• 瀏覽: 1,182,332
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
感謝各師兄姐的高見,令我明白讀歷史的另一種境界

K兄一直提醒我們,不要只懂從香港角度看問題,要從中國,甚至整個世界角度去看

馬兄一再強調,宏觀的政經概念有多麼重要

末日兄屈指一算,就是五百年以上

大叔語重心長,時窮節乃現,時間見證一切,歷史自有公論

一橫一縱,正是:
究天人之際
通古今之變
成一家之言

在歷史洪流中,我們全部沒名沒姓,就像大家偶然相聚在此帖,得一點啟發(如你們所說,開一開腦洞),也不枉了

祝大家平安,包括心靈上

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-9-29 10:47 PM 發表

放心!
有Gamemaster照住我! 冥冥中就安排咗,10月13至16日,我唔喺香港。(等我冇眼屎乾淨。。。冇眼睇)
咁我買個保險.....

12~17上祖國探下D PIG 朋 DOG 友先.......

引用:
原帖由 神..六 於 2019-9-30 04:15 AM 發表

咁我買個保險.....

12~17上祖國探下D PIG 朋 DOG 友先.......
講開狗友,上果排同777晌怡和地庫飲茶吹水,預約左遲D上佢惠洲度坐下.....

席間呀7講到以前見到長毛抬棺材已經惡之欲其死,話對比今日既暴行就變成好小學雞好溫柔既行為.......

呀7話林鄭比唔上振英,我話梗係喇,大家所受過既教育都唔同,佢都唔知乜野叫做鬥爭!

讀過老3篇呀,參與反美帝反蘇修呀批林批孔呀果脫人先有呢種批判鬥爭思想架......

同理,今日班幻青一樣係受到某種政治教育長期洗腦所以變得咁荒幻.......

可以話,美國佬正係以子之矛攻子之盾,你文革3反5反建立紅衛兵得天下嘛,我就照板煮碗整番堆黃衛兵比你嘆.....

香港班黃種政務官/商人們忽然加官進爵做起特區領導班子,同樣係未經過階級敵我生死鬥爭而得政權,冇左對教育/傳媒既警覺意識,所以,會同班學牲一樣生於安逸死於憂幻.......

引用:
原帖由 眾鳥高飛盡 於 2019-9-30 04:10 AM 發表
感謝各師兄姐的高見,令我明白讀歷史的另一種境界

K兄一直提醒我們,不要只懂從香港角度看問題,要從中國,甚至整個世界角度去看

馬兄一再強調,宏觀的政經概念有多麼重要

末日兄屈指一算,就是五百年以上

大叔語重心長,時窮節乃現,時間見證一切,歷史自有公論

一橫一縱,正是:
究天人之際
通古今之變
成一家之言

在歷史洪流中,我們全部沒名沒姓,就像大家偶然相聚在此帖,得一點啟發(如你們所說,開一 ...
十月一

大家一齊轉呀OL個頭像你地話好嘛.....

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-29 06:21 PM 發表
跳蚤

9-29 11:18

伊駱駝也有干涉地主大選的嫌疑了,這……太尷尬了吧!(有什么尷尬的,一個國家的政治交給金錢來做決定本身就是一個冷笑話哦!)以前村里人沒有弄明白,一旦弄明白了以後就猶如滔滔江水綿綿不絕,伊駱駝被懷疑了很正常,(說明地主家自己都不太相信這樣的大選能絕對公平,絕對沒有貓膩!久而久之自己都開始疑神疑鬼的了,跳蚤斷言:在未來的幾十年裡地主的大選都會在 ...
伊駱駝 = 伊拉克,為何可以干涉到地主大選,想不透。

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-9-30 05:28 AM 發表

伊駱駝 = 伊拉克,為何可以干涉到地主大選,想不透。
伊駱駝 = 伊朗

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-30 06:15 AM 發表

伊駱駝 = 伊朗
曾有內地人說伊駱駝是伊拉克,我用Google也找得到百度的結果。反而找不到代表伊朗的結果。

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-9-29 23:22 發表

第一次十幾年前既事係應該少飲水 , 之後就應該係叫復發或者碎石後清唔晒出來
師兄飲水好重要,身體依賴水排出一切毒素,身體只有三種排毒手段
1 排汗 2排尿 3排便
排便一日兩至三次排毒效果當然唔及排尿,排尿又不及身體最大器官皮膚,所以飲水痾尿只係平衡,排汗為最主要,即要運動,運動多自然飲水排汗排尿。
運動每日不要超過一小時就很理想。

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-9-29 11:59 PM 發表

血管有check過,腎石醫生話係腎度唔痛就有得佢先,我既脾氣就唔洗腎石都好差,好彩有個好老婆受得住,知道係咩位唔理我,咁我就要自已知定快D收啦!🤣😂 ...
脾氣嘅嘢係可以自控的,控唔到、脾氣差只係一個藉口。

你會向親愛的人發脾氣,但唔敢單拖向一班黑社會發、唔敢向米飯班主發,㸃解?

慢慢領悟、練習丹田呼吸、改善。

尿道石及腎石同少飲水關係很大,起身歺前飲半公升水幫助很大,對便秘也好,間唔中飲杯雞骨草都有功効。

引用:
原帖由 giraffe2 於 2019-9-30 08:06 AM 發表
以史為鑒,2019暴動將會就此結束。

估計由解放軍大舉鎮壓:

六七暴動期間有1936人被檢控,約212名警務人員在內的832人受傷,51人死亡(5名警察在事件中死亡;5名香港邊境警察和1名來自中華人民共和國的共產黨民兵在邊境衝突中死亡;參加反英示威的示威者約20多人因為鎮壓死亡;7名市民遭炸死。

將會血洗香港,有大批解放軍鎮壓,大批青年被擊斃,大批港獨份子包括立法局議員被捕。
...
師兄,明白你對黃人、乞衣的不滿,內心鬱結,我們也是,,彼此志同道合。

你可以盡情鬧爆,你這篇文章已重覆發過幾次,不用再發了,如果有新觀點及論説,歡迎再發言。

引用:
原帖由 kane1101 於 2019-9-30 08:07 AM 發表

師兄飲水好重要,身體依賴水排出一切毒素,身體只有三種排毒手段
1 排汗 2排尿 3排便
排便一日兩至三次排毒效果當然唔及排尿,排尿又不及身體最大器官皮膚,所以飲水痾尿只係平衡,排汗為最主要,即要運動,運動多自然飲水排汗排尿。
運動每日不要超過一小時就很理想。 ...
多謝司兄提點,我會多注意 !

引用:
原帖由 太大星 於 2019-9-30 08:17 AM 發表

脾氣嘅嘢係可以自控的,控唔到、脾氣差只係一個藉口。

你會向親愛的人發脾氣,但唔敢單拖向一班黑社會發、唔敢向米飯班主發,㸃解?

慢慢領悟、練習丹田呼吸、改善。

尿道石及腎石同少飲水關係很大,起身歺前飲半公升水幫助很大,對便秘也好,間唔中飲杯雞骨草都有功効。 ...
脾氣差自從結左婚有埋小朋友已經改左好多啦!留返小小做情趣!(老婆無意見)
水就依家多飲左好多,仲有豆類要少食 ! 多謝司兄提點 !

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-9-30 09:09 AM 發表

脾氣差自從結左婚有埋小朋友已經改左好多啦!留返小小做情趣!(老婆無意見)
水就依家多飲左好多,仲有豆類要少食 ! 多謝司兄提點 ! ...
一物治一物,小朋友最叻就係治父母

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]