• 瀏覽: 454,449
  • 回覆: 7,407
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 藍色小魚 於 2020-2-10 02:42 PM 發表

生化危機仲要出街???
又怕死又想死,呢啲人到底咩野腦迴路
可能係外星人

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-10 02:50 PM 發表
我地應該文宣下:

戴得豬咀出街既, 會有天眼認,戴得越耐越易認
真係良民自然無事,其他自己諗
人頭豬梗係要配埋個咀先為之一套嘛

我只想買蒸餾水啫 個天都要咁對我
是末日麼?

罷工事件其實最好睇係班黑醫護9縮,SARS17年前,當年醫護界精英,個個都有責任有承擔去面對SARS,17年前,果班黑醫護都都係剛剛戒奶,由佢地話自己代表醫護界,真係人唔笑狗都吠。罷工事件被好多人鬧爆,發現無乜人支持,先9縮想唔好被秋後算賬。Diu佢,佢地用緊人命要脅政府,無恥到爆,但到燒到埋身要攬炒時,佢地次次都係第一個縮。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-2-10 03:25 PM 發表

人頭豬梗係要配埋個咀先為之一套嘛
今早坐巴士上班,真的有人戴3M 6800面罩配60926/60928濾罐上車

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-2-10 02:48 PM 發表

扮野多啲。
而加都有人戴粉紅豬嘴。
今早有一個

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-10 02:20 PM 發表

99%酒精反而未必能殺菌,因為高濃度酒精滲入細菌內部後令蛋白質立即變質,變質蛋白質在細菌細胞膜內形成一層保護膜,這層硬膜對細菌有保護作用,所以唔係越高濃度殺菌力越大,最有效係 70% -78%。 ...
小時候睇十萬個為什麼(第四版)有教,是我兩兄弟的啟蒙讀物,也是第一次接觸簡體字

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-2-10 02:20 PM 發表

99%酒精反而未必能殺菌,因為高濃度酒精滲入細菌內部後令蛋白質立即變質,變質蛋白質在細菌細胞膜內形成一層保護膜,這層硬膜對細菌有保護作用,所以唔係越高濃度殺菌力越大,最有效係 70% -78%。 ...
可以加水稀釋? 謝謝

引用:
原帖由 ilrl 於 2020-2-10 03:29 PM 發表

我只想買蒸餾水啫 個天都要咁對我
是末日麼?
士多係藍店嚟,成日被YC攪

引用:
原帖由 ckm 於 2020-2-10 03:06 PM 發表

湯家驊已經出咗聲,話同自由市場有衝突啦
呢條牆頭草成日兩邊擺
風吹邊就去邊...冇料扮4條
都唔明放佢入去做乜9野...堆填區都嫌阻訂

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2020-2-10 03:22 PM 發表

喱個,就係喱壇嘢入面,眾多詭異之一.

個髪官祖家調來冇耐,就真係上掃庭䯭官,但被安排降一級去審喱睪丸案.
佢可能冇話俾佢新婚太太知,佢有尐錢收埋. 本來咁係醒目既,不個佢冇預到塞甫露C公路會有咁多樹.

https://www.scmp.com/article/78191/judges-robes-be-sold ...
其實喱壇嘢黑幕重重,直接或間接死嘅人有好幾個,不過殖民地政府強勢,冇人敢煲大佢嚟八。
最詭異係一個 (孖住打律師行?)鬼佬律師涉及替街 0 做假文件被通緝,最後由英國番香港做污點証人,原定第二日上(咖啡室 ?)落口供,當晚竟然被發現浮屍酒店泳池,調查後話自殺,千里迢迢走番香港自殺?
損失最慘重嘅大馬財務公司派稽核專員嚟香港調查香港分公司跟街 0 嘅財務瓜葛,點知條友在美孚住所畀人做瓜。
星島日報有個記者去星洲追查街 0 老細未嚟香港發跡之前,已經跟當年派駐星洲嘅大貓銀行大班 friend 過打 band,後來大家都知道街 0 嘅神話,放風話來自馬可斯老婆嘅資金,爆煲之後先知道其實係銀行借貸,新債冚舊債,發行股票炒起後向銀行抵押,個記者離奇咁在星洲遇劫被刺身亡。
仲有部份細節以前睇過,不過時間太耐唔記得咁多。

引用:
原帖由 naly 於 2020-2-10 02:46 PM 發表
李文亮醫生單野係香港影響無想像中咁大, 至少遠遠細過之前黑衣人個D中槍爆眼, 依家主要大陸黃人帶風向。
我估係香港黃屎和呆灣綠毒網軍喺大陸玩嘢, 希望內地同胞清醒啲啦....

引用:
原帖由 ina_macau 於 2020-2-10 03:03 PM 發表

我好想知呆灣無原材料點樣自產口罩。😸
所以產能咪跌囉, 幫井蛙計吓條數, 當初話產能可以去到日產400萬, 又話庫存有4300萬個, 蘇生亂噏完話絕對夠, 一個屈尾十又話唔出口一個月, 潛台詞即係唔夠啦, 跟住被人踢爆, 呆灣仲要响大陸進口4億幾個口罩先係平時嘅用量, 搞到啲人開始搶, DPP又要搞罷韓用送口罩做噱頭, 就直接將全台所有口罩徵購, 一個都唔准拎出嚟賣, 由政府統一發配, 又話用2億呆幣增加60條生產線, 咁點解增加咗60條生產總之後產能跌到得返320萬? 一係從頭到尾都老作, 一係就成個政府冇人識計數

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-2-10 02:41 PM 發表

極之讚成. 我越來越覺得人係非常重要. 有說制度比人重要. 因為人會走, 制度不變. 但係我逐漸覺得, 制度係冇完美, 亦需要人去執行, 去不斷改善, 配合不斷改變既環境. 如果一成不變會做成問題不斷, 似早出事.
而好既人材唔係咁多. 以前都有人講香港有好多叻既人, 好多人材. 睇番近年香港發生咁多事, 我反而見到好多原來應該屬於好叻既人材都只係不外如是. 大環境有考驗時先可以睇到. 發 ...
香港嘅人才係執行能力強(變通快),唔係決策強(也可能重重疊疊好難通過),所以當有咩事上嚟就唔知點做冇方向。

引用:
原帖由 ckm 於 2020-2-10 03:06 PM 發表

湯家驊已經出咗聲,話同自由市場有衝突啦
講咗漁港做唔到好似大陸同台灣咁o架啦, 有個萬能擋箭牌: 自由市場

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]