• 瀏覽: 454,196
  • 回覆: 7,407
  • 追帖: 148
+627
引用:
原帖由 alexlovesuki 於 2020-2-10 09:26 AM 發表

用醋加水煲到大滾,再曬乾,冇口罩買就自己整,坐公交都安心D~
冇醋只要煲到大滾乜都死,大家唔需要去益啲奸商。

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-2-10 12:19 PM 發表

所以我話要放棄一兩代人,等國內精英代替,管下佢地同再後生啲嘅一代人等佢地去行返正軌!😶
教育層面唔去撥亂反正的話,要放棄嘅又豈止一兩代呢?

引用:
原帖由 ET0101 於 2020-2-10 12:54 PM 發表

收歸國有統一價格/統一分派才有用
我覺得咁做係自尋煩惱.
唔夠就係唔夠. 統一分派都係唔夠.
仲要將所有人唔夠用時既發洩目標攪上身.
仲多個分配不公既罪名, 因為不足夠既物資點分配都肯定有好多人會覺得不公平.
咁做法連周圍訂購既責任都上埋身.

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-2-10 01:04 PM 發表

無錯,個髮冠係一言堂,又無可能絕對客觀,好容易落於個人喜惡去判決!😔
法官都係人,都會有立場先行嘅機會,都會有個人利益關係嘅時候,否則好似包姪女呢啲慣匪又點可以三番四次犯法都能夠大搖大擺行返出黎吖,法律?收皮啦

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-2-10 12:39 PM 發表

https://youtu.be/3qlBsMoqccw
Joker 只係一套講反社會人格既社會失敗者悲歌

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-2-10 11:55 AM 發表

我諗冇乜大用.
限價解決唔到供求差距. 理論上加大需求添.
搵替代品仲實際啦

引用:
原帖由 SilverHaze 於 2020-2-10 01:02 PM 發表

尐黃人,尤其是 97 年前仲未出世個班,成日話香港嘅核心價值係「髮痔」,真係識嘅笑死,唔識嘅嚇死.

「髮痔」從來唔係 97 前香港既核心價值. 當年有「東方荷李活」之稱嘅香港,講揾丁發達嘅賣座電影戲肯定多過彰顯髪痔嘅戲好多好多.喱尐就係香港當年嘅 zeitgeist 嘞 !

講起戲,諗起近日電視劇「黃金有罪」,令我再諗起78十年代嘅佳寧案.

當年嘅上掃庭髪官,姑諱其名,以 ...
條紐西蘭佬髮棺,好似只係膏丸髮棺,判完單案之後冇耐就劈炮唔撈,表面上好似係假髮界受批評後清理門戶。條友番紐西蘭嘆世界,後尾去到塞浦路斯遇上車禍香咗,有記者追查佢嘅底細時發覺佢番紐西蘭前銀行戶口多咗一筆 400萬紐幣嘅存款,當時這個金額係巨額數字。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-2-10 11:38 AM 發表

居然同一國家搞三套車牌,而且不能互通,都算一個奇聞
崇尚一國兩制吖嘛

引用:
原帖由 ET0101 於 2020-2-10 12:52 PM 發表

反正都係一pat💩
再爛啲都無所謂
所以由選舉結果出咗後,我都決定放棄香港
主要係有一班腦筋出咗問題既新一代+部分反社會既老一代。
相信未來30年香港都係爛泥一pat

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-2-10 12:03 PM 發表

灣灣其實都好大男人主義
韓國外另一個不把女人當人看的地方,吸收太多日本文代,女人只是玩具.

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2560234/【武漢肺炎】生產一個口罩僅需0.5秒 生產商揭2大限制難增供貨

無論香港還是中國內地,口罩缺貨問題同樣嚴重,供不應求之聲不絕於耳,有網民心中或會質疑「口罩並非高科技產物,大量生產的進度何以跟不上市民所需?」內地就有專家指出,口罩做工雖然簡單,但整個生產過程牽涉廠商協調及品質監察,存在一定之生產周期,並非「口罩從機器出來就馬上可以用」。
專家提口罩生產需時2大重點
據《澎湃新聞》報道,有網民認為一個口罩生產所需時間僅0.5秒,日前中國工業和信息化部遂於社交平台轉發影片,內容為中國醫藥集團董事長劉敬楨較早前接受媒體訪問之片段,為網民解惑。劉敬楨表示,明白近日對口罩需求量急劇增加,指口罩做工看似簡單,但生產過程其實要比一般人想像中複雜得多,

「比如說口罩上鼻子中間的鋼圈,它不是口罩廠自己生產,需要其他工廠給它配套。」
劉敬楨指,除鼻樑位的金屬線以外,口罩兩邊的橡筋繩同樣並非由口罩廠自行生產,必需與其他廠商協調訂製,形成一條誇廠房的生產鏈,當中必然涉及協調、運輸,難免拖慢製品出貨進度。
消毒與品質監控需時近半月
除口罩「零件」外,劉敬楨亦指出口罩即使已完成生產工序、順利出廠,其後仍然要經過「消毒、解析」,正常來說所需時間約7天至半個月,種種過程導致口罩生產存在一定周期,「並非機器加工出來馬上就可以用」。
港人口罩儲備「見底」 存貨多不足1個月
本港「口罩荒」已持續約2周,問題卻未見有解決跡象。香港民意研究所日前公布調查結果,從本月3至7日收集的數據發現,受訪者平均口罩存貨只夠使用約17日。有5%受訪市民表示已無口罩可用,擁有1個月以上存貨的受訪者只佔全體14%,反映最近1周雖有大小商戶表示有口罩「返貨」,惟整體供應仍在充足水平以下。
撰文:鄭禮賢

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-2-10 01:01 PM 發表

所以雖然好多人讚套戲, 我都係唔想睇.
都係睇多D正面電影好,人都開心D

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-2-10 13:09 發表

法官都係人,都會有立場先行嘅機會,都會有個人利益關係嘅時候,否則好似包姪女呢啲慣匪又點可以三番四次犯法都能夠大搖大擺行返出黎吖,法律?收皮啦 ...
所以大陸法比普通法好得多
每一條罪,每種程度,點樣判,全部刑法典列得一清二楚

人為程度少得多

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-2-10 12:41 PM 發表

呢單新聞當日睇到喊
伯伯虛報年齡係唔啱
佢都係自食其力啫
判感化唔得咩
香港久官多,司法公正只係教科書層面

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-2-10 12:13 PM 發表

我睇左不同既資料, 口罩重用有兩個問題
1) 罩上既病毒是否被殺死? 這點比較簡單, 好多方法都可以殺病毒,
2) 最大的問題, 是口罩能否保持其性能? 口罩外層是防水, 中間層是黏住吸入的病毒, 內層是吸濕, 尤其是中間層,
很多方法,的確可以把病毒殺了, 問題係亦會令中間層黏住病毒的功能失效, 咁重用既意義就冇左.

所以各位討論及提供重用口罩方法時, 必需注意以上問題 ...
一般生活用,用布已經足夠,當然去醫院睇醫生用返個正式的比較好.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]