• 瀏覽: 1,181,597
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-9-23 03:09 PM 發表

港鐵列車緊急出口不上鎖 有指示教開門
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151217/bkn-20151217183259880-1217_00822_001_cn.html

示威者闖列車快閃開逃生門 港鐵東涌線受阻50分鐘 車長:行車開啟會急煞
https://news.mingpao.com/pns/要聞 ...
原來有指示⋯我柒左添

引用:
原帖由 stanleyckc 於 2019-9-23 03:42 PM 發表

Sorry!我真係無留意到!
我都係,一年都唔知有無一次坐車頭車尾

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-24 07:50 AM 發表

背後金主想借香港搞亂中國計劃完全失敗

唔好話中國新一兩代年輕人
好多人可能一生人最愛國就係現時
包括我自己
今次曱甴之亂, 將我既愛國情懷提昇至最高點, 仲明白阿爺點解對fb, Twitter, youtube, 教會設限制既用意同難處。 曱甴之亂雖然令香港一, 兩代新世代迷失, 恨中國, 但亦令期間清醒既香港人更了解阿爺, 提升愛國心,仲明白六四既處理, 更唔駛提大陸人有香港做反面教材, 更唔會上金主當。 金主今舖輸突。

引用:
原帖由 kpophk 於 2019-9-24 12:40 AM 發表
慢鏡 支野仲fing fing下...同識發光....一定唔係隻腳
https://www.youtube.com/watch?v=vnNbmEnGdPc
呢段再清啲,我睇左好多次,似係個阿sir跪低,佢膊頭支長槍fing左向前,而且支槍頭有電筒
https://youtu.be/i_cRb89BzCI

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2019-9-24 10:17 AM 發表

今次曱甴之亂, 將我既愛國情懷提昇至最高點, 仲明白阿爺點解對fb, Twitter, youtube, 教會設限制既用意同難處。 曱甴之亂雖然令香港一, 兩代新世代迷失, 恨中國, 但亦令期間清醒既香港人更了解阿爺, 提升愛國心,仲明白六四既處理, 更唔駛提大陸人有香港做反面教材, 更唔會上金主當。 金主今舖輸突。 ...
班人終極目標是在中國行顏色革命分裂中國,但明顯今次背道而馳!在中國攪,難道大大大大提升!今步棋讓了一少步,但殺了一個大忍患

引用:
原帖由 菠蘿包2018 於 2019-9-24 10:17 AM 發表

今次曱甴之亂, 將我既愛國情懷提昇至最高點, 仲明白阿爺點解對fb, Twitter, youtube, 教會設限制既用意同難處。 曱甴之亂雖然令香港一, 兩代新世代迷失, 恨中國, 但亦令期間清醒既香港人更了解阿爺, 提升愛國心,仲明白六四既處理, 更唔駛提大陸人有香港做反面教材, 更唔會上金主當。 金主今舖輸突。 ...
對,本來都唔知自己愛國,只係一直認同自己係中國人,自少識唱國歌,唔抗拒中國和共產黨,但你問我愛唔愛國真係唔識答;如果唔係今次曱甴之亂,我都唔知自己咁愛國!

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-24 09:29 AM 發表
沙漠一單糊裡糊塗的攻擊,叫所有高科技武器無地自容,跳蚤就和大家分享宜家的情況,不知要笑還是要哭

跳蚤 37分鐘前
沙漠的坑越挖越大,伊駱駝不死不休的糾纏,在一個月黑風高夜狗大戶的油田又被爆菊,(跳蚤一般用了月黑風高這個詞,那基本就是在描述地主,難道油田是地主幹的嗎?)公說公有理婆說婆有理的事最糾結了,誰幹的不重要,重要的是看這幾個坑裡的貨想幹啥?
大毛:走過路過不 ...
大毛同狗大戶係指邊個?

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2019-9-24 10:53 AM 發表

大毛同狗大戶係指邊個?
大毛 : 俄羅斯
狗大戶 : 沙地

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-9-24 10:57 AM 發表

大毛 : 俄羅斯
狗大戶 : 沙地
我以為伊駱駝係沙地添

引用:
原帖由 路過的閑人 於 2019-9-24 11:05 發表

我以為伊駱駝係沙地添
伊駱駝應該=伊朗

引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-24 10:51 AM 發表

對,本來都唔知自己愛國,只係一直認同自己係中國人,自少識唱國歌,唔抗拒中國和共產黨,但你問我愛唔愛國真係唔識答;如果唔係今次曱甴之亂,我都唔知自己咁愛國! ...
依家講黎講去都係講愛國。內地其實有其他黨派架,只係極少數。
再講啦,大家以為中共真係傻架咩,你係愛黨定係愛黨背後既資源,班領導點會唔知。所以港澳地區一直講既係愛國愛港/愛澳。你連自己既國家同成長地方都唔愛惜愛護,你話愛黨邊個信喎!好似建制咁,咪一直打住愛國旗號搵著數,遇事就縮。佢地羅左阿爺著數,擔鄧坐係建制呢個位就預左某日要盡返義務。我當初睇完田二五個窮富翁大作戰都以為佢係真心為民,依家睇黎佢既為民既前提係背叛國家尊嚴同局勢囉。講到尾咪就係怕自己根本利益被波及。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-9-24 12:06 PM 發表

依家講黎講去都係講愛國。內地其實有其他黨派架,只係極少數。
真係唔知,請問有乜其他黨派?

[quote]原帖由 Gabbe 於 2019-9-24 12:11 PM 發表

真係唔知,請問有乜其他黨派? [/quote]

呢個係我馬交fd講架。佢話佢讀書戈陣,教授已經話佢地知大陸係有其他黨派,只係執政既永遠唔到呢d黨派做,因為呢d黨派係無「軍權」,而且人數極少。

引用:
原帖由 SKY2019 於 2019-9-24 08:33 AM 發表
丹麥銀行推罕有負利率按揭

(星島日報報道)環球息率低企,丹麥第三大銀行日德蘭銀行(Jyske Bank)推出罕見的負利率按揭,以年息負零點五厘(0.5%)向房屋業主批出十年貸款。

這種年利率負零點五厘、還款期十年的按揭貸款,借款人仍然要每月還款,但尚欠款額每月減少的幅度,大於借款人每月的還款額。許多人看見負利率都大感疑惑,紛紛向銀行查詢。銀行推出負利率貸款的原因 ...
全世界都開始玩負利率
係咪預期會出現經濟學所講既流動性陷阱?
即係無論印幾多錢都比人收埋晒唔洗唔肯用,整體經濟出現嚴重通縮,貨幣政策,財政政策失效,經濟體系無法運行?

引用:
原帖由 Gabbe 於 2019-9-24 12:11 PM 發表

真係唔知,請問有乜其他黨派?
中國內地有其他黨派嗎?
我來答
深藍色的貓貓1
來自百度知道認證團隊 2018-09-15
有,中華人民共和國的政黨有中國共產黨和被統稱為民主黨派的八個參政黨派(它們分別是:中國國民黨革命委員會、中國民主同盟、中國民主建國會、中國民主促進會、中國農工民主黨、中國致公黨、九三學社、台灣民主自治同盟)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]