• 瀏覽: 1,181,625
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 克人憎 於 2019-9-27 06:43 AM 發表

家庭不同政見
香港現在核心的兩句說話
你哋爭取的對我哋家庭工作無用
我哋依家有的,你哋佢哋唔會要
家庭和諧,社會和諧
屋企選擇避開政治依個話題避免爭拗,而我直接選擇不接觸不交談深黃家人,還好佢搬了出去住,不然日見夜見仲會出事。
既然道不同,唔接觸唔交談好正常,但唔明身邊總有人(藍)覺得唔應該咁對家人,即使佢係深黃都好,家人就是家人🤔
最慘係深黃到冇得救果隻,仲有咩好傾呀

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 02:37 AM 發表

特首林鄭在灣仔與曱甴一會,

是正面回應了曱甴,亦是官式行完每一步過程,

甚至在拖時間,拖出來的時間在部署繼后的行動。

其( 表現 )亦另到我們( 不能理解 )

我只好( 理解 )為林鄭正在配合中央政府的( 戰略 ),為曱甴及其背后的力量保留火種。

我作為一個香港小市民,
或許不能理解祖國的宏觀策略。
。。。。。。。。。。

也許( 呀Q精神 )帶領我們度過難關

。。。
。。
。 ...
又唔係''不能理解''呀;
你留意下大部分發問者既問題,禁低質,禁無營養,你又想林太點做到一個好的對答呢?

簡單d,政府願意開放對話平台,目的就係想聆聽市民的實用意見,展開理性對話,為香港之後尋出路;唔係單方面聽反對派哭喪、漫罵,浪費時間;
仔細想,依堆公開活動亦想知道,香港裡 理性而沉默的人(被滅聲的人),其實會唔會把握這些機會,為自己的家 勇於表達自己意見呢?
如果無,就可以診斷香港的確實''無得救''喇!

最後,再回憶下,亞爺幾個月前提及過只要係和平、合法的活動,市民就可以去支持、去參與。所以亞爺一定會睇到架!

我有報名參與,之後若中籤,亦會身體力行,而你地呢

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-27 07:49 AM 發表

佢地最叻無視己方暴力
好似機場打人佢地又係冇提

唔好痴心妄想喇,對乞衣仔黎講,依個係批鬥大會,又點會力數自己的錯呢?
如果佢地會檢討,就係香港的奇蹟

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-9-27 10:24 AM 發表

屋企選擇避開政治依個話題避免爭拗,而我直接選擇不接觸不交談深黃家人,還好佢搬了出去住,不然日見夜見仲會出事。
既然道不同,唔接觸唔交談好正常,但唔明身邊總有人(藍)覺得唔應該咁對家人,即使佢係深黃都好,家人就是家人🤔
最慘係深黃到冇得救果隻,仲有咩好傾呀 ...
無錯, 既然深黃到人性都無, 即係唔係人, 唔使傾

請問各位師兄師姐,今日恆生總行五兩千足有冇貨呢?

回#6962 藍色多腦婆

1. ( 不能理解 ) 只是小弟自作主張概括別人的情緒上的反應。

2. ~~身體力行,而你地呢?

2.1 身體力行,欣賞你。

2.2 而你地呢?是質問!

。。。。。。。。。。

我弱弱的回應你:
是否要全港700萬市民塞入灣仔新伊館。

。。。。。。。。。。

還有啊!
入得來這帖的巴打絲打都是有心人,出心出腦出錢出力!

。。。。。。。。。。

小弟再來一個不倫的比喻,
如果用( 圍棋 )來比喻當前局勢,
黑白棋改成黃藍棋,
我們要如何去擴大藍棋的地盤。

而不是去質疑湖水藍為何成不了景泰藍。
。。。。。。。。。。

若有得罪師兄,對不起!

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-9-27 10:24 AM 發表

又唔係''不能理解''呀;
你留意下大部分發問者既問題,禁低質,禁無營養,你又想林太點做到一個好的對答呢?

