• 瀏覽: 1,182,325
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 wsp 於 2019-9-9 10:46 PM 發表
點解好似冇乜人評論誠哥尋日嘅發言?
個人覺得有值得細味之處
誠哥叫年輕人"體諒大局"
究竟係如何去"體諒"點樣嘅"大局"?
又叫"執政者"對"未來主人翁""網開一面"
點解以年齡區分?
而不是不同意見/政見人士求同存異取得共識拋開分歧?
用''網開一面"一詞即係肯定年輕人做錯
但有借得體諒之處
究竟誠哥如何解讀今次的顏色革命? ...
李生呢啲說話,其實就係“亂可以平,但對香港深度改革不能有”嘅心理反映!

可以話,香港嘅資本利益集團入邊,冇人想中央落來香港展開大清潔運動。但係,隨住暴動升級,擺响佢地面前就兩條路:1)繼續暴動升級直至中央來港大清潔,或 2)令暴力活動適可而止,响中國政府行動之前,了結動亂!

即然中國政府已經主動後撤,變相助長香港動亂嘅升級,咁樣一來,香港資本利益集團,就俾中國夾住咗,上又唔係,落又唔係!

頭先話香港雖然有暴徒暴動,但地鐵運輸仍然順暢,其實反映嘅,就係香港資本利益集團,唔想自己嘅實際利益受到衝擊,所以落咗死命令俾班曱甴,唔準佢地破壞地鐵操作系統!所以先會有曱甴進入控制室,都唔破壞地鐵運輸操作系統嘅怪現象!

之前已經講過,西方在香港,其實利益相當重大,佢地根本就唔想自己嘅利益受到損害,先會維持星期一至五大家返工搵錢嘅格局!之所以玩“暴動”,本來係想“奪取管治權”,如果唔成功,又可以攞來當籌碼,同中央政府講數!

點知中央企硬,香港資本利益集團一無所得,仲被迫將暴力升級。但係咁樣落去,一定會導致中央出手,全面洗牌,咁樣就正如李生所講:對大家都唔好嘍!

為咗解困,美國國會議員都及時出手,話要立條爛鬼法案,制裁中國或香港官員。呢啲叫靠嚇!

美國人嘅手法,就係搞唔掂中國,都要諗辦法逼香港政府自己退讓!

李生呢句“執政者要對未來主人翁網開一面”,講到尾,就係要香港政府唔要法治,唔要原則,放生所有暴徒!

當然,我地更加可以將李生呢句“網開一面”,當成佢對香港政府開出嘅“平亂”嘅條件!

可能咩?係咪想用美國立法制裁香港,去兇香港政府?係咪想用”唔同意對未來主人翁網開一面就準備全香港癱瘓”去要脅香港政府???

李生呢番說話,點解唔响7月就講?點解要等到中央港澳辦第四次新聞發佈會後先來講?

李生退而不休,真係辛苦哂!
…………………………………………………………………

其實李生知唔知“黃台之瓜”係點死㗎?

瓜,代表唐高宗子嗣,李賢慨嘆自己變成一粒任人採摘嘅瓜!咁又係邊個令佢變成咁樣嘅一粒瓜先?

李賢作得呢首詩,已經可以睇到佢自己身不由己嘅悲慘命運!佢阿哥李弘又係點死㗎?咪又係一個任人採摘嘅瓜!

一個又一個任人採摘嘅瓜,請問,啲瓜可以決定到自己嘅命運咩?

武則天係實權者,另一邊係無時無刻想奪權嘅李唐宗親,成日都要搵最接近武則天嘅李弘、李賢去幫手鬥倒武則天,完全就無理過呢兩個瓜嘅死活。啲瓜死完一個又一個,點解到最後,反而全部變成武則天嘅錯???

李生講得出“黃台之瓜”,咁不如話俾大家知,係邊個想利用呢個“黃台之瓜”,去達到奪權嘅目的???唔通,想奪權嘅一出聲,在位嘅就要乖乖地讓位,咁先叫做啱???

拜託啦李生,明知李弘、李賢係點死嘅,就講俾大家知啦!

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-10 12:18 AM 發表

說好的金融中心呢
可能有一日會停工
HSBC 就系一二戰時,香港區既服務都系全面關閉,留番大中華區有營業。(搵吾返個鏈接,日後再貼上參考)

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-10 12:55 AM 發表

李生呢啲說話,其實就係“亂可以平,但對香港深度改革不能有”嘅心理反映!

可以話,香港嘅資本利益集團入邊,冇人想中央落來香港展開大清潔運動。但係,隨住暴動升級,擺响佢地面前就兩條路:1)繼續暴動升級直至中央來港大清潔,或 2)令暴力活動適可而止,响中國政府行動之前,了結動亂!

即然中國政府已經主動後撤,變相助長香港動亂嘅升級,咁樣一來,香港資本利益集團,就俾中國夾住 ...

引用:
原帖由 孺子牛 於 2019-9-10 12:55 AM 發表

即然中國政府已經主動後撤,變相助長香港動亂嘅升級,咁樣一來,香港資本利益集團,就俾中國夾住 ...
嘩,講晒我心裡但表達吾到既說話。李生一開聲,我就好覺得“無私顯見私”

一從大地起風雷,便有精生白骨堆。僧是愚氓猶可訓,妖為鬼蜮必成災。
金猴奮起千鈞棒,玉宇澄清萬里埃。今日歡呼孫大聖,只緣妖霧又重來。

食齋不如講正話,好學的李首富,讀下太祖這首詩也是你們地產黨的未來

引用:
原帖由 zamora 於 2019-9-9 06:41 PM 發表
大台引路透爆料剛報, 沙特阿美好大機會去日本上市.......日本真係悶聲發大財囉......
其實阿美有乜好
石油越來越多代替品
唔通將來副產品有價

引用:
原帖由 2015627 於 2019-9-10 04:57 AM 發表
其實阿美有乜好
石油越來越多代替品
唔通將來副產品有價
阿美旨在吸資金嘛....特別對老美而言, 吸多啲水, 攪大股值, 攪大美市, 咁咪話俾全世界知美國經濟強勁, 多用美元消費, 冇事嘅......

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-9-10 12:09 AM 發表

我啲U盾已經到期
有啲要去分行先開得返
請問而家大額轉帳仲係咪要用U盾先得
定可以用手機app已經得
我個間唔知點解會咁
每次交易都問你用唔用U盾
唔用就可以直接用密碼
咁個U盾唔知有乜用

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]