• 瀏覽: 1,182,335
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-29 05:10 PM 發表

馬兄是筆誤了吧,美債怎會負利率,世上那有問人借錢,債主要給利息的事,存款才有負利率.
德國債已是負利率

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-8-29 05:43 PM 發表

德國債已是負利率
在下已認錯了>"<

我記得是發行時0利率.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-29 05:13 PM 發表

德國是0吧.不是負.

是在下記錯,發行是0.後來對前景擔心的人多,開始搶,搞到是負.

沒對債息關心,在下認錯.
在in???ting.com可以搜到
現時德國,法國,日本的10年期國債都是負利率

其實可以理解
等如大家買硬嘢一樣
不過債券比硬嘢更加保險
硬嘢有機會升債券都有機會升
但係跌嘅時候
債券只要你揸到maturity
基本上就可以保底
完全有數得計

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-29 05:45 PM 發表

在下已認錯了>"<

我記得是發行時0利率.
不好意思
各位回到好快
原來樓上已回了😅

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-29 02:48 PM 發表

佢有無俾人打,我無感,最近能夠叫我真正唔開心的事就係香港教會。無論天主教基督教信義宗路得宗救恩派或靈恩派,全部跟從左宜個人妖,跟從者還有一群德高望重的教會領袖,真係香港教會成魔之路。自己宜家係相信有神,已經唔係 church goer 好耐,亦接受唔同宗教思想同神的觀念,但個人都算係系教會長大,今次叫我徹底地同香港邪教斷絕關係,但真係有 d 唔開心。 ...
又要偽旗又要錫身,淫渣杰咁搞笑㗎?

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-29 05:45 PM 發表

THX師兄,在下一直只間中看看老美幾時爆,德,法,日沒怎關心XD

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-29 04:13 PM 發表

我睇親佢嘅文字都覺得佢講咗好多「point」, 但又唔知點解唔入腦,佢呢種表達方法好似曾經喺某啲地方見過,俾我嘅感受係唔舒服,我好似俾人遊說緊,我冇知識質疑佢嘅論點,唯有靠感覺。 ...
睇左k兄既po兩年,包括其他師兄姐既資訊,本人從小亦一向有閱讀既習慣,但嗰位54兄寫既野,用詞文法古怪,講既論點又難連接,一句講明:就係難以理解,可能我未夠道行

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-29 05:45 PM 發表

其實可以理解
等如大家買硬嘢一樣
不過債券比硬嘢更加保險
硬嘢有機會升債券都有機會升
但係跌嘅時候
債券只要你揸到maturity
基本上就可以保底
完全有數得計 ...
你點知個仆街正苦唔會爆廠?唔會執粒?

何寶今俾左二個視頻,都係十分精彩,第一套係會幫大家重温中美之戰的前世今生。
第二套同大家荷苞有關,佢估阿爺幾時沽美債。
有時間自己睇睇!

https://www.youtube.com/watch?v=a3DmHYhTQEY
【金融揭秘】分析為何中美貿易關稅戦不會完?何謂希德底特陷阱?

https://www.youtube.com/watch?v=281r2d2JPtw&amp;t=328s
【金融揭秘】為何估計中央將沽美國國債?除暴安良警察天職

引用:
原帖由 scottiehong 於 2019-8-29 05:55 PM 發表

你點知個仆街正苦唔會爆廠?唔會執粒?
如果政府爆廠執笠
咁就攬住一齊死
根本係冇得救

所以買硬嘢和買債券根本係唔同思路
買硬嘢係預算喺最壞嘅情況之下
極限生存嘅一種資本
投資只係副作用

而買負利率嘅債券
基本上係一種博大霧嘅投資
完全冇喺極限生存下維持基本生活嘅作用
我老豆叫呢啲做"勒住羅友吊頸"

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-29 05:32 PM 發表

絕無筆誤,日本已經負了三四年了。自己 google 一下,這里不詳解了。
呢度有個arguable嘅問題,諗極唔明,大家畀D意見
歐州同日本攪負利率,係要壓低匯率,趕走油脂;老美十年債玩到負利率,係央行行為,定係市場行為?作為risk-free benchmark,咁玩法對所有fix income計價衍生商品,有幾大衝擊?

呢個問題嘅答案,會導致老美會出現通縮,定係超通

引用:
原帖由 wsp 於 2019-8-29 05:59 PM 發表

如果政府爆廠執笠
咁就攬住一齊死
根本係冇得救

所以買硬嘢和買債券根本係唔同思路
買硬嘢係預算喺最壞嘅情況之下
極限生存嘅一種資本
投資只係副作用

而買負利率嘅債券 
基本上係一種博大霧嘅投資
完全冇喺極限生存下維持基本生活嘅作用 ...
所以我一直都講緊,硬野唔係投資,係保命囉。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]