• 瀏覽: 1,182,078
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 10:17 AM 發表

我自己早期對末日大師理論還是半信半疑時,我是買紙黃金,都係恒生,後來我研究有關紙黃金成份和合同,我就放棄了。宜家我還有一些早期買落地,我不停將佢地轉實金,但由於近期自己也增加實金資産比率,所以未能完全轉出。不過,目標都系九月15日前全轉出。
紙黃金系極端程況下,係有頗大的風險,較低的係銀行有權不按金價回購(其實紙黃金的性質系你同莊家對賭),較高的係銀行倒閉你會 total lost。
我地儲 ...
咁...我把心一橫算了!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2019-8-25 12:44 AM 發表

點會唔明?
呢十條友想做烈士,如果阿爺真係捉佢地坐監
香港反中人士就會有藉口玩野唔收手,五大訴求變六大,要求放人,個個禮拜示威就出師有名
到時美國,歐盟,聯合國人權組織又點會放過機會,一齊加入譴責,要求放人
仲有一個多月就係中共建國七十周年大典
阿爺一定有考慮過,呢十個人可能係外國勢力派黎做死士,目的就係要坐政治監
阿爺自六四事件咁多年,對於所謂政治犯,能放逐盡量放逐
留呢類人係 ...
都啱嘅.就以劉霞嚟講去咗德國後冇人理.而家想返大陸都唔准.阿爺舉中指話...嗱

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 01:46 PM 發表
我玩過 3199,83199 你問其他師兄吧!3199 成交很低,買大量就要耐心等貨,佢係中國五年國債,其實升跌不大,影響佢最大係滙率,購入通常係長線同收息,佢每三月派人仔息一次,約 3.5 %, 算不錯。 ...
如果要買大量3199我有一招教大家。

3199嘅其中一個莊(或者叫流通量維持者可能好聽d)係Optiva。有炒開輪嘅應該對呢間野好熟,因為通常佢都會係d輪度同時放買盤同賣盤,以食差價為主。

佢地係3199嘅沽盤通常每次只放300股。如果有人買多過300股,咁賣完呢300股之後佢地會掛高2,3格再放300股賣盤。而原本嘅價位就變成係新嘅買盤價。

舉例,而家佢掛300股賣盤係$114.0, 如果你要買1000股,咁當成交左300股之後,就變左你仲有700股買盤係114.0, 而佢就會放300股賣盤係$114.3繼續引你追價。

對付嘅辦法係,你每次只買300股,當清晒佢嘅沽盤你就耐心等啦,佢嘅電腦程式見冇人追價就會係一定時間後自動掛返合理價位,如是者你300股一次咁買,就唔會俾佢引你追價將個價愈推愈高。

我就係用呢個辦法慢慢入嘅。由於我係用一通$5一個trade, 所以就算分開十次買3000股都只係俾多$45佣啫!

引用:
原帖由 twsbabycat 於 2019-8-27 01:27 PM 發表

我頭先問中銀職員,佢話熊貓幣如果唔係當年款,係八折回購,咁咪好蝕?
你問清楚佢所謂嘅八折回扣係邊度八折先!

金幣嘅價值分2部份: 一部份係金嘅價值,另一部份係個金幣嘅手工。價設而家一安士金嘅價值係$12000, 一個金幣嘅賣價可能係$12500, 其中$12000係金價,$500係手工。以我細個跟老豆去銀行買金幣嘅經驗,如果個金幣有花痕或者缺失,銀行既可以拒絕回購,亦可以係手工果部份打折回收。係最極端嘅情況下,手工扣到零,銀行就會以一安士金價$12000收回。所以買金幣果陣買家都會驗屍咁驗怕蝕底。

個銀行職員所謂嘅八折回收,好可能係指手工呢部份啫。

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2019-8-27 03:45 PM 發表

如果要買大量3199我有一招教大家。

3199嘅其中一個莊(或者叫流通量維持者可能好聽d)係Optiva。有炒開輪嘅應該對呢間野好熟,因為通常佢都會係d輪度同時放買盤同賣盤,以食差價為主。

佢地係3199嘅沽盤通常每次只放300股。如果有人買多過300股,咁賣完呢300股之後佢地會掛高2,3格再放300股賣盤。而原本嘅價位就變成係新嘅買盤價。

舉例,而家佢掛300股賣盤係$114.0, ...
嚟緊有一百萬人仔想買83199

引用:
原帖由 horse2014 於 2019-8-27 01:46 PM 發表
我玩過 3199,83199 你問其他師兄吧!3199 成交很低,買大量就要耐心等貨,佢係中國五年國債,其實升跌不大,影響佢最大係滙率,購入通常係長線同收息,佢每三月派人仔息一次,約 3.5 %, 算不錯。 ...
明白,thx

一名16歲學生在西灣河寓所內,被警方搜出多支槍械、胡椒噴霧和易燃粉末等違禁武器,他早前承認無牌管有槍械、爆炸品和違禁武器共3項罪名,今日在西九龍裁判法院判刑,裁判官參考被告的感化報告後,判男童遵守一年感化令,期間須按感化官要求,參與一些有助更生的社區服務計劃。

被告冼釗霆,承認今年2月20日,在‪‪西灣河太安樓‬一個單位,無牌管有一支長槍型氣槍連6個彈匣、一支胡椒噴霧,有關武器在內地或網上購入。鑑於區域法院現正審理一宗有關電槍案件,聆訊中各專家證人對電槍定義有爭議,控方申請修改控罪,不起訴被告管有2支電槍,其餘控罪維持。

另外,被告亦被控管有86克粉末內含硝化纖維素、101支電火柴、刀具、一個無線發射器及一個連同2枚電池的無線接收器,部分違禁品為易燃物或有爆炸性。

PK, 一個準恐佈分子只需要感化一年。

引用:
原帖由 太大星 於 2019-8-27 08:22 AM 發表

一個洗衣機咁大嘅夾萬超過四百磅,搬運工人一定知,偽裝只是唔比路人知道。
咁你唔使一定要買個洗衣機咁大既夾萬黎就番個紙皮箱size架係馬......

