• 瀏覽: 1,182,338
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 edith 於 2019-9-26 10:43 PM 發表

睇完個答問會,只得承認我地只係小眾異見人士,身邊大部份都崇港獨愛暴力嘅人,現更冇留戀香港嘅理由,只希望能得切逃離香港
有一樣野叫8/2定律,吾出聲既有80%,發癲既有20%。曱甴一直玩緊既戰略系,誰大誰惡誰正確。而家,响臉書既愛港主頁,曱甴把聲已經越來越弱,亦可能有國內朋友幫忙既助大個勢。而曱甴,現時淨系集中响政府及各大新聞網頁發聲,但開始冇咩鬧人同挑機。由此可見,佢哋形勢既變化。然而,因為佢哋收晒錢出鏡,上到街一開工就要按指令交貨,例如,要有市民受傷見血等等。

而警察方面,佢哋一定系終極目標,上星期有警察捉實暴徒吾放人,原來系已被暴徒插咗三刀。如果防暴衣物吾夠堅,就隨時送命。

身為一個正常既市民,首要系學識保護自己,先吾好增加警隊負擔。其他的,若果有能力就盡量參與。如果有人組織更好,例如合力報名參加對話,點點人數,不停宣傳去達致一定人數為目標,以便觀察或監察有是否有內鬼刻意選出黃絲名單參與對話等。

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-9-26 10:58 PM 發表

法治令香港成功
我心目中嘅香港核心價值『搵食,法治』,係我自幼睇tvb同 atv嘅體會。
以往香港人最愛諷刺大陸「窮,冇法治」,舊時跳難到香港或偷渡去香港嘅人都係為咗『搵食同法治』。
大根10年前定更早?開始吹「民主,自由,法治」,就知香港已走上不歸路

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-26 08:00 PM 發表
【19:12】第二名市民先問及,為何政府仍然不願意成立獨立委員會,她強調一國兩制已無法說服他們完整存在。她亦提及近月荃灣、元朗有市民被黑社會打,但市民投訴無門,是否認為律政司辦事不力,才讓香港人活在恐懼之中?

她指自己三十歲左右,從事金融業,過往沒有對政府不滿,但近日感心痛,心痛不是有人破壞基建,原來警方指鹿為馬,是否認為警方失信於民,她難相信警員打人卻指打「yellow object」,過往香 ...
為何沒有提及921元朗黑衣人打中年人至頭破血流,沙田美心皇宮酒樓無差別打食客?是否以偏概全?

至於朋友同事之間,我一點也不在乎。今日啱傾就傾多兩句,吾啱傾就收聲吾講。但如果有人夠膽挑戰我,我都吾會同佢客氣理論。最多理論完一次,我就以後吾(夠膽)再主動搵佢哋,想unfriend我就請隨便,但就吾好再走嚟騷擾我講佢既政治。

家人,無得妥協,要一個一個慢慢拉返埋嚟,盡量一個都不能少。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:06 PM 發表

有一樣野叫8/2定律,吾出聲既有80%,發癲既有20%。曱甴一直玩緊既戰略系,誰大誰惡誰正確。而家,响臉書既愛港主頁,曱甴把聲已經越來越弱,亦可能有國內朋友幫忙既助大個勢。而曱甴,現時淨系集中响政府及各大新聞網頁發聲,但開始冇咩鬧人同挑機。由此可見,佢哋形勢既變化。然而,因為佢哋收晒錢出鏡,上到街一開工就要按指令交貨,例如,要有市民受傷見血等等。

而警察方面,佢哋一定系終極目標,上星期有警 ...
其實這兩個幾月我係餐廳食飯,雖然隔離位都好少講暴亂野,但聽過四五次,都係話班暴亂友麻煩

所以8成人唔敢或費事出聲係真

而且今日陳四萬和陶X都同暴亂割蓆,你估佢地真係唔知大獲咩,不過問題係,阿爺有心玩下去,你地又如何

引用:
原帖由 風天小畜 於 2019-9-26 11:13 PM 發表

其實這兩個幾月我係餐廳食飯,雖然隔離位都好少講暴亂野,但聽過四五次,都係話班暴亂友麻煩

所以8成人唔敢或費事出聲係真

而且今日陳四萬和陶X都同暴亂割蓆,你估佢地真係唔知大獲咩,不過問題係,阿爺有心玩下去,你地又如何 ...
佢哋可能收到風,估計大慶後郁佢哋。尤其响葵涌隧道貼習主席張相响地下,鋪到半條路都系。即使吾出深圳防暴,阿爺大把辦法郁佢哋,仲要續隻捉玩完人間蒸發就夠晒氣氛。

