• 瀏覽: 1,181,922
  • 回覆: 7,512
  • 追帖: 357
+605
引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-24 07:19 PM 發表

以前屯門樂安排化淡廠就係因為唔合乎經濟所以拆咗(燒石油煲滾水)禾細個參觀過.沸點好似係3拾幾度因為加咗壓唔🐷有冇記錯
真正大白象

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2019-8-24 04:17 PM 發表

淡水係重要資源,唔係市面樽裝水公價發售,賣俾香港係人情。
就算係內地唔同地區,水費都差距好大。以廣東為例,深圳第一級收2. 67/立方,第二級4/立方,第三級8/立方。中山第一級1.6,第二級2,第三級3.2。
香港人均收入係周邊2,3線城市幾倍,即使貴5倍係咪唔合理?
各人觀點,你可覺得唔公平,但我覺得香港咁富裕係咪應該用價格抑制資源消耗浪費?
香港需要海水化淡,因為天然淡水資源 ...
仲有化淡廠放响邊呢?區區都有人反對放响邊都死.自私的港人話唔准影響禾樓價問你死未

引用:
原帖由 celiacty 於 2019-8-24 04:45 PM 發表

我由細睇日本動漫大都未變黃喎😂
自制力.自我分析力.係好重要

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-24 07:24 PM 發表

仲有化淡廠放响邊呢?區區都有人反對放响邊都死.自私的港人話唔准影響禾樓價問你死未
放喺深圳😏

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-8-24 04:56 PM 發表

除左山區依家鄉鎮都唔差啦,我7,8歲去我親戚鄉下,成條村係無廁所的...我想去廁所一係係路邊,一係行去村頭唯一一家有廁所既人家,仲要個踎廁就咁係廚房既角落,半截牆身遮住就叫廁所。呢幾年返去,成條村由舊泥房瓦房變晒兩層三層既「村屋」,整裝修要幾靚有幾靚,一幢樓廁所都2,3個,真係蝸居係香港既我地羨慕不已。 ...
整體上呢十年嚟鄉鎮生活以經大有改善有D嘢你唔可以唔服共產黨.民主制話你窮你嘅事最緊要你投票比禾.等禾睇吓有冇時間幫你爭取.不過下界唔係禾做你慢慢等

引用:
原帖由 Moon1227 於 2019-8-24 02:20 PM 發表

咁就吾算宅啦!

堅宅係除咗宅圈子同好(例如Figure)嘅人之外, 死都唔肯其他社交生活架。

你仔仔真慘,文靜啲都畀你笑佢係宅
之就係多得黃媒渲染囉 ! 文靜有罪咩?

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-24 07:31 PM 發表

整體上呢十年嚟鄉鎮生活以經大有改善有D嘢你唔可以唔服共產黨.民主制話你窮你嘅事最緊要你投票比禾.等禾睇吓有冇時間幫你爭取.不過下界唔係禾做你慢慢等 ...
又一號風球,早30~40年周圍都係木屋,丈夫抱著在怕的妻兒在屋內震,辛苦了幾十年,現在香港人算比上不足,比世界大部人都富裕,比班仆街搞到百業蕭條,每次見到曱甴都起火.

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-24 07:43 PM 發表

又一號風球,早30~40年周圍都係木屋,丈夫抱著在怕的妻兒在屋內震,辛苦了幾十年,現在香港人算比上不足,比世界大部人都富裕,比班仆街搞到百業蕭條,每次見到曱甴都起火. ...
D人真係食飽飯冇屎疴.一日唔攪事好似周身唔聚才咁

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-24 07:45 PM 發表

D人真係食飽飯冇屎疴.一日唔攪事好似周身唔聚才咁
這一些人好意思說生於亂世,操!!!

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2019-8-24 07:51 PM 發表

這一些人好意思說生於亂世,操!!!
捉Q晒班友去敘利亞.等佢地見識一下咩叫亂世

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-24 07:53 PM 發表

捉Q晒班友去敘利亞.等佢地見識一下咩叫亂世
去烏克蘭好.睇下當地美女點解恨嫁去中國.

https://twitter.com/jasyolge/status/1165135788801064960?s=09

大阪難波

黃絲港獨 vs 中國人

引用:
原帖由 煩Q死 於 2019-8-24 07:31 PM 發表

整體上呢十年嚟鄉鎮生活以經大有改善有D嘢你唔可以唔服共產黨.民主制話你窮你嘅事最緊要你投票比禾.等禾睇吓有冇時間幫你爭取.不過下界唔係禾做你慢慢等 ...
頭先睇TVB依家連寧夏既貧窮人口都係20萬以下。我覺得接受訪問既書記話:現在是一般市民都食得飽,著得暖,依家要爭取2020年全面脫貧。

人地諗既係點比百姓和平穩定溫飽;香港人已經溫飽就諗住點推翻政府。而唔係諗方法去幫其他人溫飽。淨係派錢派福利就得咩。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2019-8-24 08:13 PM 發表

頭先睇TVB依家連寧夏既貧窮人口都係20萬以下。我覺得接受訪問既書記話:現在是一般市民都食得飽,著得暖,依家要爭取2020年全面脫貧。

人地諗既係點比百姓和平穩定溫飽;香港人已經溫飽就諗住點推翻政府。而唔係諗方法去幫其他人溫飽。淨係派錢派福利就得咩。 ...
飽暖思民慾

引用:
原帖由 凱薩包華 於 2019-8-24 10:20 發表
近幾年香港好多人嘈既其中一個話題係東江水,一邊叫WC感恩,特別對d新移民講要飲水思源!
但反對派WC會話東江水全球最貴,係當年周主席見反正流入大海先順便賣比你,大賺一筆!WC重會話香港應該學新加坡造海水化淡工廠,吾再需要比人有話抦!

有冇師兄對呢個話題有見解,可以Ko WC? ...
亞爺將最好嘅嘢比晒香港
深圳早幾年開始都唔夠水用
當用水緊張時都要部份制水
愚民曱甴成日仲話東江水貴又污染

香港唔要東江水的話
深圳市多多水都要貴貴都買
亞爺為咗解決深圳缺水問題
做咗條成百公里地下河,引西江水供應深圳用水
亞爺都唔話得👍
並預留埋西江水當香港供水緊張
時提供應急備用水源

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]