• 瀏覽: 454,192
  • 回覆: 7,407
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 樹上螞蟻 於 2020-2-16 09:48 PM 發表

我親友長駐北京上海呢d 大城市超過10年, 睇住國內如何進步, 一樣係黃, 我好唔明....香港既大學教育問題?
係英國讀書?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-16 04:35 PM 發表

所以包姪女鑊鑊嘅判罰都好似搲痕咁。
法律係懲罰無錢人,  保障有錢人

引用:
原帖由 moonkaru 於 2020-2-16 01:24 AM 發表

謝Ching鼓勵,我現有的事業是自己的選擇,雖平平淡淡,但其實足夠生活,已比不少人好了,我是對上天感恩的
今天吃午飯時係一x麵,隔離台有2個應該70後的在聊天。
A說我屋企有2盒口罩先比你一盒你屋企有老人家又有細路。
B說唔好意思約你見下面仲要攞口罩比我。
A說30幾年書友仔客咩氣我屋企得2公婆唔夠口罩叫老婆整啦。
B跟住說班人唔知想點口罩搶我明但米呀廁紙又搶連水都話搶唔知咩世界。
A說係中國人過年前就應該入左貨的,現在搶就係班人想制造恐慌,B說現在班人又話郵輪要接返黎武漢又話接返黎,但18區做個預防診所都唔得山卡la遠做個隔離營又唔得,內地人就齊心抗疫我地仲打黎打去,依家咩情況仲唔支持政府還樣樣都反
A說細聲D啦依家班人癲的
我係隔離食緊煲仔飯好想加2句的但又不好意思,2位仁兄思路清晰我懷疑是否貼內的師兄

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-2-17 05:39 PM 發表

B跟住說班人唔知想點口罩搶我明但米呀廁紙又搶連水都話搶唔知咩世界。
A說係中國人過年前就應該入左貨的,現在搶就係班人想制造恐慌,B說現在班人又話郵輪要接返黎武漢又話接返黎,但18區做 ...
相信其實仲有唔少人都有這正常的想法,奈何未必有機會講到給大眾知道,黃媒、fb 等都會滅了正常人的聲

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-2-6 02:53 發表
時窮節乃現,是大叔經常銘記於心的一句說話,說的是大環境大時局壞透了,人性中的節操就會表現出來。

人性是善是惡,再討論多千萬年也沒有結果。小說《將夜》裡有這樣的對白:

朝老太爺對觀主說:
“長安有這樣一句話,可托六尺之孤……可寄百里之命……臨大節而不可奪,君子也!”

在香港大 ...
果然這裡好多台灣打手,之前搞到我要重裝電腦。

附件

QQ截图20200217185845.jpg(38.83 KB)

引用:
原帖由 雨點子 於 2020-2-17 07:02 PM 發表

果然這裡好多台灣打手,之前搞到我要重裝電腦。
搞到什麼,要重裝電腦咁大劑?

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-2-16 06:44 PM 發表

自細屋企不缺貓狗,直至陪個仔大嘅兩隻貓先後離開,怕佢傷心,冇再添新成員。

由細到大同動物相處,除咗好特殊例子,一般貓狗好快相見如故,我聽得明佢哋訴求,佢哋都應該feel到我溝通得到,起碼唔會怕咗我或者兇我先。

最近嘅成員係花貓同英國短毛,花貓比較高竇,心情好先蒲頭,短毛就比較熱情,每次返屋企佢必定企喺門口歡迎我,直至最後嗰段時間,多謝佢哋陪住個仔成長,教識個仔同動物和平相處。 ...
我自細, 屋企就係一個動物園, 有貓, 狗, 雀仔, 烏龜同埋金魚
果陣住唐樓, 好窮, 但同D動物一齊好開心
不過隔離屋住咗個衰人, 試過放毒餌, 毒死咗我2隻貓

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-16 03:21 PM 發表
從圖紙到量產僅3天,“上海發明”醫用鼻罩將保護醫護人員                                    
復旦大學附屬中山醫院醫療隊研發的一次性醫用防護鼻罩,已正式簽訂第一份專利實施許可合同,將為武漢及全國醫護人員提供更好的防護。

-----------------------------

先進嘅漁港仲研究緊點樣 ...
鼻罩好似幾好, 帶咗可以繼續正常食嘢同飲水👍

引用:
原帖由 catcrystal 於 2020-2-17 10:03 PM 發表

我自細, 屋企就係一個動物園, 有貓, 狗, 雀仔, 烏龜同埋金魚
果陣住唐樓, 好窮, 但同D動物一齊好開心
不過隔離屋住咗個衰人, 試過放毒餌, 毒死咗我2隻貓 ...
對住動物,生活多姿多彩,不過責任就好大

引用:
原帖由 DHMO 於 2020-2-17 21:13 發表

搞到什麼,要重裝電腦咁大劑?
是這樣:我不懂電腦的,前些時有三個多星期只不能在整個時事新聞版回帖及點擊讚許公仔。而且在整個香港付論區都很慢及經常被廣告復蓋。去其他區域才能發帖投訴,在不同區域投訴了三次找不到原因,但其中有一個人回帖說因為我只偏幫藍人還有更難聽的言語。之後版主把他關了,版主一直叫我提供截圖,在時事新聞版發貼,回帖都只是不動無反應,無文字打出更不能截圖。版主說無可能需要截圖。叫我換瀏覽器等…幾乎所有瀏覽器都是一樣,三個手機都一樣,但去其他網址很順暢。聽一些朋友說有軟件可以植入一種讓慣性的動作失效的,防毒軟件是找不到的,有朋友叫我重裝了就可以。當然未必有這個可能。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-2-17 05:39 PM 發表

A說係中國人過年前就應該入左貨的,現在搶就係班人想制造恐慌,B說現在班人又話郵輪要接返黎武漢又話接返黎,但18區做 ...
思想清盺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]