,又支持華為
咁啱嘅,我買左部黑色
Setup 唔駛五分鐘

引用:
原帖由 PhotoEE 於 2020-6-15 04:23 PM 發表

食咩都死
似乎以後急凍肉類海鮮等 原産地唔係內地都唔好買

甚麽壽司刺身都唔好諗

所有嘢要煮熟至可以食

引用:
原帖由 MS.TAM 於 2020-6-15 04:58 PM 發表

真的???

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-6-15 05:24 PM 發表

謝謝 c hing

引用:
原帖由 2015627 於 2020-6-15 04:09 PM 發表

可以用旅遊申請入境,到中旅行帶房產証,戶主和外佣證件辦理
辦多次好過辦一次性出入境
延期去派出所和出入境處辦理
注意勞保未必有效,幫外佣買份旅遊保險有意外時幫補下

國內都可以請外佣,不過要七八千蚊一個月 ...
謝謝回覆.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]