• 瀏覽: 540,128
  • 回覆: 7,246
  • 追帖: 31
+352
引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-29 02:11 AM 發表
國安法草案在北京人大通過,意味著中央與美國,還有其他外部勢力的戰爭終於揭開敍幕,香港這個兩國的戰場,更有可能翻起比昨年暴亂更大的風浪。
很多人都對這條國安法抱有不同程度的疑問,其中之一,就是此次的條例,是否具有追溯能力,如果真如某些人士所說的沒有,那是否意味中央,有意大舉放生一眾在背後興風作浪的叛亂分子?
另外,因應國安法,會否在港設立如同港英時代政治部的機構,成為另一個焦點,這樣的機構,又是否直 ...
睇中央的決定,應同內地差不多

國安法,主要作用是,
捉拿地方政府最高官員同地方政府管不到的地方

執法,內地,地方有國安機構,但都不會知中央的決定,因在捉人時,中央是直接由中央派人突發到地方,那些中央特派員有權調動當地的警力,如特殊情況還可調等軍隊

所捉的人地方根本管不了,自然直送中央判決

所以內地官至民都好怕國安捉

香港奇異,由黑暴至最高權力者,自己努力爭取國安法

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-29 02:11 AM 發表
國安法草案在北京人大通過,意味著中央與美國,還有其他外部勢力的戰爭終於揭開敍幕,香港這個兩國的戰場,更有可能翻起比昨年暴亂更大的風浪。
很多人都對這條國安法抱有不同程度的疑問,其中之一,就是此次的條例,是否具有追溯能力,如果真如某些人士所說的沒有,那是否意味中央,有意大舉放生一眾在背後興風作浪的叛亂分子?
另外,因應國安法,會否在港設立如同港英時代政治部的機構,成為另一個焦點,這樣的機構,又是否直 ...
呢次逼到中央出手立國安法,就唔會同世界任何人玩,先講法官,一定唔會再用香港外籍法官審理,保守估計,中央就算唔用中央的法官,都會用番香港佢指定藍底的法官去審理,呢個係指定動作

判刑方面你放心都得啦,上到國家層面的話,小極都4,5年以上,呢d先收到個阻嚇作用,有無死刑唔緊要,中國最鐘意的就係軟禁你一世,剝奪政治權利終生,慘撚過死,我呢d正義既市民,見到呢d仆街受呢d刑,只會講句抵撚死

我簡單d睇既係,好似以前英治時期個政治部個處理手法差不多,只係以前無人敢去吠政治部咁解姐

加多一句係到時可能藍底法官會升lv喎,又或者係香港狗官降級,個陣就黃都要轉藍,唔係的話佢地就算唔走佬,都要準備係香港食得屎先好,時移世易啊,小朋友

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-5-29 12:39 PM 發表
美制裁有多厲害
石鏡泉

https://www.facebook.com/299801933497808/posts/1940797252731593/
美國為打壓華為,已經讓美國半導體行業不得不掉入下降螺旋,再減少每年幾百億的對港貿易順差,美國下波路的這一腳油,比得真漂亮,美國加油,未來糧食生產就依靠你了,農業大國.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-5-29 12:50 PM 發表

美國為打壓華為,已經讓美國半導體行業不得不掉入下降螺旋,再減少每年幾百億的對港貿易順差,美國下波路的這一腳油,比得真漂亮,美國加油,未來糧食生產就依靠你了,農業大國. ...
睇完笑到getget 聲

引用:
無記錯睇資料是已生效
如何執行就等公布

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-5-29 09:01 AM 發表

佢地今次發達啦,大陰帝國話送多半年居英權俾佢地。
半年後回港坐監

引用:
原帖由 上環 於 2020-5-29 11:38 AM 發表

呢次逼到中央出手立國安法,就唔會同世界任何人玩,先講法官,一定唔會再用香港外籍法官審理,保守估計,中央就算唔用中央的法官,都會用番香港佢指定藍底的法官去審理,呢個係指定動作

判刑方面你放心都得啦,上到國家層面的話,小極都4,5年以上,呢d先收到個阻嚇作用,有無死刑唔緊要,中國最鐘意的就係軟禁你一世,剝奪政治權利終生,慘撚過死,我呢d正義既市民,見到 ...
上環兄
世事都被你看透

美麗的風景線在明尼蘇達州上映中

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-5-29 12:50 PM 發表

美國為打壓華為,已經讓美國半導體行業不得不掉入下降螺旋,再減少每年幾百億的對港貿易順差,美國下波路的這一腳油,比得真漂亮,美國加油,未來糧食生產就依靠你了,農業大國. ...
美國佬真係搞制裁中港的話,無疑打緊七傷拳,自己已經內傷,仲要去撩人打交……等於慢性自殺。

今日竟然有13宗新增確診,真的不能掉以輕心。

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-5-29 01:34 PM 發表

上環兄
世事都被你看透
我只係政治白痴,好多野都只係睇牌面,之後再去諗諗國家個目的,不難明白,但我有樣野諗唔撚明,就係班懵撚,反對派煽動暴亂都有佢個政治目的,但我諗唔明班懵撚日日係度做緊乜,明知無可能港獨,又明知中國唔會比香港亂落去,咁呢班蠢撚日日重要為乜咁做,我除左話佢地死懵撚,蠢撚之外,我諗唔到重有咩形容到呢班柒頭

唔通只要反共,就係叫形英帥靚正

引用:
原帖由 上環 於 2020-5-29 05:06 PM 發表

我只係政治白痴,好多野都只係睇牌面,之後再去諗諗國家個目的,不難明白,但我有樣野諗唔撚明,就係班懵撚,反對派煽動暴亂都有佢個政治目的,但我諗唔明班懵撚日日係度做緊乜,明知無可能港獨,又明知中國唔會比香港亂落去,咁呢班蠢撚日日重要為乜咁做,我除左話佢地死懵撚,蠢撚之外,我諗唔到重有咩形容到呢班柒頭

唔通只要反共,就係叫形英帥靚正 ...
佢地唔係蠢係錯判 ! 佢地深信中央唔敢亂來,上年暴亂如果出解放軍佢地就會認為破壞一國兩制,商人外資就會走咁香港就真正變漁港 ! 佢地咁囂張狂妄就係認為中央冇任何辦法之餘亦深信中央要靠香港賺外匯!但疫情令中美關係瀕臨決裂,咁香港一定成為風眼因為美國唯一順差就係靠香港 ! 既然反面點解仲要俾老美賺仲可以教訓香港人 ! 其實香港失去特色更加方便澳門深圳發展金融 ! 此計係一石幾鳥 !

引用:
原帖由 上環 於 2020-5-29 05:06 PM 發表

唔通只要反共,就係叫形英帥靚正 ...
我想另一個原因就係信晒D黃媒,
仲以為老尾好強,
中國就仍然處於60年代的模樣,
一切中國的繁榮現像都是假的,
跟呆灣人一樣,
以為中國人連食個茶葉蛋都沒錢,
腦殘得厲害

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]