• 瀏覽: 1,182,405
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 11:40 PM 發表

港英時代EPA, 1949年大量資本外逃流入香港加上韓戰做就香港輕工業及金融發展。
考試答案亦如此,黃師有無咁大發揮空間呢?

今時今日重有無學生,重記得港英年代的教材,去留意董建華同林鄭祖籍舟山,而梁振英祖籍山東,去留意香港移民歷史呢一幕呢?

歷史科考晚清抵不過列強而多年無法趨生工業革命,標準答案就係高度平衡陷阱,其他野點吹都係無分,黃師亦無法發揮。
如同香港體制, ...
又一推似是而非既道理,你簡單咁講廢通識黃師繼續教!

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-27 11:40 PM 發表

係呀, 千祈唔好過份自大而睇小對手。 美國製造混亂去摧毀一達地方、國家, 除咗係專業級別之外, 仲係世界number one! 呢一場硬仗, 中共同所有中國人(自覺係中國人)都會盡力去打, 但絕對係一場苦戰。 ...
我沒有足夠的智慧去明白高手的棋局, 但可以以中國的香港人身分支持中國. 香港每個人都受今次的苦, 但起碼知道今次的苦果是老美送給我們, 希望多些香港人明白, 一起支持自己的國家, 打佢老美.

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 11:49 PM 發表
教育係潛移默化,黃師點教都好,內容就係咁。

如同香港人遊山東,幾乎必遊大明湖,而最重要原因係當年中文要考試有印象,而不在於大明湖係咪值得一遊。

理得當年90年代黃師點吹,當日學生唔會斷左同中國文化地理之根。 ...
黃師繼續教,繼續潛移黃化

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-27 10:29 PM 發表

伊藤套漩渦睇到禾發惡夢真係未試過.大大話話都睇過幾千本漫畫唯一唔敢番睇
剛睇完,畫面及劇情都冇乜張力,唔覺恐怖喎......

引用:
原帖由 whc4106 於 2019-8-27 11:50 PM 發表

又一推似是而非既道理,你簡單咁講廢通識黃師繼續教!
黃師一直存在,變化係咩呢?

課程(改革)中文無範文,變番有少量範文,原因係無範文學生連中文作文都唔識寫,閱讀理解能力低下,幾乎斷左同中國文化的溝通。

今時今日都重有人去昆明去圓通山,即使作者文革比人整黃師會放大,大明湖梁容若又係政治等,都改變不了香港一代人對知道濟南有大明湖呢個地方

根本問題係,黃師如果必然存在,咁點樣可以等學生盡可能通過考核而牢固基本在為中國人的概念,而唔係得整一科吹水科比黃師無限制咁發揮。

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-8-27 11:52 PM 發表

我沒有足夠的智慧去明白高手的棋局, 但可以以中國的香港人身分支持中國. 香港每個人都受今次的苦, 但起碼知道今次的苦果是老美送給我們, 希望多些香港人明白, 一起支持自己的國家, 打佢老美. ...
個人覺得唔一定要愛國但只少尊重自己國家,美國出到聲講香港關貿易戰事,大家應該齊心抗外先,內事可以其後處理,可惜好多人唔明!
我始終認為有部份黃絲真心想香港好但被人利用了

引用:
原帖由 zzzdd 於 27/8/2019 12:01 發表
其實林鄭唔出手(要警察厲行執法),同中央既理由咪一樣,無民意基礎,好似811,叫做落力拉人,第二日即刻大棚人死落機場(仲要係星期一),法不責眾呀~
都覺得唯有樓股齊仆街,倒閉潮,失業潮...牽連到普羅大眾想平常生活都不能時,才有機會民意逆轉呀,因為而家仲有一大堆人覺得好煩唔想睇唔想理,只繼續生活,去下旅行散心...一眾廣大黃絲人工作家庭影響亦甚微,當警察一有"行差踏錯"就蜂擁而出,自身感覺非常良好 ...
認同。等同文化大革命,香港人要當失去好多甚至失去一切後,先由一日學識「珍惜」兩個字。

