• 瀏覽: 1,538
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
花公帑救國泰,是幫她苟延殘喘。對香港有何利益?

不救國泰,香港就沒有航空服務嗎?國泰資產飛不走,不理她,最終是賣盆。只有新買主才有能力徹底改正國泰。

心術有誰知
救之存可疑
若然毋續命
新主啟新思

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 12:13 PM 發表

不救國泰,香港就沒有航空服務嗎?國泰資產飛不走,不理她,最終是賣盆。只有新買主才有能力徹底改正國泰。

心術有誰知
救之存可疑
若然毋續命
新主啟新思 ...
我們只可以用懷疑態度,不可以全說港府,至於真正原因,可能存有重大政治和商業秘密而不能公開,無人是通天曉呢!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 12:13 PM 發表

心術有誰知
救之存可疑
若然毋續命
新主啟新思 ...
國泰明顕 資不抵債, 賣盤 唔夠 出糧 咁多員工 又係要政府比錢。

而且e家應該冇人買佢⋯

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-6-11 13:33 發表

我們只可以用懷疑態度,不可以全說港府錯,至於真正原因,可能存有重大政治和商業秘密而不能公開,無人是通天曉呢!
假設裏面真系好多嘢,港府唔救大條道理。裏面班黃人唔除清,國泰响香港系潛在炸彈。

新老闆可以訂立新條約及政策;已露底的黃絲唔請,此後任何人牽涉“政治操弄”,即炒冇得傾而且冇得賠,顧主毋須提供理由,同意就簽。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2020-6-11 13:37 發表

國泰明顕 資不抵債, 賣盤 唔夠 出糧 咁多員工 又係要政府比錢。

而且e家應該冇人買佢⋯
一定有人買,因為好價錢。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 02:00 PM 發表

假設裏面真系好多嘢,港府唔救大條道理。裏面班黃人唔除清,國泰响香港系潛在炸彈。

新老闆可以訂立新條約及政策;已露底的黃絲唔請,此後任何人牽涉“政治操弄”,即炒冇得傾而且冇得賠,顧主毋須提供理由,同意就簽。 ...
如果新老閭係反中嘅呢!
之後給他們有機會控制部份空中樞紐,職員可以吓吓罷工威脅喎!
所以E十港府注資落去,可以參與公司行政
國泰已炒咗好多黃人啦!

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-6-11 14:14 發表

如果新老閭係反中嘅呢!
之後給他們有機會控制部份空中樞紐,黃職員可以吓吓罷工威脅喎!
所以E十港府注資落去,可以參與公司行政。
國泰已炒咗好多黃人啦! ...
反中點會有運行,冇運又點有錢買?😜

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 02:19 PM 發表

反中點會有運行,冇運又點有錢買?😜
黑金何來?
英資美資,智英都得

波叔話同航權有關
我對呢啲嘢一無所知
畀箭兄你參考

"陳茂波說,保護香港的航空樞紐很重要,如果國泰做不下去,航權會出現問題,因為本地其他航空公司規模較小,無法取得對外航權,如果讓大陸或海外航空公司取得,這對香港不好。"

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-6-11 14:34 發表

黑金何來?
英資美資,智英都得。
美資仲敢買?若美國郁响美國的中資,美資响香港分分鐘畀人報復,扣作人質。

黎智英?惗緊邊個位啱佢個尊臀。佢依家死剩把口咋。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-6-11 14:56 發表
波叔話同航權有關
我對呢啲嘢一無所知
畀箭兄你參考

"陳茂波說,保護香港的航空樞紐很重要,如果國泰做不下去,航權會出現問題,因為本地其他航空公司規模較小,無法取得對外航權,如果讓大陸或海外航空公司取得,這對香港不好。" ...
所以要等國泰清盆,由適當人士購買。陳茂波信得過咩?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 03:10 PM 發表

美資仲敢買?若美國郁响美國的中資,美資响香港分分鐘畀人報復,扣作人質。

黎智英?惗緊邊個位啱佢個尊臀。佢依家死剩把口咋。
話明係黑金點會露真相,好多方法㗎!

普通法下,你咪以為智英會踎喇!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 03:13 PM 發表

所以要等國泰清盆,由適當人士購買。陳茂波信得過咩?
到宣佈清盤時,港府可能遲來一步了。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2020-6-11 15:26 發表

到宣佈清盤時,港府可能遲來一步了。
方法唔系淨系對方有,唔系淨系尾方識乸渣。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-11 04:53 PM 發表

方法唔系淨系對方有,唔系淨系尾方識乸渣。
可能中央/港府收到風,有敵方收購行動,咪棋先一着囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]