引用:
原帖由 ckm 於 2019-9-26 11:00 PM 發表

係咩性格就做咩人,呢個情況預咗,仲有,藍絲講完隨時被起底,夠膽報名已經好有guts
因為呢場係不對稱嘅「戰爭」,違法就係對家嘅手段甚至係部分人嘅目的,我哋嘅目的係咩?手段係咩?我哋做好定位,集中力量投放落去。
藍人會唔會約埋同一時間去某個巴士站喺活動尾聲去搭巴士?對家逃跑時會否意外地俾人阻塞?一啲相對溫和又同時短暫聚集相對安全嘅行動,唔一定係唱歌嘅。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-9-26 10:47 PM 發表

樂施會,綠色和平,地球之友,捐咗好多年,佔中嗰陣cut哂
我仲記得當年樂思會公費叫雞

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-9-26 11:09 PM 發表

我心目中嘅香港核心價值『搵食,法治』,係我自幼睇tvb同 atv嘅體會。
以往香港人最愛諷刺大陸「窮,冇法治」,舊時跳難到香港或偷渡去香港嘅人都係為咗『搵食同法治』。
大根10年前定更早?開始吹「民主,自由,法治」,就知香港已走上不歸路 ...
我父母就系大型偷渡潮嚟香港既頭批人士。佢哋吾系為政治,因為跪玻璃批鬥時期,據我親自問過都吾系因為咁,逼使佢哋要走逃難。因為我老豆系大地主,富二代當然更加吾想走。

兩老真正偷渡嚟香港既原因,系因為天災失收冇糧食。所以,我發現,中國人真系好忍得,但冇得食就必定等死。未來,我相信此一幕會重現。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:17 PM 發表

佢哋可能收到風,估計大慶後郁佢哋。尤其响葵涌隧道貼習主席張相响地下,鋪到半條路都系。即使吾出深圳防暴,阿爺大把辦法郁佢哋,仲要續隻捉玩完人間蒸發就夠晒氣氛。 ...
張子強咁臭串都要收檔,搞到阿爺出手就後悔莫及

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-9-26 11:27 PM 發表

張子強咁臭串都要收檔,搞到阿爺出手就後悔莫及
系,對付一個已完,有幾難呢?

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:17 PM 發表

佢哋可能收到風,估計大慶後郁佢哋。尤其响葵涌隧道貼習主席張相响地下,鋪到半條路都系。即使吾出深圳防暴,阿爺大把辦法郁佢哋,仲要續隻捉玩完人間蒸發就夠晒氣氛。 ...
睇個勢,中央唔會出手了,等香港人自治,最後當然係變殘局跟住中央黎收拾殘局,唔一定要出兵先至贏到民心。人窮志氣自然短。中央底牌大把,唔需要再為一個沉淪社會出手,唔值得。

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2019-9-26 11:32 PM 發表

睇個勢,中央唔會出手了,等香港人自治,最後當然係變殘局跟住中央黎收拾殘局,唔一定要出兵先至贏到民心。人窮志氣自然短。中央底牌大把,唔需要再為一個沉淪社會出手,唔值得。 ...
都系果句,方法,大把。出兵?而家遠遠都未去到咁既級別。

引用:
原帖由 公園小OL 於 2019-9-26 11:12 PM 發表
至於朋友同事之間,我一點也不在乎。今日啱傾就傾多兩句,吾啱傾就收聲吾講。但如果有人夠膽挑戰我,我都吾會同佢客氣理論。最多理論完一次,我就以後吾(夠膽)再主動搵佢哋,想unfriend我就請隨便,但就吾好再走嚟騷擾我講佢既政治。

家人,無得妥協,要一個一個慢慢拉返埋嚟,盡量一個都不能少。 ...
還好我認識的十個九個半係藍,家人就除了個姪女係深黃,其他都係淺藍深藍,少好多紛爭。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]