• 瀏覽: 943,965
  • 回覆: 7,397
  • 追帖: 267
+678
引用:
原帖由 celiacty 於 2019-10-14 02:02 PM 發表

包外幣
當然那些什麼存款掛勾是不包的
https://www.dps.org.hk/tc/coverage.html

見有人推介開離岸戶口真係心笑出來
支持黃人開晒離岸戶口

引用:
原帖由 科姐 於 2019-10-14 02:06 PM 發表

外幣受保既, 不過存款保障係for銀行倒閉, 美根變癈紙邊個賠比你哬

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-14 02:07 PM 發表

支持黃人開晒離岸戶口
我已called咗啲friends向佢啲仇家sell依個概念.....一定要開離岸戶口 要瞓身個隻

引用:
原帖由 科姐 於 2019-10-14 02:06 PM 發表

外幣受保既, 不過存款保障係for銀行倒閉, 美根變癈紙邊個賠比你哬
變廢紙可能好多銀行要執架

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-10-14 02:14 PM 發表

變廢紙可能好多銀行要執架
係哬, 到時真攬炒

引用:
原帖由 ilrl 於 2019-10-14 02:14 PM 發表

我已called咗啲friends向佢啲仇家sell依個概念.....一定要開離岸戶口 要瞓身個隻
香港存款保障得50幻,中產有d錢吾止呢條數,吾call,佢哋咁驚中國管制佢哋資產,佢哋都會自動波去做。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-14 02:19 PM 發表

香港存款保障得50幻,中產有d錢吾止呢條數,吾call,佢哋咁驚中國管制佢哋資產,佢哋都會自動波去做。
我聽過一個黃朋友話亞爺會充公市民資產

1857年美角銀行嚴重倒閉(影響美根)
1941年香港淪陷(影響講完)
202x年……(因講完同美根掛勾,一齊瓜)

引用:
原帖由 科姐 於 2019-10-14 02:22 PM 發表

我聽過一個黃朋友話亞爺會充公市民資產

咁一定系全講屎民一齊返大6,又一齊犯咗邊條中國犯例咯~

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-14 02:24 PM 發表
1857年美角銀行嚴重倒閉(影響美根)
1941年香港淪陷(影響講完)
202x年……(因講完同美根掛勾,一齊瓜)
講完係有危機, 馬兄講過有機會被追擊

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-14 12:20 PM 發表
最攞命就系,佢屋企人+老公都系黃色系列,但已經唸定一家移居大陸,吾比仔女响香港讀書。明明講到好反對中國,所以要支持做黃C,但而家咁快就唸定返大陸定居。我哋一路傾,都一路覺得呢個家庭思維好矛盾。 ...
如果係普通黃C,呢家人番大陸都好嘅,促進一下中國繁榮,等呢家人認識一下新中國都好。只要唔係大陸攪攪震,大陸咪當吸引外資咯。如果係別有用心,12339幫到你。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-10-14 02:04 PM 發表

對於生意人嚟講,例如,如尾角做生意都可以有反尾思想,但而呢批香港人最老套既系,佢哋本身都系中國籍香港人咁先賤到爆。

另一類人系十幾廿幾歲返大陸已殘留壞印象,今朝就系有一位比較年輕既鬼妹仔性格既香港人傾開偈,佢今年多咗跟朋友去大陸玩,又識咗好多國內朋友,佢反而响今次事件變咗藍人,更感覺到佢自己系中國人,甚至會同年輕嘗試講道理。 ...
唉,有這些反共賤人都係無可避免,因為他們無真正犯事,亦不能全數剔除;
所以,我都放下,反正去到哪個地方都總有這些人,無謂再庸人自擾~~

不過,值得一提,眼界、修為 係會影響對世界看法,就算日後同胞肯接納 這些犯錯的,
恐怕他們只樂於在香港被人圈養,自己懲罰自己

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-10-14 02:35 PM 發表

如果係普通黃C,呢家人番大陸都好嘅,促進一下中國繁榮,等呢家人認識一下新中國都好。只要唔係大陸攪攪震,大陸咪當吸引外資咯。如果係別有用心,12339幫到你。 ...
認同師兄講得啱。

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-10-14 12:15 PM 發表

忽發奇想.... 如果澳門真是搞左個交易所出來... 有無可能港澳大環抱? 共造一個理想一國2制出來? 可利用澳門已立好23條等主要國家條例, 而且主要是澳門人有中國心....地方/人才大陸有, 香港好人都可以過去發展所長.... ...
澳門係先天不足,金融經驗聲譽唔夠,暫時難成大器。
個人暫時仍認為金主一日唔擘面,仲要響香江賭場搵食;目標只係騷擾政府,唔會燒到佢地核心利益。
當年上海魔都,租界內天堂,租界外地獄,民主就是條路自己揀,冇辦法

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-10-14 01:10 PM 發表

大深圳愈來愈繁華
係邊區?其實除了深圳,其它區都發展驚人,唔去兩三年係可以隨時變嗮天。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]