• 瀏覽: 905
  • 回覆: 14
澳門建制派,會唔會學香港建制派,日日批評賭博行業,破壞澳門道德,喪盡天良?

香港建制派,成班人都唔知搞乜嘅,明明知道香港地產業對香港嘅重要,仲要帶頭打擊地產!!

澳門香港,大部份人都係賺緊中國錢,澳門人有冇學香港人,不停搞反共,搞獨立?

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
的確香港的建制派真係唔知做乜嘢嘢

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-2-15 12:43 AM 發表
澳門建制派,會唔會學香港建制派,日日批評賭博行業,破壞澳門道德,喪盡天良?

香港建制派,成班人都唔知搞乜嘅,明明知道香港地產業對香港嘅重要,仲要帶頭打擊地產!!

澳門香港,大部份人都係賺緊中國錢,澳門人有冇學香港人,不停搞反共,搞獨立? ...
建制係無能,泛民就直情收錢想搞死香港。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-2-15 12:43 AM 發表

澳門香港,大部份人都係賺緊中國錢,澳門人有冇學香港人,不停搞反共,搞獨立? ...
這就是大部份大陸人選擇嚟香港嘅原因。

引用:

香港建制派如何打擊地產? 請賜教!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-2-15 00:43 發表

香港人自認系最高尚無恥的民族,除了美國。香港民族在老美的指示下必然反抗其他民族,直到滅亡。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2020-2-15 02:02 AM 發表

x2

同意建制真係唔知自己做乜,但起碼無禍害香港(個別奸細例外)

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2020-2-15 02:02 AM 發表

唔怕神一般敵人,只怕豬一樣隊友

想請教大家一個問題
以香港現行政治體制
建制派如何定位?
算唔算係執政黨?
建制同林鄭關係如何?
是否像執政黨一樣,咩野事都要全力撐林鄭?
香港如何想要走向可以運作政治體制
乾脆搵建制派人士做特首
基於政黨政治理論,自己派系人做特首等同執政黨
冇道理唔全力護航
目前建制派同歷屆特首冇任何革命感情
大家各懷鬼胎,並非一定支持特首所有施政
以前英殖時代
港督大晒,立法局係橡皮圖章,根本無反對黨
如果香港唔改政治遊戲規則
特首係一個公務員出身,同政黨政治冇淵源
試問班建制派又點會聽特首之笛?
而家澳門特首賀一誠除左係生意人出身
佢假假地都做過澳門立法會主席
至少佢了解立法會機制,同立法會議員熟識,知道點打交道

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-2-15 12:42 發表
想請教大家一個問題
以香港現行政治體制
建制派如何定位?
算唔算係執政黨?
建制同林鄭關係如何?
是否像執政黨一樣,咩野事都要全力撐林鄭?
香港如何想要走向可以運作政治體制
乾脆搵建制派人士做特首
基於政黨政治理論,自己派系人做特首等同執政黨
冇道理唔全力護航
目前建制派同歷屆特首冇任何革命感情
大家各懷鬼胎,並非一定支持特首所有施政
以前英殖時代
港督大晒,立法局係橡皮 ...
特首係中央任命,實際就係共產黨既人
香港實際上就係共產黨執政

依家問題係“共產黨未能有效在港施政”
要做到有效施政,只有共產黨直接派人參選立法會

不過問題來了,究竟共產黨如何在港光明正大的出現

共產黨本身係全國(包括香港)的執政黨,究是否需要跟其他政黨一樣依香港法例成立,
如果要,那變成不合倫理

所以,要理順特首與立法會之間問題,就已經有難度

澳門立法會全部33席,7席由特首委任,12席間選,只有14席係直選。委任+間選已經過半數,特首只要向間選12席箍票就已經問題不大

所以好難用澳門做比較

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-2-15 01:47 PM 發表

共產黨本身係全國(包括香港)的執政黨,究是否需要跟其他政黨一樣依香港法例成立,
如果要,那變成不合倫理

澳門立法會全部 ...
問題係特首並非共產黨黨員
如果特首心態只停留在公務員心態,只不過係打份工
共產黨任命邊個做都死得啦
加入政黨,多少有啲政治理念
共產黨冇可能係香港光明正大成立去投入選舉
一來不符合中國國家憲法以共產黨為首領導國家
二來係香港發展,除左特首,唔通唔參加區議會同立法會選舉?
選輸面子都掛唔住
我認為應該係建制派中培養多啲人才,由建制派人士出任特首
自己人做特首比較好辦事,又符合政黨政治原則

