• 瀏覽: 32,669
  • 回覆: 334
  • 追帖: 1
+5
早知今日,何必當初!

中央態度強硬地推出「香港國安法」,令反對派相當意外,陣腳大亂。
前民主黨主席李柱銘今早(5月29日)上電台接受訪問,他估計外國的制裁對北京沒有作用,如果美國取消香港的特殊待遇,只會傷害本港經濟。
李柱銘說最希望中央實施鄧小平提出對港的基本方針政策,又形容有人提出「獨立」、為革命和香港前途而死是浪漫化的想法,是行不通的。
李柱銘之前接受BBC訪問時也指出,香港年輕人有年輕人的想法,根本不喜歡老一輩的人,我們一直是「和理非」,只是爭取落實在基本法所答應的自由民主,爭取一人一票普選特首,從頭到尾都不贊成香港獨立。他又形容有人提出「獨立」、為革命和香港前途而死是浪漫化的想法,是行不通。他叫年青人不要上街,搞革命無用。
不過4月李柱銘被捕時,又講得激動一些。他說「對於第一次成被告人,我舒服晒,因為咁多年咁多個月嚟,見到咁好嘅青年,俾人捉晒去告,而我係無被告,其實我個心係過意唔去。我所作所為,一啲都冇後悔,我感覺到驕傲,終須有機會同埋一班優秀嘅香港年輕人,可以繼續行我哋呢條民主路。」
一個月之內,香港政局,風雲變色。
聽到李柱銘咁樣講,Ariel聽到一個故事,近日有泛民大佬同醫生朋友傾偈時表示,完全估唔到阿爺會直接在港訂立「國安法」。泛民大佬話2003年時反對23條立法,睇返轉頭,可能當時香港自行立法訂立23條更好。他又感嘆道,2014年政府提出政改方案建議,經提名委員會提名直選特首,事後睇返,當天應該接受這個政改方案,好過宜家乜都無,只有國安法。

早知今日,何必當初!

新聞來源連結:
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6526150-有泛民大佬私下後悔-當年為什麼不接受23條立法及

附件

李柱銘-e1590731595588.jpg(37.18 KB)

20200529_d94c30b60372aa889c66GcARz81tQKiY.jpg(93.42 KB)

「 六 四真相 」照 片 再 披 露!
http://news.discuss.com.hk/viewt ... amp;extra=page%3D13
你地要自由唔聽人講都覺得無問題, 點解又會覺得年青人要聽你地一套...???

引用:
原帖由 d7kkiller 於 2020-5-30 01:27 AM 發表
早知今日,何必當初!

中央態度強硬地推出「香港國安法」,令反對派相當意外,陣腳大亂。
前民主黨主席李柱銘今早(5月29日)上電台接受訪問,他估計外國的制裁對北京沒有作用,如果美國取消香港的特殊待遇,只會傷害本港經濟。
李柱銘說最希望中央實施鄧小平提出對港的基本方針政策,又形容有人提出「獨立」、為革命和香港前途而死是浪漫化的想法,是行不通的。
李柱銘之前接受BBC訪問時也指出,香 ...
犯民陰毒,做咁多野只為搞死香港,點會後恢

因為如果立23條,泛民做特首既夢想就會幻滅。所以佢地堅持先普選,再立法。

當大陸傻既咩,明知佢地係美國隻狗都俾佢地做特首?

梁家傑而家都講, 董建華03年就應該為23條立法.

真系唔得佢死.

最蠢就係班冇腦香港仔!
竟然比隻越南曱甴王痴瘋指揮!
甘心做越南曱甴的兵!
王痴瘋就吸飽人血買豪宅!
你班蠢仔就住劏房或公屋!
你哋香港仔顏面何存呀?

求仁得仁,自己作死,乖乖地入去坐番廿碌啦

敬酒不喝,偏喝罰酒。

爭取自私民主係你地走狗推動架 黃屍害人終害己呀 報應將至 含啦

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:36 AM 發表

真系唔得佢死.
邊啲仆街當年有份參與50幻遊行嘅 咪自作自受囉 咁過癮吖嗱 正仆街冚家產

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:36 AM 發表

真系唔得佢死.
而家怪中央一早唔阻止佢地作死...

唔搞港獨, 唔搵外國干預, 23條同國安法對中央都唔係咁重要...

即係比人強姦完,後悔之前無配合動作,張開雙腳,好好享受???
就係呢種藍屍思維,令邪惡更明目張膽了

上帝要他滅亡,必先讓他瘋狂~~~~
在歷史不斷上演

主題標籤 #李柱銘
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]