• 瀏覽: 4,270
  • 回覆: 64
+2
從意大利死亡人數可以粗略推測。
肺炎人數大約幾千人。但能找出來確診只有幾百。即是意大利有大量病人潛伏在社區。而意大利政府沒有能力排查出這些帶病毒者。
再從意大利鄰近多國開始有疫情擴散。
明顯是被意大利人傳染開去。所以
基於兩項證據說明意大利已經出現湖北式疫情。香港政府必需將當地回來的人隔離十四天。

由於意大利和歐洲國家的國家動員力。人民熱情不重視紀律的習慣。以及當地市民對疫情警惕不足。普遍沒有配帶口罩。可以預期歐洲無可避免出現肺炎流行。最終會傳染去美國以至全球。而且大部份國家在轉季前無力控制疫情。

中國傾全國之力死守湖北。換來人類的防疫時間大約只有一到兩個月緩衝期。各國應該珍惜這得來不易的最後機會。

香港政府應該盡最後努力做一些實事。
比如增加市民防疫面罩。防疫衣的配帶比率。更主動找財團合作在內地增加口罩面罩隨身消毒噴霧等生產線。以更多醫療物資換取更大防疫效果。

香港政府應該適時解除內地湖北外十四天隔離。否則被隔離者對隔離的醫學作用將失去信任。產生不測。

而三月以後。防疫重點將會由中國轉移到國外為主。政府要掌握好。否則全港一鑊熟。

有消息指。美國第60例並沒有出國。沒有和任何已確診人士接觸。
那就是說。美國很可能爆發肺炎。現在是醞釀階段。

西方國家會講 : 死亡率咁低,唔駛控制啦, 還掟死既主要都係窮人老人病人死多D仲好

真係睇下溫度呢樣野對呢隻病毒影響有幾大

冠毒本身係27以上唔活躍,但呢隻新野又可以係星洲傳,真係冇得好再講係咪回暖就”春天”

如果唔受溫度影響,就係長期戰,而長期戰就會變成考驗各國底子同人民質素嘅考驗

中國so far冇大亂,有一定底子可以話封就封,人民未有自亂陣腳,但再過三個月就難講

相對其他國家,有能力停工停課一頭半月嗎?我更加唔睇好

引用:
原帖由 o12345o 於 2020-2-27 11:53 AM 發表
真係睇下溫度呢樣野對呢隻病毒影響有幾大

冠毒本身係27以上唔活躍,但呢隻新野又可以係星洲傳,真係冇得好再講係咪回暖就”春天”

如果唔受溫度影響,就係長期戰,而長期戰就會變成考驗各國底子同人民質素嘅考驗

中國so far冇大亂,底子可以話封就封,人民未有自亂陣腳,但再過三個月就難講

相對其他國家,有能力停工停課一頭半月嗎?我更加唔睇好 ...
大陸依家大部份地區解封了。
只有湖北一直封

如果以老共經驗,人力物力做出口服預防兼治療嘅疫苗,半年內控制應該係冇問題嘅

引用:
原帖由 請你說真話 於 2020-2-27 12:01 PM 發表

唔怕話你知,

製造病毒嘅共產黨同傳播病毒嘅中華人民共和國人 已經成爲世界公敵!

消滅共產黨同中華人民共和國人 已經係全球共識! ...
美狗出黎啦,叫幾聲聽下

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-2-27 11:41 AM 發表
 西方國家會講 : 死亡率咁低,唔駛控制啦, 還掟死既主要都係窮人老人病人死多D仲好
有這個機會。尤其這病特別影響老人。

現實是大部份國家無力動員防疫。
到大家都感染。那被感染也算是正常。
唯有是這樣做。死亡率不高就唯有接受。
不過重災區沒有較好治療。死亡率有二。三個百分點。

引用:
原帖由 vghy1234 於 2020-2-27 01:14 PM 發表

大陸除了武漢之外,其他都已經改善了很多,很多都降低了疫情的警號。當然暫時要限制群聚。教會集會之類的。在室內吹牛的那種聚會。

反而像地鐵的,飛機,傳播沒有那么嚴重。 ...
最近大陸有些地方飲食業復市。
就是全部面向同一方向。
一人一桌。保持大約兩米距離。

香港其實一味派錢。不如補貼飲食業兼顧開工同防疫。

坐飛機都可以帶口罩。反而無咁驚。

日本醫生講中左。
美國的確爆發左肺炎。
只係無能力係兩千萬流感病人入面分清邊個打邊個。
睇黎美國佬很大機會後來居上。
成為流感肺炎雙料冠軍。

引用:
原帖由 新殲 於 2020-2-27 10:16 AM 發表
從意大利死亡人數可以粗略推測。
肺炎人數大約幾千人。但能找出來確診只有幾百。即是意大利有大量病人潛伏在社區。而意大利政府沒有能力排查出這些帶病毒者。
再從意大利鄰近多國開始有疫情擴散。
明顯是被意大利人傳染開去。所以
基於兩項證據說明意大利已經出現湖北式疫情。香港政府必需將當地回來的人隔離十四天。

由於意大利和歐洲國家的國家動員力。人民熱情不重視紀律的習慣。以及當地市民對疫情警惕不足 ...
沙士去到七月。新冠肺炎都應該差不多。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]