澳門問題係,現任特首有做過立法會主席,有政治SENSE唔會咁官僚
阿爺應該醒醒,唔好再搵林鄭呢類人再做特首
保守有餘開創不足,又唔識轉彎
單純睇到澳門特首同香港特首出黎講野,邊個比較接地氣?高下立見

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-2-15 14:28 發表

問題係特首並非共產黨黨員
如果特首心態只停留在公務員心態,只不過係打份工
共產黨任命邊個做都死得啦
加入政黨,多少有啲政治理念
共產黨冇可能係香港光明正大成立去投入選舉
一來不符合中國國家憲法以共產黨為首領導國家
二來係香港發展,除左特首,唔通唔參加區議會同立法會選舉?
選輸面子都掛唔住
我認為應該係建制派中培養多啲人才,由建制派人士出任特首
自己人做特首比較好辦事,又符合政 ...
你錯唔晒,港督至少係保守黨/工黨黨員,由執政黨任命

港督政策必定以保守黨/工黨利益為依歸

特首係共產黨任命,必然需要以共產黨利益為依歸

但係立法會無共產黨人,就無法真正做到共產黨議員支持共產黨特首

依家唯一折衷就係共產黨在香港成立新政黨(或者叫勞動黨或人民黨),去整合愛國力量去參政

而且澳門立法會只有4席係民主派,特首要控制立法會根本無難度,而且背後大家家認識,傾掂就做得。呢啲香港就絕對做不到

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-2-15 02:44 PM 發表

你錯唔晒,港督至少係保守黨/工黨黨員,由執政黨任命

港督政策必定以保守黨/工黨利益為依歸

特首係共產黨任命,必然需要以共產黨利益為依歸

但係立法會無共產黨人,就無法真正做到共產黨議員支持共產黨特首

依家唯一折衷就係共產黨在香港成立新政黨(或者叫勞動黨或人民黨),去整合愛國力量去參政

而且澳門立法會只有4席係民主派,特首要控制立法會根本無難度,而且背後大家家認識,傾掂就做得。呢啲香港 ...
你話我錯唔晒
但係我覺得你講個方法係行唔通
你講都係理想
回到現實面
而家政治人物或政黨被扣上親中帽子,要選上越黎越難
共產黨想係香港重組個政黨,俾反對派知道,日日抹黑你係保皇黨,你仲駛選?
而且香港已經分化成二分法,有共產黨利益就冇香港人利益
家下林鄭成日俾人話佢只顧北京利益,不理港人死活
試問共產黨係香港另起架構,係完全冇用,選舉選唔過反對派,組再多個政黨都冇用
唯今之計,阿爺其實睇到仲有最後一招
就係通過基本法23條,將班港奸一鋪清袋,就算邊個做特首都唔敢有人再玩野
問題係林鄭同班建制派,敢唔敢係下次立法會改選前強渡關山
理得班反對派號招幾百萬人上街,通過左先算
如果唔係,一切無解,要等到2047年?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-2-15 01:47 PM 發表

如果要,那變成不合倫理

澳門立法會全部 ...
香港係死局,無得救,黑傳媒,教棍做就一班是非不分嘅刁民。 大勢係等香港自生自滅,你地想仆街要攬炒中央咪成全你囉,等到2047一國一制。香港睇怕要衰多二十幾年。

你睇呢半年暴動加上而家疫情,乜你仲覺得香港人值得救咩!林鄭做得啱,香港人喜歡攬炒,就全力支持佢哋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]