• 瀏覽: 1,182,224
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-27 10:25 PM 發表

咁就match喇,越南僱傭兵嘅體形會更似香港本地人,就算行動過程唔小心露咗樣都係香港人樣。
d越南仔個撚個都成個癡瘋咁嘅樣啦

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2019-8-27 09:39 PM 發表

絕對認同,但有幾多人可以聽懂佢嘅弦外之音,應如何解決?

此病有傳染性,令人變笨🤔
唉, 點講好呢?

冇人一生出世就會已經好精明, 我哋喺成長當中都要靠好多嘅經驗,同埋自己嘅思考,去累積人生。 喺我十幾歲,學習人生嘅途中,我成日同自己講一句說話: 如果我畀人呃咗, 係我抵死, 因為我蠢唔夠聰明。 錯,不在呃我嘅人; 錯,在於我自己能力低。

我應該做嘅嘢,我就提醒咗分析咗嘞, 然後就係,每個人都有權利去選擇佢自己嘅人生。 完。

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-8-27 10:36 PM 發表

痴瘋嘅影武者🤭

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-27 06:23 PM 發表

其實中共搭嘅棚,你哋又有咩本事解讀到?

肥仔金靚仔一件, 成套方法演技,咪又係中共背後派人去教佢嘅。

林鄭宜家背後有中共嘅人做軍師, 我唔覺得香港有幾多個人,可以估得到埸大龍鳳究竟係點玩囉。 葉劉愛國愛港,就係人都知㗎啦, 如果佢被指派做一個扯貓尾嘅角色,有乜出奇?

你哋一邊又話中共勁勁勁, 另一邊又毫無信心,咁猛咁喺度質疑中共D人 ...
現在看真的不是誰忠誰奸, 因為真的是高手過招, 我們只是幼稚園學生, 看不清大人在做什麼.
中美的談判又好像開始了, 美國加關稅, 中國反擊, 美國又加,最近又加上燒了很久的山火, 中美又有計傾, 真的摸不透.

引用:
原帖由 054D 於 2019-8-27 06:43 PM 發表

你睇下通識教材講咩啦,就係直指社會有問題,主因就係大陸人,中央,政府做成。

係咪有班人故意把問題推比中央,大陸同政府,向中小學生制造仇恨呢?
但明明年青人覺得的分配不均係經濟問題。

無民意基礎支持下政府同中央點做野呢?你唔認同可以討論。點非呢?點解決問題呢? ...
通識教材是人作出來的, 你作中國大陸是全宇宙最好的都可以, 只要有人肯出版, 有學校肯用便可以. 所以通識書說的, 看過便算了.
現在阿爺就是要民意基礎, 不過不用選舉的. 當所有香港人一起被暴徒迫到生活不到時, 我相信你都會大大聲叫解放軍入來. 不用和我辯論, 不久的將來你會用行動證明我說得對或錯.

引用:
原帖由 WK1997 於 2019-8-27 10:26 PM 發表
吓, 買2百幾股 總額先得分兩萬幾蚊, 幾時先買到一百萬 同埋分咁多次交易, 手續費會否多好多?
例如在HSBC買?
請教係買乜股?
Thanks

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-27 10:37 PM 發表

唉, 點講好呢?

冇人一生出世就會已經好精明, 我哋喺成長當中都要靠好多嘅經驗,同埋自己嘅思考,去累積人生。 喺我十幾歲,學習人生嘅途中,我成日同自己講一句說話: 如果我畀人呃咗, 係我抵死, 因為我蠢唔夠聰明。 錯,不在呃我嘅人; 錯,在於我自己能力低。

我應該做嘅嘢,我就提醒咗分析咗嘞, 然後就係,每個人都有權利去選擇佢自己嘅人生。 完。 ...
過去的經驗不足以解釋所有社會問題呢。

Sars係經濟低點中產利益受到空前損失,而地主帶來殺入特首辦反對立23條,利用中央的扶港政策導向最終導親商之過,再而因為所謂高分低能,有學識而無見識,創造一科廣闊無邊,掛著通識為明實際只係政治新聞吹水科,而學生能力有限。
以仇中排外作為萬能key而硬扣落所有問題到。而且希望亂中取利,借亂局希望得到更多著數。

如果你認為播毒係仇地主呢,sorry, 我開宗名議認為石禮謙之流係配合泛民導致無法成立法案委員會加上石禮謙係高銀事件大幅激化矛盾表明心跡係因。

只係今次事件係民怨處於一個高度平衡陷阱,以土地經濟發展到高峰而因為資源集中,導致有一班人實際上無產而產生巨大社會矛盾而導致地主無法控制局面,並且因為怕反霸權的潛移默化思維直接燒埋地主自己而買時間。

如果你認為咁係毒的話,我已經開宗名義講到明。

中央係維持一個的尊嚴,但亦希望香港內部矛盾社會自己解決,並組成足夠的力量支持抗獨,以為介入營造基礎。
佔中尚且有人搞一個183萬人簽名活動,但今次人地用咩手段阻止集氣呢,民建聯一個簽名counter ,就有200人圍。

怨本人難以理解立場一直講到明,內部地主搞事支助朱西迪之流搞事,外部有NGO民進黨美國介入並有雙重國籍人仕搞事,毒係咩呢?