簡單d,政府願意開放對話平台,目的就係想聆聽市民的實用意見,展開理性對話,為香港之後尋出路;唔係單方面聽反對派哭喪、漫罵,浪費時間;
仔細想,依堆公開活動亦想知道,香港裡 理性而沉默的人(被滅聲的人),其實會唔會把握這些機會,為自己的家 勇於表達自己意見呢?
如果無, ...
好似之前一直只有佢地起人底, E+ 藍色都有本事起佢地底, 感覺是平衡番D, 心理上是BACKUP左藍色無咁怕, 不過, 可以的話, 第1樣要做就是控制番FB, E+ HK個FB是台灣管, 搶番過來由其他地方管, 打死佢SERVER,等成日上唔到等, 晌文宣上,應該好幫到手....

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-9-27 10:24 AM 發表

最慘係深黃到冇得救果隻,仲有咩好傾呀 ...
見有父親以死相諫逆子女
呢兩句說話系
希望大家好好走自己的路
你哋爭取的對我哋家庭,工作都無用
但系我哋建立有的,你哋唔要
“現有的社會,現有的家庭和諧財產”! 

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 12:09 PM 發表
回#6962 藍色多腦婆

1. ( 不能理解 ) 只是小弟自作主張概括別人的情緒上的反應。

2. ~~身體力行,而你地呢?

2.1 身體力行,欣賞你。

2.2 而你地呢?是質問!

。。。。。。。。。。

我弱弱的回應你:
是否要全港700萬市民塞入灣仔新伊館。

。。。。。。。。。。

還有啊!
入得來這帖的巴打絲打都是有心人,出心出腦出錢出力!

。。。。。。。。。。

小弟再來一個不 ...
多方面討論先可以深化思考,唔覺得有任何''得罪'',
而大家黎到香討,自然係其中一種方法為香港發聲,凝聚力量的方式;

至於你問「我弱弱的回應你:是否要全港700萬市民塞入灣仔新伊館」
當然不是啦,只是想指出一點,就係我地(理性的一方)唔應該放棄此機會,向政府表達意見乍,
因為此乃全港公開的平台(直播),真係可以切實對港人、政府,甚至亞爺表達意見。

說白一點,我覺得本活動 直程就係為理性/沉默的人而設,只要在此平台可以向大眾表達到正向的訊息,
我諗就係踏出反擊的一大步

其實政府今次做得好左,起碼肯試,有途徑直接接收市民意見/訊息,唔洗單靠其他傳媒去傳播;
不過,如果平台被人騎劫,就不用再講上面的功效;所以就依一點,政府係被動的,而市民(我們)則為主動。

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-9-27 12:34 PM 發表

好似之前一直只有佢地起人底, E+ 藍色都有本事起佢地底, 感覺是平衡番D, 心理上是BACKUP左藍色無咁怕, 不過, 可以的話, 第1樣要做就是控制番FB, E+ HK個FB是台灣管, 搶番過來由其他地方管, 打死佢SERVER,等成日上唔到等, 晌文宣上,應該好幫到手.... ...
又唔洗睇重FB,你睇下國內咪有個微博囉,
近日不是有警員開帳號玩微博咩?
如果大家轉移平台,FB咪形同垃圾囉

有d野,只須靠自己的選擇就得,完全唔洗國家/政府出手

其實 特首已經出來近距離面對普羅大眾 已經完美示範了給各司局長看 是時候各司局長出來面對現實 ⋯教育,廣播事務,相關的⋯。

啱啱睇到呢個

特首好忙㗎,唔得閒日日落區㗎,其他司局長呢?仲唔出嚟?

引用:
原帖由 清晨小小樓奴 於 2019-9-27 12:58 PM 發表
特首好忙㗎,唔得閒日日落區㗎,其他司局長呢?仲唔出嚟?

點解唔出黎?莫非唔係同team?

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:56 PM 發表
啱啱睇到呢個
國家應該禁止這些人在中國的領空上飛越。因為有機會對航班構成危險。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]