• 瀏覽: 1,995,793
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 wsp 於 2019-12-23 06:17 PM 發表

何超瓊小姐在訪問中指出
澳門和香港的目標不一樣
香港金融業是純商業
而澳門金融業會肩負更多的國家任務
kallan兄怎樣看澳門這個切入點?

個人看法
香港以純商業考慮運作金融業
只是一廂情願
如果這種純商業運作會傷害國家利益
國家會願意讓更重視國家利益的澳門去分這塊蛋糕 ...
其實何超瓊的意思就是香港賺的錢是落在各方勢力裡,重點是包括反華勢力!
而加上國家利益的話,就會考慮利益分配問題,所以這亦可以看作香港日後只會在原地打轉,中國日後進步或者新加入的經濟活動模式就不會注入香港,簡單講日後英美的交易所如何運作,香港就如何運作,但一些重大中國元素的經濟活動就不會以香港作優先,這個非常簡單理解,如果這類金融產品是受國際歡迎的話,就會用上海和深圳作考慮,而如果是因應特區的優點的話,這樣就培養澳門去作後援,因為始終澳門還是可以受控一點。
例如一間中資行,請了一名所謂未日博士,十幾年睇錯市,如果要十多年買大細都買錯邊都非常小見,但既然中資行養了這個廢人(在金融界,經常睇錯市肯定就係廢人,不用多講),最後炒了這個廢人之後,一場賓主關系,但這名廢柴就鬧爆舊東家,這種情況就是今天香港金融業的普及反應,簡單講,即使中央用錢去養一些香港廢人,到頭來還是被說不是,倒不如用自己方式去培育金融界人材!以往沒有暴亂的香港所謂人材都是這個級數,今天後起的香港大學生,更加不能與時並進,所有失敗不自我檢討,反而去將失敗加諸國家身上!
有一次我在電視上見有一名香港股評人講,為什麼大陸醫改要藥廠減價賣藥?(那時是搞到藥業股跌),當時這位人兄就公然鬧習近平為X種?當時我看到電視裡這個所謂股評人,祝願佢一世唔好大病,既然國家要求藥廠減價,這是做褔人民在藥費上減輕負擔,當我們買股票想賺錢時,亦要在兩者中取捨,這就是國家利益高於個人利益的前題,故此香港的所謂純商業,講得唔好聽就是如果可以要你死全家而我發達,這就是自由市場,故此香港到今天為止,和一國兩制,國家利益等等問題,越走越遠,而我們亦看到今天暴徒和支持者的訴求就是我沒有的,你都要陪我沒有,這種思維種在年青一代中,再培養香港,真的是倒錢落海,多謝都沒有!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 06:43 PM 發表

其實何超瓊的意思就是香港賺的錢是落在各方勢力裡,重點是包括反華勢力!
而加上國家利益的話,就會考慮利益分配問題,所以這亦可以看作香港日後只會在原地打轉,中國日後進步或者新加入的經濟活動模式就不會注入香港,簡單講日後英美的交易所如何運作,香港就如何運作,但一些重大中國元素的經濟活動就不會以香港作優先,這個非常簡單理解,如果這類金融產品是受國際歡迎的話,就會用上海和深圳作考慮,而如果是因應特 ...
呢個未日博士在前公司做咗十幾年被炒,在一個訪問中說舊公司有東西方意識形態的斗爭,佢係受害者之類嘅言論。

呢個斗爭佢被炒先知?如果佢鍾意西方嘅,點解又唔轉工去外資公司而喺中資銀行做咁多年?冇料就冇料啦,而家成個怨婦咁,除咗做綱媒,邊間公司會請佢呢?

引用:
原帖由 gogofit 於 2019-12-23 07:13 PM 發表

呢個未日博士在前公司做咗十幾年被炒,在一個訪問中說舊公司有東西方意識形態的斗爭,佢係受害者之類嘅言論。

呢個斗爭佢被炒先知?如果佢鍾意西方嘅,點解又唔轉工去外資公司而喺中資銀行做咁多年?冇料就冇料啦,而家成個怨婦咁,除咗做綱媒,邊間公司會請佢呢? ...
問題係佢在公司鬥爭左十幾年,而在十幾年間都無其他公司請?