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-8-27 11:03 PM 發表

通識教材是人作出來的, 你作中國大陸是全宇宙最好的都可以, 只要有人肯出版, 有學校肯用便可以. 所以通識書說的, 看過便算了.
現在阿爺就是要民意基礎, 不過不用選舉的. 當所有香港人一起被暴徒迫到生活不到時, 我相信你都會大大聲叫解放軍入來. 不用和我辯論, 不久的將來你會用行動證明我說得對或錯. ...
國家好唔好,都係國家,先愛自己國家,認識理解,到成年即大學階段再批以全面知識先有資格批判。
所以愛國學教重點不在於講中國係全宇宙最好,而係中國係基於五千年歷史,八千年以上的文化,經過百年苦難再以係40年現代化過程而立足於此。而現在不是歷史高峰,係由年青人再創造末來。

歌唱祖國 我的祖國 點解係大陸教材呢,就係有呢個原素,國土,歷史文化苦難,再係有對未來的希望。

無記錯,通識曾有試題拎張64集會,問何謂愛國,美期名同英文考試一樣,以英文報紙取材作文時事題目,點答呢?

作為中小學教材,重點係理解體制,定評論體制呢?通識係直接跳過理解,一開波就評論。結果就係思而不學。只係滿滿的負能量。

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-27 10:37 PM 發表

唉, 點講好呢?

我應該做嘅嘢,我就提醒咗分析咗嘞, 然後就係,每個人都有權利去選擇佢自己嘅人生。 完。 ...
咁又係⋯別人嘅事又真係無能為力,但希望其他人能理解師姐嘅訊息,唔好只做CDM,細心思考下是否別有用心😩

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2019-8-27 10:54 PM 發表

現在看真的不是誰忠誰奸, 因為真的是高手過招, 我們只是幼稚園學生, 看不清大人在做什麼.
中美的談判又好像開始了, 美國加關稅, 中國反擊, 美國又加,最近又加上燒了很久的山火, 中美又有計傾, 真的摸不透. ...
作為一個小市民。 唔一定需要諗得太多, 當國家打正旗號咁號召, 我哋支持同參與就夠嘞。 既然有高人幫我哋安排, 如果自問唔夠佢高, 諗唔明佢背後做緊啲乜, 咁佢正面宣揚嘅時候, 我哋跟住去就可以嘞(例如大灣區逃生門,我哋可以研究、實行自己點樣去果邊發展。 呢個係現今係暫時唯一,中共對香港打正旗號嘅呼籲。十幾年前就係CEPA, 不過已成過去了)

講些小中共嘅故仔, 譬如國家有佢嘅國策, 廿年前中共號召一啲人去發展非洲, 當年應號召去發展嗰班人, 全部已經發曬大達(當然有危亦有幾, 當年嘅非洲治安非常差, 生活出入唔小心係會有生命危險, 亦死過吾小中國人, 被劫殺)。

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-27 09:47 PM 發表

師兄誤會喇,佢就係話係教材同教嘅人有問題。
謝謝師兄澄清

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-27 11:15 PM 發表

作為一個小市民。 唔一定需要諗得太多, 當國家打正旗號咁號召, 我哋支持同參與就夠嘞。 既然有高人幫我哋安排, 如果自問唔夠佢高, 諗唔明佢背後做緊啲乜, 咁佢正面宣揚嘅時候, 我哋跟住去就可以嘞(例如大灣區逃生門,我哋可以研究、實行自己點樣去果邊發展。 呢個係現今係暫時唯一,中共對香港打正旗號嘅呼籲。十幾年前就係CEPA, 不過已成過去了)

講些小中共嘅故仔, 譬如國家有佢嘅國策, 廿 ...
有無一d跟內地工作技能有關嘅課程
有逃生門
對我(地)呢類無錢基層作用不大

so far大灣區for香港人概念
整體感覺都係不外乎買樓及消閑飲食

引用:
原帖由 andysan4 於 2019-8-27 10:36 PM 發表

痴瘋算靚仔啦!去越南見嗰d重樣衰格又衰真係不堪入目!乜醜成咁都有!

引用:
原帖由 hanE 於 2019-8-27 11:21 PM 發表

痴瘋算靚仔啦!去越南見嗰d重樣衰格又衰真係不堪入目!乜醜成咁都有!

越南仔多數都係呢d樣

引用:
原帖由 太大星 於 2019-8-27 09:24 PM 發表
陰謀論

阿爺眼見香港建制泛民搞來搞去,香港政治經濟停滯不前,香港遲早都死,今次借逃犯條例來直接管治香港,由韓正操刀,先叫特首及各高官忍讓,反對派的牛鬼蛇神於是得寸進尺,越搞越亂,政府警方一直扮懦弱無能,市民開始希望或接受阿爺派人來平亂。

在機場一役,阿爺派人帶埋件我愛警察衫的人被抽出毆打,被拉的19歲青年也是自己人,呢場戲更令國內人支持出兵平亂,而家只係等緊一個時機,如8月31日大亂就正好。
...
如果你的陰謀論成立, 即是對方是跟足阿爺劇本去做, 如果只有香港人參與, 我認為成立. 但今次事件有超級的攪屎棍老美在, 應該不會如此順利入局的, 個人估計是兩方互動出一連串事件, 誰勝誰負, 現在仍未知, 但身為中國的香港人, 我們必須支持中國, 因為只有中國才會真心幫助我們的. 希望大部分香港人可以在今次慘痛教訓下清醒, 別在否定自己的國家.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]