• 瀏覽: 1,996,015
  • 回覆: 7,485
  • 追帖: 470
+256
引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-12-4 08:57 AM 發表

實行用西藏同新疆管理方式在香港同台灣
管理台灣其實不用戒嚴令還有一個相對溫和的做法,這就是台灣自治區的管理辦法,將台灣加入一些其本土特色文化,這在某立場上是恩政,例如在國內亦有這些自治長區,本意是將其民族文化物色和中土有別,例如褔利會好一些、可以生多幾個仔女,但事情總有兩面睇,當一個自治區的誕生而享有特別褔利時,即是要重點保存其文化為前題,那樣就會做成發展方面大幅落後,講白些小就是將這些自治區發展拖慢,我說是拖慢並不是不發展啊!這個管治上的好處是什麼呢?我不說白,大家講講吧!

睇內地網民評論話中國買s400返黎係拆左佢逆向工程的🤭

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-12-4 04:27 PM 發表
老美放風話唔俾華為用Swift
我話華為驚都未驚過
跟本佢啲機做內銷已經生意好得不得了
收錢方面收人民幣完全唔係問題
一個唔好彩華為產品繼續係歐亞非大賣,佢哋(被逼)全部用人民幣找數,咁就打開人民幣國際化之門

而找數俾供應商方面用唔到美金
不過都唔係問題,一來供應商大部份已經係國內,二來華為可以順便(被逼)要供應商收人仔,如果成條供應鏈俾華為用人民幣搞掂,到時唔知你老美驚定阿爺驚。

學馬兄話齋 ...
呢樣又係美國自視過高的表現,由貿易戰開始,美國出台很多的政策,都係建基於"你無咗我提供嘅嘢,你會不能生存" 嘅出發點。毫無疑問,係10年前真係無錯,所以一直以嚟,中國都係示之以弱,美國從來無想過一個中國嘅故事"臥薪嘗膽"。因為係美國文化中係無忍辱負重呢個概念,只有恃強凌弱。
而中國就係咁多年忽悠美國嘅時間中,針對美國獨領嘅項目,制定後備方案及對策。而家美國終於用到表現美元霸權嘅swift對付華為,從芯片及谷歌事件可以睇到華為一早已對各種情況有準備,我相信距離人民幣搶佔半個全球貿易地位已不遠了。

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 04:46 PM 發表
土耳其問題兩三事
談談土耳其現在的情況和中東大概會走的方向!
土耳其既是北約成員,起碼今天還是,這代表整個北約,如果美國不作出頭者,可以如馬克龍所講,已經腦死亡,但西方不接受這是一個現實,因為現實很殘忍!
土耳其既為北約或員,武器制式自然是美式,但當其幫俄羅斯買S400時,這在土耳其的武器協調上就等同亂了,既是北約成員,但又採用假想敵人的武器,當真的有一天,北約和俄羅斯接戰時,土耳其是倒戈還 ...
K兄, 我好想知中土既關係, 可以講下嗎? 謝謝!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 04:55 PM 發表

管理台灣其實不用戒嚴令還有一個相對溫和的做法,這就是台灣自治區的管理辦法,將台灣加入一些其本土特色文化,這在某立場上是恩政,例如在國內亦有這些自治長區,本意是將其民族文化物色和中土有別,例如褔利會好一些、可以生多幾個仔女,但事情總有兩面睇,當一個自治區的誕生而享有特別褔利時,即是要重點保存其文化為前題,那樣就會做成發展方面大幅落後,講白些小就是將這些自治區發展拖慢,我說是拖慢並不是不發展啊!這 ...
施慢發展是否會對中國威脅減少

引用:
原帖由 oldpopo 於 2019-12-4 05:11 PM 發表

K兄, 我好想知中土既關係, 可以講下嗎? 謝謝!
我講的中土是整個中國版圖裡,在骨子裡其實是有分先後和前後,這是一種管治手段!
這個是要去意會的!

引用:
原帖由 askwinglam 於 2019-12-4 05:13 PM 發表

施慢發展是否會對中國威脅減少
接近意思了!

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 04:55 PM 發表

管理台灣其實不用戒嚴令還有一個相對溫和的做法,這就是台灣自治區的管理辦法,將台灣加入一些其本土特色文化,這在某立場上是恩政,例如在國內亦有這些自治長區,本意是將其民族文化物色和中土有別,例如褔利會好一些、可以生多幾個仔女,但事情總有兩面睇,當一個自治區的誕生而享有特別褔利時,即是要重點保存其文化為前題,那樣就會做成發展方面大幅落後,講白些小就是將這些自治區發展拖慢,我說是拖慢並不是不發展啊!這 ...
好處我諗有以下幾點:
1. 可以在短期內做成一個隔離, 以免影響到大陸發展, 無論政治, 文化和經濟方面.
2. 國家不用投入太多資源去發展而不用背負駡名.
3. 造成台灣發展拖慢可以令國內其他想自治地區放棄呢個想法, 以令國家完整.
4. 拖慢亦可以令台灣民眾循序漸進融入國家, 以免造成大的衝擊, 令國際社會謮責.