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 06:43 PM 發表

而加上國家利益的話,就會考慮利益分配問題,所以這亦可以看作香港日後只會在原地打轉,中國日後進步或者新加入的經濟活動模式就不會注入香港,簡單講日後英美的交易所如何運作,香港就如何運作,但一些重大中國元素的經濟活動就不會以香港作優先,這個非常簡單理解,如果這類金融產品是受國際歡迎的話,就會用上海和深圳作考慮,而如果是因應特 ...
咪即係黃瓜成咁,戈頭羅拾億出黎,轉頭佢d「公用」事業加價,小市民仲要無得反對唔比佢加😒

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 09:46 PM 發表

佢話佢一出嚟(好似係咁)做嘢就被呢間請咗,既然咁就一路做落去直到人地炒佢喎。

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-23 09:46 PM 發表

我覺得舊顧主對佢幾唔錯㗎喇,個樣又唔掂,又成日睇錯市,咁都做到首席🔟幾年仲想點?

華人公司都算有人情味,你認同西方意識形態,應該自己走去外資公司搵食同聲同氣,走咗再唱衰人地,唔係咁好品

引用:
原帖由 gogofit 於 2019-12-23 11:48 PM 發表

我覺得舊顧主對佢幾唔錯㗎喇,個樣又唔掂,又成日睇錯市,咁都做到首席🔟幾年仲想點?

華人公司都算有人情味,你認同西方意識形態,應該自己走去外資公司搵食同聲同氣,走咗再唱衰人地,唔係咁好品 ...
歐美公司見一唔得即炒啦,仲俾你玩十幾年

成都東亞三國傾自貿區,各方好似有意搞得成,等睇搞得成之後啲西人點pk法

引用:
原帖由 AlexxT 於 2019-12-24 05:07 PM 發表
成都東亞三國傾自貿區,各方好似有意搞得成,等睇搞得成之後啲西人點pk法

大成都一日千里

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-12-24 06:38 PM 發表

10668647 10668648

大成都一日千里
只有傷港固步自封😭

引用:
原帖由 moonkaru 於 2019-12-21 01:27 AM 發表

指咩行政效率?如果指派錢,事實係快過香港好多喎
大大話話都派左成十年,派得仲慢過香港就低死得啦。
輕軌講規劃,到建成氹仔段用左近十年時間初期定落的方落無考慮到地下管線的問題,規劃好曬先發現先發現有問題,然後再改設計改地下管網,預算嚴重超支! 現時仲要係做左最簡單的路氹段, 最難做的澳門段仲未開波(媽閣交通樞紐站起緊),其經過的路段仲涉及更為複雜的管網,地權,房屋,居民的安置問題(房屋收重建法例比重未修例)。將來500億都唔知埋唔埋到單!
如果係咁的行政效率同改革決心,我寧願係內地的官員去搞橫琴,因為佢地比澳門更有經驗搞基建及經濟。

引用:

我絕對睇好醫藥股 國家只要求企業賺少啲冇話要蝕住做
一個中國咁龐大市場 長做長有
確定固定派息 何愁股票冇人買

現時只存在一個風險
美國發難限制或関閉中資在美本土嘅研發中心

引用:
原帖由 JamesIeong 於 2019-12-25 01:02 PM 發表

大大話話都派左成十年,派得仲慢過香港就低死得啦。
輕軌講規劃,到建成氹仔段用左近十年時間初期定落的方落無考慮到地下管線的問題,規劃好曬先發現先發現有問題,然後再改設計改地下管網,預算嚴重超支! 現時仲要係做左最簡單的路氹段, 最難做的澳門段仲未開波(媽閣交通樞紐站起緊),其經過的路段仲涉及更為複雜的管網,地權,房屋,居民的安置問題(房屋收重建法例比重未修例)。將來500億都唔知埋唔埋到單 ...
最正拱北收地起城軌
當時邊有諗過拱北口岸隔離邊會有位起站

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-12-25 01:24 PM 發表

最正拱北收地起城軌
當時邊有諗過拱北口岸隔離邊會有位起站
所以澳門去內地十分方便,過拱北搭城軌到廣州南轉車,海濶天空

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-12-24 06:38 PM 發表

10668647 10668648

大成都一日千里
成都有十年無去了,現在塞車還是那樣嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]