• 瀏覽: 711,179
  • 回覆: 7,531
  • 追帖: 273
+537
一個外國人係香港採訪普通香港市民, 有間茶餐廳會送免費奶茶比警察

source: 採訪香港6個不同職業的普通市民,他們如何應對混亂?
https://www.youtube.com/watch?v=yiMlhjfG2g8

引用:
原帖由 alibabala 於 2019-9-8 10:43 PM 發表

理解、整日生活在誠惶誠恐的環境中,難免悲觀、
但我覺得阿爺就算想給港人一個教訓、
亦或者是給國內外上課、也是有底線的、
也許是缺少一個導火索、或者是時機未到、
這次事件讓國人看清了香港並未回歸的事實、
正是20年前埋下的禍根種出來的惡果、
我相信阿爺出手之日,必會斬草除根、
絕不會單純的解決暴亂問題、
信心 一定要有、人身安全 更要注意。
阿爺在香港和台灣問題上一直很敏感 ...
咁我到底欠咗阿爺乜嘢,欠咗香港乜嘢,欠咗班曱甴乜嘢?到底有冇人可以答到我?定係只係因為我係中國人,我係香港人,我生活响香港,所以我每日出街要擔驚受怕係我抵死我活該?

我感覺班曱甴將會錯手殺錯人.....
港鐵1名職員受傷送院 中環站明早能否重開未定

港鐵晚上發稿,嚴厲譴責激進示威者今日(8日)在多個車站惡意破壞,甚至於中環站出入口蓄意縱火,並指一名港鐵員工在中環站J出入口(近昃臣道)執行車站職務時遭示威者投擲的硬物擊中擦傷,已由同事陪同往醫院治理。

對於示威者的行為威脅到乘客及港鐵員工的安全,令同事受傷,港鐵表示強烈憤慨,並強調絕不容忍此等暴力行為,指示威者的惡意行為除了嚴重影響市民日常出行,亦可能構成嚴重罪行及違反法庭頒布的禁制令,已就事件報警,必定會嚴正跟進及保留追究權利。

直至今晚9時,中環、金鐘、灣仔及天后等車站的設施均受到示威者大肆破壞,包括出入口和車站大堂設施、扶手電梯等,其中中環站及灣仔站需暫時關閉,相關鐵路線亦不停這兩個車站。相關車站,特別是受到嚴重破壞的中環站,能否於明早(9日)重開,需視乎設施的損毀程度及港鐵工程人員的維修進度。https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20190908/bkn-20190908222249492-0908_00822_001.html

引用:
原帖由 perrin 於 2019-9-8 10:42 PM 發表

咁睇佢地D出選囗號應該知系乜人
口號只係創出嚟,有建制就投建制,無建制就先考慮素人。絕對放棄任何泛狗派。

班X登曱甴精神失常又疑神疑鬼

引用:
原帖由 ET0101 於 2019-9-8 10:39 PM 發表

食碗面返碗底的表表者,比曱甴更賤格。

引用:
原帖由 chungkingpun 於 2019-9-8 10:44 PM 發表

一樣 師兄也是南區人?
沙田, 可能尋晚比人拉晒

引用:
原帖由 PhotoEE 於 2019-9-8 10:26 PM 發表

盧寵茂院長:
“香港有一批很奇怪的人~

自以為是英國人;可是卻住在香港。
自以為是英僑民;可有半數以上是英文盲。
不認自己是中國人;卻說得一口流利的家鄉話。

想當英國人,英國不承認。
想當海外英僑民;英國認為他們瘋了。
他們不想當中國人;中國卻把他們當同胞。

英國人殖民香港;他們不敢吭聲。
英國人利用香港搞鴉片;他們心甘情願。
中國人 ...
說得全中

引用:
原帖由 clinph 於 2019-9-8 10:44 PM 發表

明知有危險地方都要去,無為子女做足安全措施, 如果兒童真係因為咁而受傷, 就可以撿控, 爭在律政司肯唔肯提出. 外國有案例
個細路同佢老豆老母都唔介意,唔到我哋啲路人甲出聲啦

引用:
原帖由 艾萊尤利斯 於 2019-9-8 10:47 PM 發表

港鐵晚上發稿,嚴厲譴責激進示威者今日(8日)在多個車站惡意破壞,甚至於中環站出入口蓄意縱火,並指一名港鐵員工在中環站J出入口(近昃臣道)執行車站職務時遭示威者投擲的硬物擊中擦傷,已由同事陪同往醫院治理。

對於示威者的行為威脅到乘客及港鐵員工的安全,令同事受傷,港鐵表示強烈憤慨,並強調絕不容忍此等暴力行 ...
港島東區最多黃人。自食其力啦

引用:
原帖由 艾萊尤利斯 於 2019-9-8 10:47 PM 發表

對於示威者的行為威脅到乘客及港鐵員工的安全,令同事受傷,港鐵表示強烈憤慨,並強調絕不容忍此等暴力行 ...
希望港鐵黃人員工.知道暴徒為何物

引用:
原帖由 ypcathychung 於 2019-9-8 06:04 PM 發表
就當我唔識死,黑衫攞雪糕筒堵路,我係佢走後把雪糕筒移開,過程沒人幫,但我之後覺得被人跟住,幸好今天跑馬,我行咗入投注站躲避。
師姐你真係要小心

引用:
原帖由 carloswkw 於 2019-9-8 10:15 PM 發表

師兄,認真的,有50%以上。醫護,商家,公務員,學校,怪獸家長,教會,律司相關團體等等,我剛才在灣仔,企在街上的市民大部份係支持班人。我也很失望,但要知真相,否則會不知情況。 ...
呢d情況到夜晚都重係有暴亂區既街上,唔係曱由都係黃色物體啦,正常人同居民一早走頭避開唔會留底

引用:
原帖由 33Chris 於 2019-9-8 10:48 PM 發表

沙田, 可能尋晚比人拉晒
天水圍叫了3分鐘。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]