• 瀏覽: 454,240
  • 回覆: 7,407
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 MS.TAM 於 2020-2-15 13:50 發表

狗官
可想而知將來就算有23條會點判

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-15 01:28 PM 發表

人中白,藥材佬話係尿漬結晶,唔係屎又唔係蟲,雖然聽落好核突,但能止血化瘀,止吐血,不過依家好少中醫會開這種藥,亦好少藥材舖有賣。
大家講屎講尿,俾個靚名來遮醜。
夜明砂------蝙蝠屎
有話病毒源頭是蝙蝠,唔知有卯人研究下便便。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-2-15 02:03 PM 發表

但係狗點知有冇發燒
斷估不會同人一樣都係37度體溫
做戲掛

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-15 11:00 AM 發表

你仲唔趁星期六出去深水埗買布?
我响淘寶買咗,啱啱發貨

做定無壞,將來傷風感冒都可以用,可以換芯又可以洗,環保啲。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-15 01:52 PM 發表

你洗乜在乎佢哋信唔信,佢哋係 nobody。
依家幾乎係戰時級別嘅防疫,中央要隱瞞就索性話確診幾千宗,其他唔係肺炎係感冒嗟,但咁做除咗自欺欺人外毫無作用,搞到成億人感染時死都唔掂。 地方官更冇必要隱瞞,爆發傳染又唔係佢哋搞出嚟, 醫唔好死人更加唔關地方官嘅事,佢無釐頭去孭一個隱瞞大罪有乜好處?一吓搞成全個市嘅人全部感染,佢自己都走唔甩,丟官事小,感染不治就命都冇。
依家隱瞞嘅反而係一啲 ...
有個別小縣,自報、舉報發燒有獎勵

非常時期,都不是壞事,2天內近百人獲獎

十堰房縣發布《發熱病人就診獎勵辦法公告》,全文如下:

房縣發熱病人就診獎勵辦法公告(第7號)

為促進發熱人員早發現、早隔離、早報告、早治療,確保人民群眾身體健康,特制定發熱病人就診獎勵辦法。現予以公告:

1。凡發熱人員主動到縣鄉定點醫院發熱門診就診的,獎勵1000元。

2。凡鄉鎮、村、組幹部(含工作隊、村醫)排查發現核實1例發熱人員的,獎勵500元。

3。凡群眾舉報發熱人員並查實的,每1例獎勵舉報人500元。

4。主動就診的發熱人員在就診醫院領取獎勵,其他人員在鄉鎮人民政府領取獎勵。

5。執行時間:2020年2月9日至2020年2月18日

【發熱人員主動就診獎勵1000元,兩天內已有近百人獲獎】近日,湖北省十堰市房縣發布《發熱病人就診獎勵辦法公告》,凡發熱人員主動到縣鄉定點醫院就診的,獎勵1000元。

獎勵辦法自2月9日起正式實施,獎勵政策發布的兩天內,前來主動就診並獲得獎勵的人員有近百人。

但也有專家認為,這種通過現金獎勵病人主動就診的方式,與我國現行的法律要求相違背,不利于民眾樹立責任意識。

del

民建聯主席李慧琼和該黨多名立法會議員、區議員及社區幹事,昨日連同「抗疫連線」的義工,到訪全港18區共24個地點,向食環署清潔工人免費派發口罩,在情人節中向這群一直默默為社會服務的基層朋友送上愛。

http://paper.wenweipo.com/2020/02/15/HK2002150020.htm

四名香港人在台灣違反居家檢疫規定,台北市政府公開姓名尋人,先後找回他們。

http://news.tvb.com/greaterchina/5e4788df335d197a786f7b76/四港人台灣違居家檢疫規定-其中三人送往烏來檢疫所

引用:
原帖由 8888beebee 於 2020-2-15 01:20 PM 發表
各位ching ctse,想聽聽大家意見。
各位會相信大陸公佈的疫情數據嗎?
睇數據,是武漢最嚴重,其他地方每日新增數十,有受控跡象,但有部份人隱瞞,所以先繼續傳染。
首先是我的立場,我是相信的大陸公布的疫情數據,身邊人,大部分不信,説實際應是幾倍甚至十倍。 ...
要相信

不相信一樣嘢

需要驗證

驗證係要「撿驗證據」,不是yc果種求其加兩粒英文字”fc”就等於驗咗。

口行行嘅傳聞不可以當證據。

驗證有兩個方法:
1)你證明大陸數字係真
2)你證明大陸數字係假

咁你個case, 師兄認為可以點證明呢? 😏

我會推薦你
睇吓世衛嘅數字:https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200212-sitrep-23-ncov.pdf?sfvrsn=41e9fb78_2

無業青年在去年7月沙田反修例大遊行的警民衝突中,企圖用傘篤一名警長胸口,警長成功用盾擋格,19歲被告賴雲龍早前承認襲警罪。案件今(15日)在沙田法院判刑,裁判官指被告沒有悔意,但考慮到本案涉及的暴力程度低,被告又已還押100天,最終判他罰款2000港元。而被告另涉去年8月中在機場參與圍毆內地記者付國豪一案,被控暴動和對他人身體加以嚴重傷害等罪,案件將於下月26日在區院答辯。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0215_00822_001.html

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-2-15 02:24 PM 發表
民建聯主席李慧琼和該黨多名立法會議員、區議員及社區幹事,昨日連同「抗疫連線」的義工,到訪全港18區共24個地點,向食環署清潔工人免費派發口罩,在情人節中向這群一直默默為社會服務的基層朋友送上愛。

http://paper.wenweipo.com/2020/02/15/HK2002150020.htm ...
建制派又唔做野啦…😁

引用:
原帖由 fcw99 於 2020-2-15 12:13 PM 發表

請問天貓怎寄香港? 我有淘寶個個賣家都不寄香港
淘寶裏面的天貓超市

引用:
原帖由 tomchan80030 於 2020-2-15 02:52 PM 發表
鄭仲恆又在場?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]