但喺現時嘅起底文化同隨意圍毆唔洗負責嘅情況下,市民確實無力。試諗吓,坐地鐵有曱甴頂住度門, 一腳踢佢出去,已經知道假髮人只會判踢人嘅傷人,同時保護阻人嗰個,市民無力感更強。

所以唯有實施緊急法,等林鄭可以獨裁地做晒應做嘅嘢,一般市民先夠膽出嚟。

不過對林鄭不予厚望,實會放生好多人,甚至繼續同泛民/年青人大和解。

教師9成黃
尤其40樓下

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 11:49 PM 發表
教育係潛移默化,黃師點教都好,內容就係咁。

如同香港人遊山東,幾乎必遊大明湖,而最重要原因係當年中文要考試有印象,而不在於大明湖係咪值得一遊。

理得當年90年代黃師點吹,當日學生唔會斷左同中國文化地理之根。 ...
我在港英時代,讀中三的中國歷史,著本內容及錁程提中共的二萬伍千里長征,但老師一開口就說出共產童是被打到四處走。你說是否有錁程就可以人解決教師的取向?

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 11:58 PM 發表

黃師一直存在,變化係咩呢?

課程(改革)中文無範文,變番有少量範文,原因係無範文學生連中文作文都唔識寫,閱讀理解能力低下,幾乎斷左同中國文化的溝通。

今時今日都重有人去昆明去圓通山,即使作者文革比人整黃師會放大,大明湖梁容若又係政治等,都改變不了香港一代人對知道濟南有大明湖呢個地方

根本問題係,黃師如果必然存在,咁點樣可以等學生盡可能通過考核而牢固基本在為中國人的概念,而 ...
點解黃師要必然存在?一大推文字,無解決過黃師可以繼續潛移黃化問題

邊有算得咁仔細,神仙咩。農曆八月十五開始,必有異動,錢財被劫,反而老美今年有得財之象。老美最快要2022年先開機印錢。

配合今日既擬似緊急法,港匯夜晚偷偷地去到7.847。當去到7.85,就似乎有機衝擊聯匯。小金金升十幾蚊,10年美債息又跌,地球似乎真係好危險,有得去火星我都想去。有時諗,香港算係全球安全城市10名內,突然變成抽筋城市,晚晚準時10點就聽到有人抽筋大叫時伐革命,我地適逢其會,又睇到高手過招,每日好似啲老坑咁圍埋睇人捉棋,有時對棋局心領神會都會占占自喜,係恐懼中都有一份樂趣。
阿爺既棋局,行佐好遠了,席中不乏古三式高手,知天命通戰術,講真真係無得輸。我自己估計未來,阿爺講過人類命運共同體,阿爺發展5知,未來大量工種智能化,人手減少,全球人口亦會減少(2022?),自然環境會增加,達致人類同自然生態可持續,呢啲就係人類命運共同體,每個人既責任係大數據下適度調控,限制個人一啲自由度,但又有責任咁讓一代代延續下去。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-27 10:25 PM 發表

咁就match喇,越南僱傭兵嘅體形會更似香港本地人,就算行動過程唔小心露咗樣都係香港人樣。
分分鐘識講廣東話添

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-8-28 12:04 AM 發表

我在港英時代,讀中三的中國歷史,著本內容及錁程提中共的二萬伍千里長征,但老師一開口就說出共產童是被打到四處走。你說是否有錁程就可以人解決教師的取向? ...
我當年都係咁教,但往後成熟就會諗,點解國共內戰會贏。

而公開考試來講,即使係長征,係有標準答案的。即使今年考試好似出左張的漫畫,借毛澤東批判鄧小平,但都改變不了學生要因為考試必須知道中共打倒四人幫及鄧小平復出的事實。

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 07:02 PM 發表

最後入齊貨?
個時我好小注…(我剛剛先蝕到出煙,手上錢不夠)

只是那幾天操作,就知道那隻ETF要落盤等運到,有時要等幾日,我個盤先到價…

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]