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 05:18 PM 發表

我講的中土是整個中國版圖裡,在骨子裡其實是有分先後和前後,這是一種管治手段!
這個是要去意會的!
我好鬼蠢, 唔明呀

不可靠實體清單
這個新聞值得一講,這並不是中央的最終文本,只是一些前期性預告新聞,但值得一提的是其內容可以找到一些端倪。
現在這些新聞版本裡,很有可能出現的被制裁清單裡有下列這些:
英特爾、高通、聯邦快遞、日本軟銀、東芝、松下企業等。
聯邦快遞和軟銀理應是大熱門,這個不用懷疑,但我想講的是高通和英特爾。因為如果這份清單一出,就代表這些產品不能在中國地區出現,所以如果清單內有高通和英特爾的話,這等於講芯片業中國已經找到解決方案。
而東芝和松下就代表日本電器可以在中國全部下架了!
所以這份不可靠清單的內容才是真正的殺手鐧,所以如果清單出爐,其內容亦同時代表中國的承受能力,當然這亦是兩極經濟的必經之路。

引用:
原帖由 gogofit 於 2019-12-4 05:19 PM 發表

好處我諗有以下幾點:
1. 可以在短期內做成一個隔離, 以免影響到大陸發展, 無論政治, 文化和經濟方面.
2. 國家不用投入太多資源去發展而不用背負駡名.
3. 造成台灣發展拖慢可以令國內其他想自治地區放棄呢個想法, 以令國家完整.
4. 拖慢亦可以令台灣民眾循序漸進融入國家, 以免造成大的衝擊, 令國際社會謮責. ...
全對,我補充些少,中國是一個56民族的大國,要管治必然要分治,加大褔會褔利是兩刃劍,即是當一隻野馬長期被圈養就會失去
自然求生本能,這亦相對適用於一些高褔利國家,其人民失去走出去的能力,而用自治區管理,一方面可集中並給予一定的自治權,同時亦給予不粖等的褔利,這個問題,很多在其他地區的人民經常不理解為什麼少數民族褔利比中土人士好,原因就是防某止其造反在在骨子裡解除其武裝,而管治台灣並且給予自治區能力,這就代表將其文化(路邊夜市繼續發揮)定在一個範圍內,而什麼高端科技就和他們越行越遠,最後就變成牛仔和紅番的對比,不過美國是趕盡殺絕,個中國是軟化其求生能力吧!
在這裡,我們亦可以想象一下今天香港的中大學生的求生能力?

引用:
原帖由 kallan 於 2019-12-4 05:40 PM 發表

全對,我補充些少,中國是一個56民族的大國,要管治必然要分治,加大褔會褔利是兩刃劍,即是當一隻野馬長期被圈養就會失去
自然求生本能,這亦相對適用於一些高褔利國家,其人民失去走出去的能力,而用自治區管理,一方面可集中並給予一定的自治權,同時亦給予不粖等的褔利,這個問題,很多在其他地區的人民經常不理解為什麼少數民族褔利比中土人士好,原因就是防某止其造反在在骨子裡解除其武裝,而管治台灣並且給予自治 ...
如K兄與帖友所言,香港所享有高度自治,接受中國的經濟上支援,其實就是一種圈養的形態,就是直接掌握了香港生存權,逐漸削弱了外國干預香港的手段。故此,「港獨出現」的現象,早在20年前已被中國提防,洞悉先機了

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-12-4 04:27 PM 發表
老美放風話唔俾華為用Swift
我話華為驚都未驚過
跟本佢啲機做內銷已經生意好得不得了
收錢方面收人民幣完全唔係問題
一個唔好彩華為產品繼續係歐亞非大賣,佢哋(被逼)全部用人民幣找數,咁就打開人民幣國際化之門

而找數俾供應商方面用唔到美金
不過都唔係問題,一來供應商大部份已經係國內,二來華為可以順便(被逼)要供應商收人仔,如果成條供應鏈俾華為用人民幣搞掂,到時唔知你老美驚定阿爺驚。

學馬兄話齋 ...
華為不是金融機構,本質上唔會用swift,是不是指銀行不能用SWIFT提供金融服務,例如LC擔保等等?
SWIFT其實只是其中一個知會核證方法,銀行間交易,有互相承認方法就得,以前用電報都得嘅,只係SWIFT高效有競爭力而已;但錢嘅傳導冇咁快,交收要經國際銀行對數,再交本地銀行放款。所以唔用swift,都唔一定斷到貿易關係,除非當佢恐怖分子,禁埋銀行唔畀做佢生意

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-12-4 06:09 PM 發表

華為不是金融機構,本質上唔會用swift,是不是指銀行不能用SWIFT提供金融服務,例如LC擔保等等?
SWIFT其實只是其中一個知會核證方法,銀行間交易,有互相承認方法就得,以前用電報都得嘅,只係SWIFT高效有競爭力而已;但錢嘅傳導冇咁快,交收要經國際銀行對數,再交本地銀行放款。所以唔用swift,都唔一定斷到貿易關係,除非當佢恐怖分子,禁埋銀行唔畀做佢生意 ...
swift早已成為國際美元支付差不多是唯一的方法了。美國禁華為用Swift, 操作上就係禁止華為既銀行賬戶進行美元支付。邊間銀行夠膽幫佢做,就連果間銀行都制裁埋。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-12-4 06:52 PM 發表

swift早已成為國際美元支付差不多是唯一的方法了。美國禁華為用Swift, 操作上就係標止華為既銀行賬戶進行美元支付。邊間銀行夠膽幫佢做,就連果間銀行都制裁埋。 ...
宜家有CIPS

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]