半個/3份2個洗衣機都唔夠裝果十幾斤金!?

引用:
原帖由 kt1223 於 2019-8-27 04:13 PM 發表
一名16歲學生在西灣河寓所內,被警方搜出多支槍械、胡椒噴霧和易燃粉末等違禁武器,他早前承認無牌管有槍械、爆炸品和違禁武器共3項罪名,今日在西九龍裁判法院判刑,裁判官參考被告的感化報告後,判男童遵守一年感化令,期間須按感化官要求,參與一些有助更生的社區服務計劃。

被告冼釗霆,承認今年2月20日,在‪‪西灣河太安樓‬一個單位,無牌管有一支長槍型氣槍連6個彈匣、一支胡椒噴霧,有關武器在內地或網 ...
因為是少年, 未滿18歲!! 這些少年最容易被利用!

https://www.youtube.com/watch?v=ikJmbuEzf_c

看看他們如何變身!

引用:
原帖由 kingchan75 於 2019-8-27 04:19 PM 發表

因為是少年, 未滿18歲!! 這些少年最容易被利用!

https://www.youtube.com/watch?v=ikJmbuEzf_c

看看他們如何變身!
佢地覺得好威好好玩咁 !

馬來西亞禁止反送中人士申請第二家園計劃!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2019-8-27 03:58 PM 發表

嚟緊有一百萬人仔想買83199
慢慢掛,起碼要排一個月隊

葉劉淑儀:引用《緊急法》有風險

行政會議成員兼新民黨主席葉劉淑儀接受電台節目電話訪問時,回應有消息指政府考慮引用現行法例的《緊急情況規例條例》進行緊急立法,葉劉淑儀認為引用這條例有風險,表示政府一直知道有相關權力,但問題在於會有甚麼效果,如有市民建議進行緊急立法禁制「蒙面」,但效果或令更多人「蒙面」。
葉劉淑儀認為,在今次事件結束後,政府不應糾纏於追究任何人,又相信行政長官林鄭月娥應直接與群眾對話。她指政府有最大誠意,但質疑民間的五大訴求很難做到,其中特赦無可能,因為會令刑事條例沒有阻嚇作用,又指成立獨立調查委員會並不適當。

https://www.am730.com.hk/news/新聞/葉劉淑儀:引用《緊急法》有風險-186403

葉劉都是鬼???

鍾國斌引述美國議員 冀港自行解決風波

6名立法會議員早前應邀訪問美國,其中2名建制派議員昨總結行程,自由黨黨魁鍾國斌引述美國國會議員說,希望香港自行解決當前風波;同行的新民黨主席葉劉淑儀說,香港問題並非美方最關心的議題,她並向美方表達政府修訂《逃犯條例》工作已停止,認為美方已無必要立法制裁香港。

6名立法會議員早前訪美,與美國國會議員會面。(鍾國斌FB)
葉劉向美表達毋須推港人權法案
6名議員獲邀到美國參加「港美議員交流會」,期間與4名美國國會議員會面,當中有部分議員有份提出《香港人權與民主法案》。身兼行會成員的葉劉淑儀說,美國議員承認香港並非他們最關注的議題,只因近月衝突令香港「差唔多日日上頭條」。她指已向對方解釋「一國兩制」落實情況,以及表達修例工作已停止,故認為《香港人權與民主法案》並無推行的必要,至於有關法案最終會否獲通過,則視乎香港未來一個多月的變化及能否解決當前風波。
鍾國斌說,美方指或會檢討1992年訂立的《香港政策法》,惟強調未必實行;又指美方希望香港能自行解決目前事情,而不希望美國代為解決。

戴耀廷:根源是港人盼雙普選
另外,正保釋等候上訴的佔中發起人戴耀廷昨出席電台節目時說,反修例事件是香港民主運動的重要階段,認為根源是香港人期望落實雙普選,不論事件最終以任何形式結束,民主運動都不會完結,只是形態和爆發程度不同,若不處理根本問題,即使現時成功止暴制亂,下一波抗爭可能很快出現,而且只會「爆得更勁」。
戴耀廷又說,民間五大訴求中,只有落實雙普選一項需討論,因涉及「8.31」框架,至於撤回修例及成立獨立調查委員會等訴求,毋須透過對話解決,並認為相關官員問責下台,或有助現時的困局。

人大重申8.31決定具法律效力
另外,人大常委會會議昨在北京閉幕,人大常委會辦公廳新聞局局長何紹仁說,人大「8.31」決定是具有法律效力的決定,香港事務必須在憲法、《基本法》和相關法律的框架內,在法治軌道上解決。港澳辦前主任王光亞昨在北京被問及何時才是香港對話時機,他指首先要創造良好氣氛,強調當前暴力行為應盡快停止,大家才能平心靜氣地談。

https://www.am730.com.hk/news/新聞/鍾國斌引述美國議員-冀港自行解決風波-186300

竟然走去同美國傾!!

侵侵原來受到連環集擊

伊朗外長突然到訪G7會議,浸浸被盟友左一巴右一巴
https://news.discuss.com.hk/view ... 11&extra=page=1

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]