• 瀏覽: 1,182,410
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-8-29 01:19 PM 發表 

黑記叫交代就交代咩,真系以為第四權??

打仗時候,戰地記者都不知道死幾多,比面你就五射你,射死無怨

非常時期,記者都沒面比,最勁米得部cam和一支筆 ...
Robert Capa:如果你的相片不夠好,那是因為你不夠近。

“If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough,” Robert Capa 

http://www.axtoutiao.com/v192335

有關美國過去40年貨幣政策可參考上述文章。

回說歐央行,德拉吉並稱正研究採取何種舉措,減輕負利率帶來的副作用。歐央行於2014年實施存款負利率來抵禦通縮威脅,意味歐元區銀行將自身多餘現金安全存放在央行時,要付錢給後者,此舉雖能提振經濟,但會損及銀行貸款及利潤。如今若歐央行推遲加息,銀行業勢繼續遭殃。

路透引述消息人士透露,歐央行正考慮的一種緩解措施是分級存款安排,即金融機構存放在央行的部分準備金被豁免負利率,進而銀行免受至少部分維持過剩流動性的額外成本。目前全球有5間央行實施負利率,當中,日本、瑞士和丹麥都執行分級利率,只有歐央行和瑞典採用統一利率。
https://inews.hket.com/article/2310244/全球邁入新寬鬆週期  歐央如何紓銀行壓力?

本人實在難以理解,明明係學過,運用所學
本身係啱居然有人覺得係唔啱?

附件

IMG_20190829_170324.jpg(521.19 KB)

引用:
原帖由 singsingcat 於 2019-8-29 01:57 PM 發表

唔識真係唔好亂噏,呢段野啱D唔啱D,基本上大部份都錯,spagetti咁撈亂哂,都唔識點改正你
你不如查下乜野係流動性,係市場定央行driven,息率點運作,金本位同改革開放歷史先出post啦,唔識都唔好亂抄 ...
佢第一段話負利率是因為市場出現過盛嘅流動性,無人借錢,已經係錯到9彩,完全反轉嚟講。

呢條友係我果邊已經block咗,經常講d似是而非嘅嘢,跟佢思路肯定走火入魔。

引用:
原帖由 nikkorlee 於 2019-8-29 02:30 PM 發表

咩人講就系真理??

你講一句系你聖旨??

認你就是記者,不認你就是暴徒

記者有咩法定權力?警察有

阻差辦公系罪

阻記者採訪,五好意思,我沒聽過尼條罪 ...
我唔係記者,我只係一個痛恨黑妓嘅攝影愛好者。

剛聽新聞人妖比人打

引用:
原帖由 wong123321 於 2019-8-29 02:36 PM 發表
剛聽新聞人妖比人打
佢有無俾人打,我無感,最近能夠叫我真正唔開心的事就係香港教會。無論天主教基督教信義宗路得宗救恩派或靈恩派,全部跟從左宜個人妖,跟從者還有一群德高望重的教會領袖,真係香港教會成魔之路。自己宜家係相信有神,已經唔係 church goer 好耐,亦接受唔同宗教思想同神的觀念,但個人都算係系教會長大,今次叫我徹底地同香港邪教斷絕關係,但真係有 d 唔開心。

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-8-29 02:08 PM 發表

Robert Capa:如果你的相片不夠好,那是因為你不夠近。

“If your pictures aren’t good enough, you’re not close enough,” Robert Capa
點睛之帖

引用:
原帖由 G36 於 2019-8-29 12:45 PM 發表

插一插咀,賣金在銀行眼中係雞肋,利錢小,aml同kyc又麻煩(所以一定要用戶口過數先買得)。

所以同保險箱業務一樣,hea 做而已.
應該係,遲吓唔知會唔會索性唔做,。

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-29 02:48 PM 發表

佢有無俾人打,我無感,最近能夠叫我真正唔開心的事就係香港教會。無論天主教基督教信義宗路得宗救恩派或靈恩派,全部跟從左宜個人妖,跟從者還有一群德高望重的教會領袖,真係香港教會成魔之路。自己宜家係相信有神,已經唔係 church goer 好耐,亦接受唔同宗教思想同神的觀念,但個人都算係系教會長大,今次叫我徹底地同香港邪教斷絕關係,但真係有 d 唔開心。 ...
香港最大既基督教會仍然比較理性

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-29 01:56 PM 發表

我唔識,不過 scotiehong 好似講過,你問問佢!
知道,謝謝

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-8-29 01:18 PM 發表

所以今次一定要治標,把所有阻礙香港發展的人,全部處理。
好想見倒 不過 呢個系唔完美嘅骨感世界
擺幾條機關槍 掃低果二百幻反中仆街? 定系學民主選舉選出尼嘅 希特拉政府咁 玩毒氣室? 唔好忘記 仲有五百萬企鵝 隨時行出尼反中 剩低D零頭 只有一部份去撐警 咁我國我族 乜野地位呢? 有冇人理吓?
想老共幫手擺好晒個台 D上等香港人就坐喺度印印腳 指天督地 要呢樣要果樣 憑乜L? 憑天賜磨?

等多幾年啦

引用:
原帖由 一生冇求 於 2019-8-29 01:48 PM 發表

馬兄,請問在國內中銀買中銀9999的金條如何?
只知國內金的純色與香港有差異,稍低; 其他因素自己考慮。

引用:
原帖由 bbbababb 於 2019-8-29 02:58 PM 發表

香港最大既基督教會仍然比較理性
唔想影響人,所以我系度第一次講,亦系最後一次。我六歲返基督第一大長老宗教會,基本上宜家各大宗派的領袖我都認識,我今次的結論唔係因為一個人一件事,而係經過二十年爭扎的結論。無論點,係我個人的結論,和你無關,每人同神或 moon 姐所講的 game master 關係唔同,你繼續探索你的路吧!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]