• 瀏覽: 1,182,200
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:12 PM 發表 
至於朋友同事之間,我一點也不在乎。今日啱傾就傾多兩句,吾啱傾就收聲吾講。但如果有人夠膽挑戰我,我都吾會同佢客氣理論。最多理論完一次,我就以後吾(夠膽)再主動搵佢哋,想unfriend我就請隨便,但就吾好再走嚟騷擾我講佢既政治。

家人,無得妥協,要一個一個慢慢拉返埋嚟,盡量一個都不能少。 ...
哈!我背着老婆偷偷摸摸揾OL傾下計先

。。。。。。。。。。

兄弟姐妹雖然各有各住,但經常會聚在照顧母親的兄長家裡。

自佔中起因政見不同已經跟他們有點面左左了,我一把口難敵衆口歪理,最近他們都一至遣責警察,我當然氣上心頭!

心靈距離越走越遠,兄弟如今還能聚在一起因為母親還在。

。。。。。。。。。。

發覺自己已經沒有能力把他們拉回來!回不到現實。

畢竟每個人都要花不少心力維繫家庭及發展工作事業之上。

糾結了幾年,我選擇放棄他們,其實大家除了血緣關係之外,什么都不是。

。。。。。。。。。。

明明跟老豆個姓,
不知道從何時起,
全家改了姓 ( 黃 )

。。。。。
。。。。。。。。。。

註:別誤會 姓氏歧視

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-27 12:23 AM 發表
今日睇完特首搞既對話,我認為無必要搞落去,暫停一下,等亂完之後再嚟過都吾遲。否則,就吾該將150席分兩部分抽籤(藍/黃絲)。技術上點做,佢哋自己諗。 ...
林鄭講野都唔掂
怕得罪曱甴
爭在未向曱甴say sorry
難為班警察做餐死

仲以為有咩公關妙計
勞師動眾一大輪
又係俾人鞭

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-9-27 01:00 AM 發表

林鄭講野都唔掂
怕得罪曱甴
難為班警察做餐死

仲以為有咩公關妙計
勞師動眾一大輪
又係俾人鞭
吾錯呀~
不過,搞一場就夠,吾好再搞,我擔心場外警察安全多d。大多吾癲吾腎既東西聚集怪叫,整到日日都好似7月14咁。特討厭。

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 12:58 AM 發表

。。。。。。。。。。

自佔中起因政見不同已經跟他們有點面左左了,我一把口難敵衆口歪理,最近他們都一至遣責警察,我當然氣上心頭!

。。。。。。。。。。

畢竟每個人 ...
改姓氏就慘咗少少
對啊…如果只系孤軍,我就會全身而退,但一有機會就會軍炸屋企最善良果個講道理,睇下有冇chance。您既經歷我都試過,只不過吾系表面上既政見,的確好難受。

而家事件就明刀明槍有人政見不同,甚至罵翻,中秋做節連飯都吾一齊食。但冇有怕,好彩今次非我一人,咁就先軟功,後再觀察,只要吾斷聯系就會有偈傾。未真正搬返大陸,仲有時間。吾太擔心。

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-9-26 11:51 PM 發表

其實而家中國形勢都係幾危機,中俄伊雖然似係聯盟但係俄伊都各懷鬼胎唔係十足可靠,而家美國係垂死一擊去圍堵中國,沿著一帶一路路線所經過嘅國家去圍堵中國,留意新聞都睇到呢排有同中國有關係嘅都先後出現國際問題,伊朗,巴基斯坦,中亞五國,印尼,南韓,日本等等,希望中國能夠順利突圍,今次係中美正式硬對硬時候,香港問題其實就相對變得相當渺小。 ...
正如中國武術博大精深,亞爺耍太極發揮得淋漓盡致,四兩撥千斤,以靜制動,來對抗西洋boxing。
終極一戰遲早都出現,我們小國民只能求蒼天佑我中華!

事情好似越來越大....

The Federal Reserve Bank of New York's strategy for dealing with an unruly repo market seems quite simple: just keep throwing money at the problem and hope it goes away.
Unfortunately, the bill for becalming short-term US dollar funding markets has escalated quickly, climbing to $US250 billion ($370.31 billion) with the latest upsizing of the Fed's intervention in this vital market.

https://www.afr.com/markets/equity-markets/fed-s-repo-man-has-a-us250bn-image-problem-20190926-p52v74

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2019-9-24 10:17 AM 發表

今次曱甴之亂, 將我既愛國情懷提昇至最高點, 仲明白阿爺點解對fb, Twitter, youtube, 教會設限制既用意同難處。 曱甴之亂雖然令香港一, 兩代新世代迷失, 恨中國, 但亦令期間清醒既香港人更了解阿爺, 提升愛國心,仲明白六四既處理, 更唔駛提大陸人有香港做反面教材, 更唔會上金主當。 金主今舖輸突。 ...
講得好好也導出我心聲

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-9-27 01:00 AM 發表

林鄭講野都唔掂
怕得罪曱甴
難為班警察做餐死

仲以為有咩公關妙計
勞師動眾一大輪
又係俾人鞭
特首林鄭在灣仔與曱甴一會,

是正面回應了曱甴,亦是官式行完每一步過程,

甚至在拖時間,拖出來的時間在部署繼后的行動。

其( 表現 )亦另到我們( 不能理解 ),

我只好( 理解 )為林鄭正在配合中央政府的( 戰略 ),為曱甴及其背后的力量保留火種。

我作為一個香港小市民,
或許不能理解祖國的宏觀策略。
。。。。。。。。。。

也許( 呀Q精神 )帶領我們度過難關

。。。
。。

引用:
原帖由 杜仲 於 2019-9-27 12:00 AM 發表

要同佢地APPLY 定直接去信用卡停? 我有 綠色和平
直接cut 信用卡過帳

引用:
原帖由 vwvvwwvvvwww 於 2019-9-27 12:58 AM 發表

。。。。。。。。。。

。。。。。。。。。。

畢竟每個人 ...
家庭不同政見
香港現在核心的兩句說話
你哋爭取的對我哋家庭工作無用
我哋依家有的,你哋佢哋唔會要
家庭和諧,社會和諧

引用:
原帖由 bbs16894168 於 2019-9-26 11:11 PM 發表

為何沒有提及921元朗黑衣人打中年人至頭破血流,沙田美心皇宮酒樓無差別打食客?是否以偏概全?
佢地最叻無視己方暴力
好似機場打人佢地又係冇提

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-9-27 06:30 發表

直接cut 信用卡過帳
自從今次之後,連本地教會背景NGO都一律唔捐

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-9-27 12:20 AM 發表

當然有,一定要關注長者的狀況
香港係而家啲中年人老年人辛苦建設番嚟, 所以會懂得珍惜, 啲冇腦廢青對香港冇任何貢獻, 真係當正自己係未來主人翁, 一個唔該攞香港嚟做籌碼玩自殘玩攬炒,自然令啲中老年人氣憤

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2019-9-27 08:23 AM 發表

自從今次之後,連本地教會背景NGO都一律唔捐
我連賣旗一見到教會都唔買, 因為佢地已經從整體捐獻中, 從教徒中拿了最大部分, 我只買東華那些.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]