• 瀏覽: 3,434
  • 回覆: 44
日本“明治維新”除咗引入西方技術,政府體制同時改革。廢除實權幕府,天皇虛位化。權力下放,最終民選議員。
清朝體制大致不改,純引入技術,做大做強。三十年“洋務運動”改善人民生活,提高國家技術水平,一個浪打來,經濟一遇風浪即打回原形,抗跌力低。
“改革開放”又同樣係引入西方技術,照抄好快好容易。沒有體制改革,經濟受不起風浪。

唔好再吹水了

日本是政歸天皇,天皇虛位是戰敗後

大清在於冇錢,要賠款,唯有權力下放地方,減少行政開支同增加稅收

不學無術

日本,亞洲四小龍經濟放緩到6%,7%都唔會好似大陸咁,表現出就來崩潰。
我諗最大原因係沒政治改革,經濟差小小就仆直。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-29 11:29 AM 發表
日本“明治維新”除咗引入西方技術,政府體制同時改革。廢除實權幕府,天皇虛位化。權力下放,最終民選議員。
清朝體制大致不改,純引入技術,做大做強。三十年“洋務運動”改善人民生活,提高國家技術水平,一個浪打來,經濟一遇風浪即打回原形,抗跌力低。
“改革開放”又同樣係引入西方技術,照抄好快好容易。沒有體制改革,經濟受不起風浪。 ...
錯到七彩,不過樓主思想太單純,好難同你解釋過於複雜嘅事。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-29 01:47 PM 發表
日本,亞洲四小龍經濟放緩到6%,7%都唔會好似大陸咁,表現出就來崩潰。
我諗最大原因係沒政治改革,經濟差小小就仆直。
這仆左成70年了

簡單D講“洋務運動”只著重船堅炮利, 冇政體改革.

"改革開放"則全面, 就系冇1人1票的所謂民主, 比班失敗者攪亂局, 所以能成功.

“改革開放”實質係第二次商鞅變法.

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-29 11:29 AM 發表
“改革開放”又同樣係引入西方技術,照抄好快好容易。沒有體制改革,經濟受不起風浪。 ...
傻屌史盲,
菲律賓政治制度好,發達了嗎,印度制度學西方,發達了嗎,
蒙古學西方制度,發達了嗎?
柬埔寨,孟加拉國、突尼斯、埃及、烏克蘭、阿富汗、利比亞改革了,發達了嗎?
世界上實行所謂西式民主制度的國家,三分之二都是窮逼落後國家

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-5-30 01:37 AM 發表

那你發達了嗎?

難道只是 李黑強 所說的 每月賺少過1000塊人民幣的 六億之中的一個!

你只是個住劏房的窮逼,懂未?
你的月收入不及我的十分之一
來,跪下給我舔屌,我可以賞你狗糧食

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-5-30 12:49 AM 發表

傻屌史盲,
菲律賓政治制度好,發達了嗎,印度制度學西方,發達了嗎,
蒙古學西方制度,發達了嗎?
柬埔寨,孟加拉國、突尼斯、埃及、烏克蘭、阿富汗、利比亞改革了,發達了嗎?
世界上實行所謂西式民主制度的國家,三分之二都是窮逼落後國家 ...
美國學英國制度,真係發達。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-30 02:07 PM 發表

是海盜

引用:
原帖由 香江人 於 2020-5-30 02:07 PM 發表

美國發達跟英國制度毫無關係,
美國的自然條件和歷史機遇決定了它是世界大國,僅此而已,
一個地處北温帶、氣候適宜、960多萬平方公里、土地肥沃、平原耕地廣闊、礦產資源極為豐富、幾乎三面環海,到處是天然良港,只有兩個(幾千萬人口的)鄰國,外無強敵, 想不成為超級大國都難。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]